Informatie over berkenbomen

Een berk is een bladverliezende boom die veel voorkomt op het noordelijk halfrond. Berkenbomen vallen vaak op door de witte stam. De vervellende bast geeft prachtige schilfers die zich als een blad papier van de stam afstoten. De Latijnse naam van berkenbomen is Betula. Er zijn vele soorten berkenbomen dit geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. De variëteit Doorenbos geeft de mooiste schilfers van alle berken, deze wordt ook wel de Zilverberk genoemd. De vellen van deze soort zijn namelijk spierwit. De berk krijgt kleine donkergroene bladeren en verkleurt prachtig in de herfst. Naarmate de boom ouder wordt bladdert de witte schors af en verkleurd deze zwart. In het voorjaar, meestal rond april, verschijnen de bruine katjes van circa 2-4 cm.

 

Er zijn verschillende soorten berken, zoals b.v. de zachte berk (Betula pubescens), zwarte berk (Betula nigra), Chinese berk (Betula albosinensis), Betula utilis (witte himalayaberk), Betula papyrifera (papierberk)en de treurberk of ruwe berk (Betula pendula). Een volwassen berk kan in Nederland en België tot ongeveer 12 meter hoog worden en in de breedte groeit de boom uit tot ongeveer 6 m. Als u deze prachtige boom wilt toepassen in een kleine tuin dan kunt u beter een meerstammige vorm of struikvorm kiezen. Berkenbomen komen weinig voor in de buurt van de zee omdat de boom de zeewind niet goed kan verdragen. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment in diverse maatvoeringen en groeivormen.

 

Standplaats Berkenbomen

Een berkenboom is een snelle groeier en een Pionierboom die ook op plekken groeit die niet geschikt zijn voor andere bomen. De boom staat het liefst in de zon of halfschaduw, groeit het beste op licht zanderige grond en prefereert een matig vochtige maar vooral droge tot zelfs zeer droge standplaats. Elke goede tuingrond is geschikt. Een berk wortelt oppervlakkig waardoor hij veel water uit de grond onttrekt. 

 

Berkenbomen planten

De Betula wordt in een pot geleverd en kan het hele jaar geplant worden. Zorg voor een goed doorlaatbare bodem, zonder harde lagen. Graaf een flink plantgat, iets dieper dan de hoogte van de pot. Om het aangroeien te bevorderen, kunt u aanplantgrond in het plantgat mengen. Bij het maken van plantgat kunt u het beste direct een deel aanplantgrond vermengen met de aanwezige aarde. Maak de kluit van de berkenboom vervolgens goed vochtig en haal daarna de pot van de kluit. Als u een berkenboom plant met kluit zet u deze in het plantgat en voegt u een flinke hoeveelheid water toe. Voeg vervolgens de omliggende aarde toe, zodat het gat opgevuld wordt en druk met de voet de aarde goed aan. Geef daarna nog een keer stevig water. Bij een nieuwe boom kunt u voor de stevigheid het beste boompalen zetten, die met een boomband met de boom verbonden worden. U kunt zo'n boompalenset bij ons bestellen.

 

Berkenboom snoeien en onderhouden

De sapstroom van een berkenboom komt al vroeg in het voorjaar op gang en kan de berk, als hij aan het eind van de winter of vroeg in het voorjaar gesnoeid wordt, gaan bloeden. Daarom kunt u alleen in de zomer of herfst (als de sapstroom stil staat) berkenbomen snoeien. Veel onderhoud heeft een berkenboom niet nodig maar na aanplanten en bij droogte (langer dan een week) moet u wel een paar maal per week water blijven geven. Als de berk in het voorjaar begint uit te lopen kunt u wat bijmesten in de vorm van Culterra of koemest.

 

Een Berkenboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Wij doen ons best om de tuinplanten in topconditie bij u af te leveren. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten zo snel mogelijk na bezorging uit de verpakking. Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online een berk kopen. Uw bestelling wordt altijd binnen de aangegeven levertijd bezorgd. Tevens krijgt u van ons aangroeigarantie.

 

Veelgestelde vragen over berkenbomen:

Wat is er speciaal aan berkenbomen?

Antwoord: Een berk is erg mooi en wordt meestal gekozen voor de opvallende witte bast (Betula utilis 'Doorenbos') of voor de hangende takken (Betula pendula 'Youngii'). Een andere soort is de rode berk.

 

Waar worden berkenbomen voor gebruikt?

Antwoord: Omdat een Berkenboom een behoorlijke omvang kan krijgen komt hij het beste tot zijn recht in een middelgrote of grote tuin. Ook in een park of in het openbare groen worden ze veel toegepast en daarnaast zie je ze regelmatig als laanbomen. Het blad van de berken bomen kleurt in de herfst mooi geel, waarna het eraf valt.

 

Waar groeien berkenbomen het beste?

Antwoord: Een berkenboom staat bij voorkeur op arme, droge zandgrond. Ook volle zon of halfschaduw wordt goed verdragen, daar zie je ze dus het meest.

 

Kun je een berk klein houden?

Antwoord: Afhankelijk van de standplaats wordt een hoogstam zilverberk ca. 5 - 10 meter hoog en is eigenlijk niet geschikt voor een kleinere tuin. Wil je in een beperkte ruimte toch een berk zetten, dan kies je beter voor een meerstammige of struikvorm bij tuinplantenwinkel.nl. Let op dat het snoeien van takken in het najaar al gebeurt. Als de bladeren van de bomen gaan verkleuren, is het sapstroom stil staat. Op dat moment kunnen de bomen gesnoeid worden.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.