Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over ruwe berk

De Ruwe berk dankt zijn naam aan de stam van de boom. De meeste mensen denken bij een Berk aan een mooie gladde witte stam, maar dit is bij de Ruwe berk Betula pendula niet het geval. De Stam van deze boom is wel enigszins wit van kleur en is daardoor wel als berk herkenbaar. Maar de stam van de Ruwe berk is een stuk minder glad en wit. De oudere stammen van deze boom heeft diepe scheuren in de bast. Deze scheuren kleuren donker in de loop van de jaren, waardoor hij een stuk grover en ruwer is dan de witte stam van de Zilverberk. Ook met zijn diepe scheuren heeft de stam van de Ruwe berk een grote sierwaarde. De Latijnse naam van de Ruwe berk is Betula pendula of soms ook wel Betula verrucosa, maar deze naam wordt niet vaak gebruikt.

 

Een andere kenmerkende eigenschap van de Ruwe berk Betula pendula zijn de afhangende takken. Dit is bij de algemene soort al goed te zien, maar er is een cultivar van de Ruwe berk waarbij dit extra opvalt. Dit is de Betula pendula 'Tristis'. Ook dit is een grote sierwaarde van deze boomsoort. De bladeren van de Betula pendula zijn eirond van kleur. In de herfst verkleurt het blad van de Betula pendula boom geel.

 

De ideale standplaats voor de Betula pendula is in de volle grond in de zon of half schaduw. Door de open kroon van de boom zal er altijd voldoende zonlicht door de bladeren van de boom schijnen. Hierdoor krijgen tuinplanten die onder de bomen geplant zijn ook nog voldoende licht. Vaste planten en heesters onder een berkenboom kunnen daarom ook bloeiende planten zijn. Doorgaans groeien er onder de meeste bomen alleen maar groenblijvende en schaduw minnende struiken en vaste planten.

 

Betula pendula planten

Bij het planten van een boom en dus ook de Betula pendula is het in eerste instantie belangrijk om een groot plantgat te graven dat een stuk groter is dan de kluit van de plant. Als de boom in een container (pot gekweekt) zit, dan dient het plantgat een stuk groter te zijn dan de grootte van de container. Vermeng tijdens het planten, aanplantgrond door de bestaande grond. Aanplantgrond in de bodem geeft de wortels van de boom een goede start. Wij bevelen deze grond aan bij het planten alle bomen, planten, struiken en haagplanten in de volle grond.

 

Na het planten kunnen de boompalen geplaatst worden. De boompalen en band geven de kluit en de boom houvast tijdens harde wind. Plaats de boompaal direct naast de kluit van de boom.

 

De Ruwe berk is een inheemse boomsoort

Er zijn vele soorten berkenbomen. De Betula pendula is een soort die van nature in het Nederlandse landschap voorkomt. Je kent vast wel de paarsbloeiende heidevelden, waarin dan ineens solitair een berkenboom staat. Dat is de Ruwe berk. De boom groeit goed op zandgronden, maar stelt verder weinig eisen aan de grondsoort. De Ruwe berk komt veelvuldig voor in de bossen van Nederland. Op kleigrond zul je de Ruwe berk van nature niet zo vaak tegenkomen, wat niet wil zeggen dat hij het daar in de tuinen niet zal doen.

 

Heeft de Ruwe berk Betula pendula een witte stam?

Berkenbomen zijn te herkennen aan hun witte stammen. De Ruwe berk heeft als jonge boom echter een meer bruingekleurde stam. De witte stam komt pas op latere leeftijd. Als de boom echt oud is, krijgt de stam van de Betula pendula meer groeven en krijgt hij steeds meer en grotere donkere vlekken. Als u op zoek bent naar een berkenboom met de meest witte stam, dan is er de Zilverberk. Deze soort heeft al vanaf jonge leeftijd een mooie witte stam.

 

Verschillende soorten van de Ruwe berk als hoogstam boom

Op Tuinplantenwinkel.nl worden 2 varianten van de Betula pendula aangeboden. De Ruwe berk groeit uit tot een vrij grote boom. Er is voldoende ruimte nodig om hem mooi te kunnen laten gedijen. De kroon van de Ruwe berk is vrij smal ten opzichte van de hoogte. Daarnaast is er de Prieelberk of treurberk. Deze boom groeit vooral in de breedte, waarbij de jonge twijgen met dichte vertakking sierlijk naar beneden hangen. Soms kunnen deze takjes zelfs tot aan de grond rijken. Als deze Prieelberk de juiste plek krijgt, is het een werkelijk prachtige toevoeging aan de tuin.

 

De Hoogstam bomen zijn minder geschikt om in een kleine tuin aan te planten. In een grote tuin kunnen de bomen hun kroon met vele bladeren laten uitgroeien tot hun natuurlijke vorm. Dit gaat in een kleine tuin niet lukken. De Betula pendula bomen kunnen in elke goed doorlatende grond groeien. Als er onderbeplanting gewenst is, dan kunnen vaste planten of struiken het beste gelijk met de bomen in de grond geplant worden. De wortels van de bomen en de heesters vinden dan hun eigen weg.

 

De Ruwe berk snoeien en onderhouden

De Ruwe berk heeft in principe geen snoei nodig. Als hij de ruimte heeft om te kunnen groeien, zal de kroon zich vanzelf vormen. De Prieelberk kan wél in model gesnoeid worden. Mocht hij te breed worden, of komen de takken te laag te hangen, dan kan dit prima. Dunne twijgjes kunnen het gehele jaar door afgeknipt worden, maar als er dikkere takken gesnoeid moeten worden, dan kan dit niet zomaar altijd. Vanwege de sterke sapstroom, is het belangrijk om de Ruwe berk te snoeien op het moment dat de boom in rust is. De beste tijd is in de maanden november en december.

 

Ruwe berk kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De Betula pendula is te koop bij Tuinplantenwinkel.nl. De bomen worden op een kwekerij gekweekt. Ze komen niet uit de volle grond maar worden in een pot gekweekt. Het voordeel van bomen die in een pot gekweekt zijn ten opzichte van bomen uit de volle grond, is dat ze het hele jaar door kunnen worden aangeplant. De wortels van de bomen uit pot, beschadigen niet tijdens het aanplanten in de tuin. Rooien van bomen met kluiten of draadkluit kunnen alleen in het herfst en winterseizoen gedaan worden.

 

Tuinplantenwinkel.nl verkoopt de Ruwe berk als hoogstam bomen. De stamhoogte van deze bomen is in de loop van de jaren zelf te vergroten. Daarnaast wordt de Prieelberk Betula pendula 'Youngii' aangeboden. De stamhoogte wordt in verschillende hoogte maten aangeboden. Het is belangrijk om direct de juiste stamhoogte te kiezen, deze verandert namelijk niet meer.

 

De bomen worden zonder uitzondering door onze eigen bezorgdienst bij u bezorgt. Hierdoor kunnen we de bezorgkosten laag houden. Lage bezorgkosten zijn niet het enige voordeel van onze eigen bezorgdienst. Doordat we het het transport van de bomen en alle andere producten in eigen hand hebben, gebeurt dit altijd zorgvuldig. U hoeft zich geen zorgen te maken over een eventuele beschadiging van een van de producten. Dat is door de zorgvuldige manier van verpakken en behandeling tijdens het transport vrijwel onmogelijk.

 

Veelgestelde vragen over Ruwe berk

Dienen de dunne twijgen van de Ruwe berk gesnoeid te worden?

Antwoord: De Betula pendula boom heeft vele lange dunne takjes. Deze takjes beslaan een groot deel van de kroon van de Betula pendula. bij een harde storm waaien er wel eens wat uit de boom. Dit is geheel normaal en geeft geen blijvende schade aan de bomen. Als de berk door mag groeien, dan hoeven deze dunne takken verder niet gesnoeid te worden. Het geeft de boom een open kroon waar altijd wel licht doorheen valt. De bladeren van de Ruwe berk zijn eirond van vorm en kleuren in de herfst geel.

 

Hoe hoog wordt een ruwe berk?

Antwoord: De Ruwe berk Betula pendula als hoogstam boom, kan uitgroeien tot een boom van meer dan 10 tot 15 meter hoogte. Houd hier zeker rekening mee als u van plan bent om een berkenboom te kopen. De Prieelvorm van de Ruwe berk, blijft een stuk lager. Deze soort heeft een stam van een bepaalde hoogte met daarboven de kroon met afhangende takken. Deze Prieelberk boom wordt eerder wat breder dan hoger.

 

Waar komt de ruwe berk vandaan?

Antwoord: De Ruwe berk komt van nature voor op drogere plekken, voornamelijk op zandgrond. Een Ruwe berk Betula pendula kan droogte aardig goed doorstaan. Hij komt in heel Europa voor.

 

Hoe snel groeit de ruwe berk?

Antwoord: De Ruwe berk Betula pendula is een vrij snel groeiende boom. Een berk kan in een aantal jaar al een flinke hoogte bereiken. In eerste instantie zal de berk zijn energie steken in het ontwikkelen van een goed wortelgestel. Daarna is de kroon aan de beurt. Hoewel de Ruwe berk niet een speciale grondsoort verlangt is een ideale bodem (met een goed doorlatende grondsoort) wel beter voor een goede groei van de bomen.

 

Waar kan een berk niet tegen?

Antwoord: Zeewind vind een berk niet fijn. Aan de kust zul je de Ruwe berk Betula pendula dan ook niet van nature tegenkomen. Van wisselende waterstanden houdt deze boom ook niet. Naast het feit dat berk ergens niet goed tegen kan, is het ook zo dat niet alle mensen goed tegen een berk kunnen. Mensen met hooikoorst, kunnen gevoelig zijn voor de Berkenpollen.

 

Welke maand berk snoeien?

Antwoord: De Ruwe berk Betula pendula kan het beste in de wintermaanden gesnoeid worden. Probeer op zachte winterdagen te snoeien. Dat is het beste voor de Ruwe berk. Dunne takken, mogen ook in de zomermaanden worden gesnoeid.

 

Hoe duur is een berk?

Antwoord: De prijs van een Ruwe berk Betula pendula is afhankelijk van de maat die u kiest. Hoogstam bomen zijn duurde dan jonge beveerde spillen van een paar jaar oud.  

 

Gele herfstkleur ruwe berk

 

Inspiratie Ruwe berk:

Ruwe berk witte bast

 

De Berk staat bekend om zijn witte bast. Bij de ruwe berk is de bast wat grover dan bij de zilverberk.

 

katjes van de ruwe berk

 

Betula pendula 'Youngii' is de treurvorm van de Ruwe berk en wordt ook wel prieelberk genoemd. 

 

Gele herfstverkleuring Betula pendula

 

In de herfst krijgt de ruwe berk een gele herfstverkleuring.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.