Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over leiplataan

Leiplatanen zijn de hardgroeiers onder de leibomen. Dat geeft natuurlijk voordelen zoals een snel resultaat maar door de stevige groei heeft de Leipataan over het algemeen meer ruimte nodig dan andere soorten leibomen. Naast het feit dat de Leiplataan een snelgroeiende leiboom is, heeft een leiplataan ook extra groot blad. Het scherm van deze leiboom zal door het grote handvormige blad in combinatie met het harde groeien snel dichtgroeien. De stammen van de Leiplataan zijn op latere leeftijd decoratief door hun afbladerende bast; daardoor krijgt de bast een gevlekt uiterlijk. Let op dat u tijdens de keuze van de Leiplataan voor de juiste stamhoogte kiest. Deze stamhoogte verandert namelijk niet meer. De Leiplataan is een bladverliezende boom. Tijdens de wintermaanden is de Leiplataan Platanus kaal. De decoratieve stam van deze boom valt dan des te meer op. De bloesem valt juist niet op. De Leiplataan heeft een onopvallende groene bloemkleur. De boom is goed winterhard en kan op nagenoeg elke grondsoort goed uit de voeten.

 

Wij adviseren mensen om de Leiplataan platanus niet te kiezen als ze erg gevoelig zijn aan de luchtwegen. Dat heeft te maken met de beharing die zich aan de onderzijde van de bladeren van de Leiplataan bevindt. Bij het snoeien of slaan tegen de bladeren komt deze stof vrij en kan dit allergische reacties opleveren. U kunt (tijdelijk) last krijgen van de luchtwegen. Dit is te vergelijken met het stof dat vrijkomt bij het snoeien van een klimophaag voor diegene met ervaring daarmee.

 

Leiplataan planten

U kunt de Leiplataan los maar ook in pakketvorm online aanschaffen in onze webshop. Bij ieder product vindt u een uitgebreide uitleg. Belangrijk is om direct voor de juiste stamhoogte kiezen. Meestal wordt bij de Leiplataan voor 200 cm stamhoogte gekozen, maar er is ook de keuze uit 190 cm stamhoogte en 210 cm stamhoogte.

 

De leiplataan zal het op bijna elke standplaats in de volle grond naar zijn zin hebben en mag gerust in de zon of halfschaduw staan. De leiplataan platanus groeit op vrijwel alle grondsoorten, voorwaarde is wel dat deze grondsoort doorlatend is. Gebruik bij het planten van de Leiplataan aanplantgrond voor een goede start. Meng de aanplantgrond met de grond uit het plantgat en gebruik dit mengsel van grond om het plantgat weer mee te vullen nadat de kluit van de Leiplataan erin gezet is. De aanplantgrond zorgt voor de start van de ontwikkeling van een goed wortelgestel. De wortels krijgen een boost.

 

Gebruik boompalen en boomband om de kluit van de bomen extra stevigheid te geven bij harde wind. Doorgaans is één boompaal per leiboom voldoende, maar soms kan het nodig zijn om twee boompalen per leiboom te gebruiken. Verbind de boompaal aan de stam met het meegeleverde boomband.

 

De kluit van de Leiplataan wordt altijd in een pot geleverd; bij Tuinplantenwinkel nooit met een kale wortel. Hierdoor kan de Leiplataan het hele jaar door geplant worden. Zorg er tijdens het planten voor dat het plantgat ruimvoldoende groot is, zodat de grond rondom de kluit los is en de wortels in de volle grond geen harde lagen tegenkomen. Omdat de grote bladeren veel vocht verdampen, is het geven van voldoende water zeker kort na het aanplanten van nieuwe bomen noodzakelijk.

 

Omdat een leiplataan snel groeit, is het mogelijk om de uiteindes van de rekken op 90 cm afstand van elkaar te plaatsen. De rekken van de Leiplataan koppelt u aan elkaar met bamboestokken. Hier overheen zijn de takken van de platanen horizontaal verder naar elkaar toe te leiden. Zeker bij het zetten van een rij bomen zijn deze koppelstokken een onmisbaar item. Voor een ideale ontwikkeling van de wortels en om de groei niet te verstoren, is het ook verstandig om de boom te verankeren en een stevige boompaal met boomband te gebruiken. Platanen groeien van nature op een bodem die veel voeding en vocht geeft, maar je ziet ze ook in een drogere of stadse omgeving tussen bestrating en bebouwing. 

 

Leiplataan snoeien en verzorgen

Leibomen zijn gevormde bomen en dienen gesnoeid te worden om hun vorm te behouden. Bij een lei-plataan kunt u dit het beste 1 tot 2 keer per jaar doen. U kunt de takken in de zomer inkorten met een snoei- of heggenschaar om de Leivorm terug te brengen. Dit is echter niet noodzakelijk en kan worden overgeslagen. Zeker omdat bij het snoeien in de zomer stof vrijkomt van de bladeren wat kan leiden tot irritatie aan de luchtwegen. Meestal wordt de Leiplataan in de winter gesnoeid. De takken kunnen daarbij geknot worden. Bij het knotten worden de zijtakken in zijn geheel afgeknipt. Op den duur ontstaan, de voor een leiplataan zo kenmerkende, knobbelige takken.

 

Ook de losse Plataan boom op stam is een snelgroeiende boom. Deze platanen worden grote bomen. Zeker de kroon kan uiteindelijk een flinke omvang krijgen die eigenlijk te groot is voor de plaats waar hij staat. Deze platanen worden op een gegeven moment rigoureus gesnoeid, zodat er enkel een paar korte dikke gesteltakken overblijven. Dit snoeien wordt kandelaberen genoemd. De platanen bomen kunnen hier tegen. Doordat de Plataan een snelgroeiende boom is, zullen de kale takken snel weer begroeid zijn met nieuwe scheuten en frisse bladeren. Dit kandelaberen van de Platanen kan het beste in het vroege voorjaar gedaan worden. De boom is dan nog in rust, maar zal nog in hetzelfde jaar nieuwe scheuten vormen. Ook een grotere boom die al een volwassen vorm bereikt heeft, kan gerust op deze manier gesnoeid worden.

 

Leiplataan kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl vervaardigen wij de leiplataan zelf. U bent zo verzekerd van een kwaliteitsproduct waar we 100% achter staan. De Leiplataan bomen worden door onze eigen bezorgdienst thuisbezorgd zodat schade aan de bomen onmogelijk is. Daarnaast geven we aangroeigarantie op deze bomen, omdat al onze bomen in een geschikte pot worden geleverd. Voor elke tuin of locatie is er een geschikte stamhoogte te krijgen via onze webshop.

 

In de grond rondom de Leiplataan kunnen ander planten gezet worden. Dit kunnen struiken zoals bijvoorbeeld een Pluimhortensia zijn, maar ook bloeiende vaste planten staan mooi onder de Leiplataan. U kunt er ook voor kiezen om haagplanten onder de leibomen te zetten. Dit geeft een strak en rustig beeld. Het beste kunt u deze onder beplanting aanplanten als u de Leiplatanen net heeft geplant. De wortels van alle planten kunnen dan nog hun eigen weg zoeken. Als de leibomen er al jaren staan, zullen de wortels van de bomen al flink ontwikkeld zijn, waardoor de vaste planten moeilijker zullen aanslaan.

 

Herkomst van de leiplataan

De plataan is oorspronkelijk afkomstig uit het Noorden van Amerika en in Europa kwam hij al vroeg voor in Griekenland en de Balkanlanden. De plataan wordt in het Oud Grieks al beschreven in teksten van 300 jaar voor Christus. Op een plein in Kos stad op het Griekse eiland Kos staat de plataan van Hippocrates. Deze is vernoemd naar de grondlegger van de westerse geneeskunde die onder deze boom zijn kennis overbracht aan zijn leerlingen. Deze boom is 500 jaar oud en een afstammeling van de oorspronkelijke boom die hier volgens vertellingen 2400 jaar heeft gestaan.

 

Dit geeft aan hoe oud platanen kunnen worden en dat deze bomen in deze jaren een stamomtrek van enkele meters kunnen bereiken. Het Latijnse Platanus lijkt veel op het Griekse Platanus en dit zegt iets over de aanzienlijke breedte van de bladeren. Een plataan kan wel tot 35 meter hoog worden en groeit breed naar boven toe uit. Daarom zijn ze in Nederland vaak te zien langs oprijlanen of in parken. De plataan speelt in verschillende Griekse mythologische verhalen een rol en vooral de omtrek van de stam en bijbehorende uitstraling, zorgt voor veel ontzag voor de boom. Er is door een Romeinse historicus zelfs een plataan beschreven met een holte in de stam waar plek was om een diner voor 18 personen te houden.

 

Zo'n reusachtige boom heeft natuurlijk niks te zoeken in een gemiddelde Nederlandse tuin. Het dichtbegroeide bladerendek maakt ze echter ideaal voor het creëren van een koele plek in de schaduw en daarom is een leiplataan het perfecte alternatief. U profiteert van de snelle groei en dichtheid, waardoor u snel voor privacy zorgt, maar heeft u niet binnen een paar jaar een gigantische boom in uw tuin staan die alle zonlicht wegneemt. Wanneer u de Leiplataan jaarlijks terugsnoeit of laat snoeien tot binnen het meegeleverde rek, blijft de leiboom in model en werpt hij alleen schaduw op de plekken die u voor ogen hebt.

 

Om dezelfde redenen is de leiplataan zeer geschikt en wordt hij veel gebruikt als dakboom. Tijdens een hete zomer zit u dan, net zoals de leerlingen van Hippocrates, heerlijk in de schaduw van de grote bladeren van deze boom. Hier kan geen parasol of schaduwdoek tegenop.

 

De grote bladeren en het opvallende hout van de leiplataan Platanus hispanica

De Leiplataan valt onmiskenbaar op door zijn typerende afbladderende bast die uit een grote variatie vlekken in verschillende natuurtinten bestaat. Als een soldaat zich in deze camouflage kleuren zou kunnen hullen, zou de stam van deze snelle groeier onzichtbaar worden voor de vijand, omdat bijna alle bruin- en groentinten terugkomen. De schors van een Leiplataan laat na verloop van tijd vanzelf los en dit is een natuurlijk proces wat zichzelf vanzelf voltrekt. U kunt het een beetje vergelijken met het vervellen van een slang. Ga dus ook niet zelf de schors van de Leiplataan aftrekken. Dan is namelijk de kans groot dat u de leiboom beschadigd.

 

Het snelgroeiende hout van een Leiplataan is door de samenstelling en het karakter perfect te gebruiken als een hakblok voor poeliers en slagerijen. Het is geen duurzame houtsoort die daarom eigenlijk alleen geschikt is voor gebruik binnenshuis. Gedroogd platanenhout is erg licht, maar wel makkelijk te gebruiken voor meubels of houtsnijwerk.

 

Het blad van de Leiplataan lijkt op een hand een heeft vijf uiteindes. De bladeren verschillen onderling van elkaar door een diepere of minder diepe inkeping. Ze lijken ook veel op de bladeren van een esdoorn, maar verschillen hier ook weer van doordat ze niet tegenover elkaar staan, maar juist verdeeld zijn over de takken. De bloemen van de Leiplataan zijn gevormd als kleine bolletjes die bestaan uit zaden waar haren op groeien. Deze haren worden eenvoudig door de wind meegenomen en zo kan de plataan zijn groeigebied snel vergroten.

 

Veelgestelde vragen over Leiplataan:

Wat is een Leiplataan?

Antwoord: Een Leiplataan is een van de vele soorten leibomen. Deze leiboom heeft de eigenschap dat het een snelle groeier is en grote bladeren heeft. Hiermee kan hij snel een groot oppervlak aan het zicht ontnemen. De Leiplataan is een snelgroeiende boom en heeft dan ook regelmatig een snoeibeurt nodig.

 

Hoe hoog wordt een Leiplataan?

Antwoord: De hoogte van een leiboom en dus ook de Leiplataan is afhankelijk van de stamhoogte en de rekgrootte die u kiest. Het is belangrijk om de juiste stamhoogte te kiezen, deze verandert namelijk niet meer. De afmetingen van het rek verschillen per type. Kijk voor deze afmetingen bij de juiste serie op Tuinplantwinkel.nl. De meeste rekken zijn 180 cm breed (Basic serie) of 200 cm breed (Classic serie).

 

Wat kost een Leiplataan?

Antwoord: Elke maat Leiplataan heeft een andere prijs. Kijk op Tuinplantenwinkel.nl bij de gewenste serie wat de leiboom per stamhoogte kost.

 

Hoe snel groeit een Leiplataan?

Antwoord: De Leiplataan is een snelgroeiende boom. De leiboom kan scheuten maken van 50 tot 100 cm lang. Zorg dat deze scheuten tijdig gesnoeid worden, om zo de vorm van de leiboom te behouden.

 

Wat is de beste tijd om leibomen te planten?

Antwoord: Het planten van een leiboom kan het hele jaar door. Al onze bomen worden in pot geleverd, waardoor ze het jaarrond aangeplant kunnen worden. De beste tijd voor het aanplanten van leibomen is in het najaar of de winter. Bomen en alle andere tuinplanten kunnen de hele winter aangeplant worden. De planten zijn dan in rust, wat de beste tijd is voor het (ver)planten.

 

Wat is de beste leiboom?

Antwoord: De beste leiboom bestaat niet. Elke leiboom heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en soms ook nadelen. Het is belangrijk dat deze eigenschappen goed gebruikt worden. De ene boom is bijvoorbeeld wintergroen, wat soms een voordeel kan zijn. Het nadeel van een wintergroene boom is dat de bomen iets minder winterhard zijn en beter in een beschutte omgeving geplant kunnen worden. De Leiplatanen groeien snel. Dit heeft als voordeel dat er snel resultaat zichtbaar is. Maar houd er rekening mee dat de boom niet stopt met groeien als de rekken volledige begroeid zijn. Deze bomen hebben tijdig een snoeibeurt nodig. Het kan zijn dat een snelle groeier gewenst is, maar als dit niet persé noodzakelijk is, dan is een andere soort leiboom misschien een betere keuze. Lees ons BLOG over de KEUZE van leibomen al u hier meer informatie over wenst.

 

Hoe moet je een Leiplataan snoeien?

 Antwoord: Een Leiplataan is goed winterhard en kan het hele jaar door gesnoeid worden. Snoei de scheuten van de Leiplataan terug tot op de hoofdtak. Deze manier van snoeien is een soort knotten. De Leiplataan loopt vanuit deze knotten weer opnieuw uit. Als u liever een dicht scherm wilt hebben, dan kunnen de scheuten het beste niet helemaal tot aan de hoofdtak terug gesnoeid worden. Snoei zo dat er altijd een centimeter of 10 van de jonge scheut blijft staan. Op die manier ontstaat er een fijnere vertakking waardoor het scherm altijd enigszins gevuld blijft.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.