Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over leiplataan

Leiplatanen zijn de hardgroeiers onder de leibomen. Dat geeft natuurlijk voordelen zoals een snel resultaat maar door de stevige groei hebben Leiplatanen over het algemeen meer ruimte nodig dan andere soorten leibomen. Naast een snelle groeier heeft een leiplataan ook extra groot blad. Het scherm van deze leiboom is dus in een mum van tijd dichtgegroeid. De stammen zijn op latere leeftijd decoratief door hun afbladerende bast; daardoor krijgt de bast een gevlekt uiterlijk.

 

Wij adviseren mensen om deze leiboom niet te kiezen als ze erg gevoelig zijn aan de luchtwegen. Dat heeft te maken met de beharing die zich aan de onderzijde van de bladeren bevindt. Bij het snoeien of slaan tegen de bladeren komt deze stof vrij en kunt u (tijdelijk) last krijgen van de luchtwegen. Dit is te vergelijken met het stof dat vrijkomt bij het snoeien van een klimophaag voor diegene met ervaring.

Leiplataan planten

U kunt de Leiplataan los maar ook in pakketvorm online aanschaffen in onze webshop. Bij ieder product vindt u een uitgebreide uitleg. De leiplataan groeit op vrijwel alle gronden, voorwaard eis wel dat deze doorlatend zijn. Gebruik bij het planten aanplantgrond voor een goede start. De leiplataan zal het op bijna elke standplaats naar zijn zin hebben en mag gerust in de zon of halfschaduw staan. U plant hem gedurende het hele jaar, maar moet er wel voor zorgdragen dat de grond rondom de kluit los is en de wortels geen harde lagen tegenkomen. Omdat de grote bladeren veel vocht verdampen, is het geven van voldoende water zeker kort na het aanplanten noodzakelijk.

 

Omdat een leiplataan snel groeit, is het mogelijk om de uiteindes van de rekken op 90 cm afstand van elkaar te plaatsen. De rekken koppelt u aan elkaar met bamboestokken waarover de takken van de platanen horizontaal verder naar elkaar toe te leiden zijn. Zeker bij het zetten van een rij bomen zijn deze koppelstokken een onmisbaar item. Voor een ideale ontwikkeling van de wortels en om de groei niet te verstoren, is het ook verstandig om de boom te verankeren en een stevige boompaal met boomband te gebruiken. Platanen groeien van nature op een bodem die veel voeding en vocht geeft, maar je ziet ze ook in een drogere of stadse omgeving tussen bestrating en bebouwing.  

Leiplataan snoeien en verzorgen

Leibomen zijn gevormde bomen en dienen gesnoeid te worden om hun vorm te behouden. Bij een lei-plataan kunt u dit het beste 1 tot 2 keer per jaar doen. U kunt de takken in de zomer inkorten met een snoei- of heggenschaar om de leivorm terug te brengen. Dit is echter niet noodzakelijk en kan worden overgeslagen. Zeker omdat bij het snoeien in de zomer stof vrijkomt van de bladeren wat kan leiden tot irritatie aan de luchtwegen. Meestal wordt de Leiplataan in de winter gesnoeid. De takken kunnen daarbij geknot worden. Bij het knotten worden de zijtakken in zijn geheel afgeknipt. Op den duur ontstaan, de voor een leiplataan zo kenmerkende, knobbelige takken.

Leiplataan kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Bij Tuinplantenwinkel.nl vervaardigen wij de leiplatanen zelf. U bent zo verzekerd van een kwaliteitsproduct waar we 100% achter staan. De bomen worden door onze eigen bezorgdienst thuisbezorgd zodat schade aan de bomen onmogelijk is. Daarnaast geven we aangroeigarantie op deze bomen, omdat al onze bomen in een geschikte pot worden geleverd. Voor elke tuin of locatie is er een geschikte stamhoogte te krijgen via onze webshop.

Herkomst van de leiplataan

De plataan is oorspronkelijk afkomstig uit het Noorden van Amerika en in Europa kwam hij al vroeg voor in Griekenland en de Balkanlanden. De plataan wordt in het Oud Grieks al beschreven in teksten van 300 jaar voor Christus. Op een plein in Kos stad op het Griekse eiland Kos staat de plataan van Hippocrates. Deze is vernoemd naar de grondlegger van de westerse geneeskunde die onder deze boom zijn kennis overbracht aan zijn leerlingen. Deze boom is 500 jaar oud en een afstammeling van de oorspronkelijke boom die hier volgens vertellingen 2400 jaar heeft gestaan.

 

Dit geeft aan hoe oud platanen kunnen worden en dat deze bomen in deze jaren een stamomvang van enkele meters kunnen bereiken. Het Latijnse Platanus lijkt veel op het Griekse Platanus en dit zegt iets over de aanzienlijke breedte van de bladeren. Een plataan kan wel tot 35 meter hoog worden en groeit breed naar boven toe uit. Daarom zijn ze in Nederland vaak te zien langs oprijlanen of in parken. De plataan speelt in verschillende Griekse mythologische verhalen een rol en vooral de omtrek van de stam en bijbehorende uitstraling, zorgt voor veel ontzag voor de boom. Er is door een Romeinse historicus zelfs een plataan beschreven met een holte in de stam waar plek was om een diner voor 18 personen te houden.

 

Zo’n reusachtige boom heeft natuurlijk niks te zoeken in een gemiddelde Nederlandse tuin. Het dichtbegroeide bladerendek maakt ze echter ideaal voor het creëren van een koele plek in de schaduw en daarom is een leiplataan het perfecte alternatief. U profiteert van de snelle groei en dichtheid, waardoor u snel voor privacy zorgt, maar hebt niet binnen een paar jaar een gigantische boom in uw tuin staan die alle zonlicht wegneemt. Wanneer u de boom jaarlijks terugsnoeit of laat snoeien tot binnen het meegeleverde rek blijft hij in model en werpt hij alleen schaduw op de plekken die u voor ogen hebt.

 

Om dezelfde redenen is de leiplataan zeer geschikt en wordt hij veel gebruikt als dakboom. Tijdens een hete zomer zit u dan, net zoals de leerlingen van Hippocrates, heerlijk in de schaduw van de grote bladeren van deze boom. Hier kan geen parasol of schaduwdoek tegenop.

Bladeren en hout van de leiplataan

De plataan valt onmiskenbaar op door zijn typerende afbladderende bast die uit een grote variatie vlekken in verschillende natuurtinten bestaat. Als een soldaat zich in deze camouflage kleuren zou kunnen hullen, zou hij onzichtbaar worden voor de vijand, omdat bijna alle bruin- en groentinten terugkomen. De schors van een plataan laat na verloop van tijd vanzelf los en dit is een natuurlijk proces wat zichzelf vanzelf voltrekt. U kunt het een beetje vergelijken met het vervellen van een slang. Ga dus ook niet zelf de schors van de boom aftrekken. Dan is namelijk de kans groot dat u de boom beschadigd.

 

Het snelgroeiende hout van een plataan is door de samenstelling en het karakter perfect te gebruiken als een hakblok voor poeliers en slagerijen. Het is geen duurzame houtsoort die daarom eigenlijk alleen geschikt is voor gebruik binnenshuis. Gedroogd platanenhout is erg licht, maar wel makkelijk te gebruiken voor meubels of houtsnijwerk.

Het blad lijkt op een hand een heeft vijf uiteindes. De bladeren verschillen onderling van elkaar door een diepere of minder diepe inkeping. Ze lijken ook veel op de bladeren van een esdoorn, maar verschillen hier ook weer van doordat ze niet tegenover elkaar staan, maar juist verdeeld zijn over de takken. De bloemen zijn gevormd als kleine bolletjes die bestaan uit zaden waar haren op groeien. Deze haren worden eenvoudig door de wind meegenomen en zo kan de plataan zijn groeigebied snel vergroten.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.