Informatie over amberbomen

De Amberboom, Liquidambar styraciflua dankt zijn naam aan de Spaanse ontdekkers die het goudgele hars aanzagen voor vloeibare amber (liquid ambar); de dure stof die afkomstig is van de potvis. De boom is lange tijd onzichtbaar geweest, maar wordt de laatste jaren steeds populairder en is de boom gewend aan de Nederlandse omstandigheden. Meest opvallend is de prachtige herfstverkleuring. De exacte kleur van de Amberboom is deels afhankelijk van de standplaats en grondsoort maar het is altijd een genot om naar te kijken.

 

De Liquidambar/ Amberboom heeft diep ingesneden, handvormige, groene bladeren. De stam van deze boom is glad of met kurklijsten. Omdat er diverse variëteiten van de Amberboom zijn kan de stam dus verschillend zijn. De amberbomen zijn in hun groeiwijze en grootte bijna gelijk.

 

Jonge Amberbomen zijn zuilvormig tot piramidaal; oudere exemplaren krijgen meer een eivorm met een smalle kroon. Omdat Liquidambar verschillende variëteiten heeft is deze ook voor verschillende doeleinden te gebruiken. De Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon' groeit bijvoorbeeld net wat minder hard dan de soort en en kan uiteindelijk een hoogte van ongeveer 8 tot 10 meter bereiken.

 

Het is een variant van een Amberboom op stam waarvan de bladeren verfijnder van vorm zijn dan de gewone Liquidambar. Ook de stam van deze variant zal glad blijven. In de herfst is deze boom op zijn mooist, omdat de bladeren dan een ware kleurenpracht laten zien.

 

Liquidambar soorten

Het soort Amberboom bepaald onder andere hoe de bladeren en de stam eruit zien en hoe groot de boom uiteindelijk wordt. Is het een variant die geschikt is voor een kleine tuin of heeft hij meer ruimte nodig? Ook de functie die een Amberboom in uw tuin kan vervullen, is per soort verschillend. De keuze voor een bepaalde variant of grootte is dus afhankelijk van de reden waarvoor u deze amberboom wilt gebruiken. Een Amberboom op stam heeft een totaal andere uitstraling dan een zuilvormige amberboom of een beveerde variant die ook onder aan de stam takken krijgt.

 

Dakamberboom

Wanneer u op zoek bent naar een boom als natuurlijke parasol is de dakamberboom een goede optie die zorgt voor schaduw op uw terras. Deze amberboom dakvorm heeft een dicht bladerendek dat zorgt voor een koele schaduwplek. Deze dakboom is voorzien van een stevig stalen frame en u kunt verschillende bomen aan elkaar koppelen om zo met meer mensen tegelijk in de schaduw van uw eigen dakbomen te kunnen zitten.

 

Bolamberboom

Op zoek naar bomen voor een kleine tuin? Dan hoort de Bolamberboom hier zeker bij. De Latijnse naam van deze bolboom is Liquidambar gumball. Waarbij het laatste woord verwijst naar de ronde vorm van deze boom op stam. Het is eenvoudig om de boom in de door u gewenste grootte en vorm te houden, omdat hij zich makkelijk laat snoeien.

 

Lei Amberboom

Een Amberboom is erg geliefd als dakboom en daardoor ook uitermate geschikt als leiboom. Bij een Lei amberboom gebruiken wij de 'Worplesdon' variant, omdat deze een fijnere bladstructuur heeft en dus snel en compact dicht groeit. Zo schermt hij felle zon goed af en de tuin afschermen tegen inkijk kan ook perfect met deze Amber leiboom.

 

Meerstammige Amberboom

Wanneer u tuin inspiratie op wilt doen voor uw voortuin is een meerstammige Liquidambar styraciflua wellicht een leuk idee. Deze heeft een sierlijk karakter en valt door zijn vorm en zijn kleuren direct op tussen de andere planten. Het aanlichten van deze boom van onderaf zal een mooi effect geven en voegt naast extra licht ook sfeer toe.

 

Wanneer een Amberboom planten?

De Amberboom is een winterharde, bladverliezende boom, die van oorsprong uit moerasachtige gebieden komt, en daarom de voorkeur geeft aan een vochtige bodem in de zon of halfschaduw. Maar ook op een doorlatende grond groeit deze boom uitstekend. Tuinplantenwinkel levert deze amberboom bij u af in een pot waardoor u bijna het jaar rond kunt planten.

 

De Kruisende Takken van de Amberboom

De Amberboom heeft een groeipatroon waarbij de takken kruisen. Voor een gezonde groei en het voorkomen van bestaande takken is het essentieel regelmatig te snoeien. Ook een lei amberboom snoeien is belangrijk om hem in het juiste model te houden. Tijdens periodes van harde wind kunnen takken gemakkelijk beschadigd raken. Knip ook beschadigde takken af om de boom mooi te houden en te zorgen dat er geen grote takken naar beneden vallen.

 

De Liquidambar styraciflua wordt ook Amerikaanse Amberboom genoemd

De Amberboom, officieel bekend als Liquidambar styraciflua, is een bijzondere boom die zijn oorsprong vindt in Noord-Amerika. Deze boom is de afgelopen jaren ook populair geworden in Europa. De Amerikaanse Amberboom is een van de Amberboom soorten die in het oog springt dankzij zijn indrukwekkende uiterlijke kenmerken. Een van de meest opvallende eigenschappen van de Liquidambar styraciflua zijn de handvormige bladeren. Deze kleurrijke bladeren zijn niet alleen een lust voor het oog, maar maken de boom ook bijzonder geschikt als sierboom in de tuin.

 

Daarnaast staat de Amberboom ook bekend om zijn stekelige vruchten. Deze vruchten zijn bolvormig en hangen aan lange stelen. De Liquidambar styraciflua groeit het beste op een goede doorlatende grond en op een plek met voldoende zonlicht. De hoogstam boom doorstaat zowel droge als natte periodes goed. Een volwassen Amberboom kenmerkt zich door een piramidevormige kroon, waarmee hij een statige uitstraling krijgt. De Amerikaanse Amberboom is een prachtige aanvulling aan zowel een grote als een bescheiden tuin.

 

Veelgestelde vragen over de Amberboom:

Hoe groot wordt een Amberboom?

Antwoord: Afhankelijk van het soort en de standplaats en grondsoort, zal de Amberboom zijn uiteindelijke hoogte behalen. Kijk voor specificaties op Tuinplantenwinkel.nl.

 

Kan een Amberboom in de zon?

Antwoord: Ja, de Amberboom kan prima op een zonnige plek, maar ook in de halfschaduw / schaduw.

 

Hoe snel groeit de Amberboom?

Antwoord: Gemiddeld genomen groeit een Amberboom 30 tot 60 centimeter per jaar.

 

Kan een Amberboom in een kleine tuin?

Antwoord: Ja, de Amberboom kan in een kleine tuin. Ons advies is dan om te kiezen voor de Amberboom 'Worplesdon'.

 

Amberbomen groeien het liefst op een zonnige standplaats; dit zorgt voor de mooiste herfstverkleuring

 

Inspiratie Amberbomen:

De amberboom laat zich goed snoeien en is daardoor toepasbaar in zowel de grote als kleine tuin

 

In de herfst verkleurt het blad bij de meeste amberbomen naar allerlei tinten rood, purper, oranje en geel. De exacte kleur is afhankelijk van de standplaats en de bodem.

 

De amberboom is geen trage groeier, maar ook geen snelle groeier en heeft erg gezond blad

 

Het blad van de amberboom is zo goed als vrij van ziekten en ziet er dus altijd gezond en fris uit.

 

Naast de boomvorm kan de amberboom ook als leiboom, meerstammig of als dakboom worden aangeplant

 

Tijdens het najaar trekt de boom veel aandacht met de prachtige herfstkleuren. Ieder blad is uniek en krijgt een eigen kleurstelling.

 

 

Hoe Amberbomen aanplanten?

Maak een flink gat dat iets groter is dan de aangeleverde pot. Strooi er eventueel wat aanplantgrond in en meng dit met de aanwezige aarde. Haal de pot van de boom en zet hem in het midden van het plantgat. Geef bij droog weer nu al een keer water. Vul met de omliggende aarde het gat verder op en duw het met uw voet stevig aan. Zo zorgt u het beste voor de aangroei van uw Amberbomen.

 

Om de boom te verstevigen raden we aan om er een boompaal bij te plaatsen. In principe is 1 boompaal voldoende als deze op de westzijde van de boom wordt geplaatst. Zet de paal voor 1/3 deel in de grond. De paal kunt u tegen de kluit van de boom aan zetten op ongeveer 30 centimeter van de stam. Geef tenslotte nog wat water en herhaal dit een paar keer bij droog weer. Bekijk het volgende instructiefilmpje voor meer uitleg: (Hoe plaats ik een boompaal?).

Amberboom snoeien en verzorgen

De Amberboom heeft geen bijzondere zorg nodig. Geef in droge, hete zomers af en toe wat water. Te lage, dunne takken van een Liquidambar snoeien, doet u het best in de zomermaanden. Voor de dikkere takken, die niet passen in de vorm van de boom, moet u wachten tot de wintermaanden, als er geen vorst is. Verwijder dan eventueel ook het teveel aan takken in de kroon van de boom. Deze amber-sierboom heeft nauwelijks last van ziekten en plagen en is dus erg gezond. Hoe u een dakamberboom snoeit leest u in ons blog over het snoeien van dakbomen. Hier vindt u de beste tijd om te snoeien en de verschillende methodes terug.

Een Amberboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Komt een Liquidambar voor in uw tuin ideeën of in uw tuinontwerp en wilt u een Amberboom kopen? Op onze webshop kunt u voor elke tuin geschikte amberbomen kopen. Op onze website staat bij elke boom productinformatie over de standplaats en snoei ervan. De foto’s geven een duidelijk beeld van hoe de boom eruit ziet in de verschillende seizoenen.

 

Het grote voordeel van het online bestellen van Amberbomen is dat u zelf niet hoeft te zorgen dat de boom bij u thuis aankomt. Wij brengen de boom met onze eigen bezorgdienst bij u thuis en bieden aangroeigarantie. We hebben jarenlange ervaring en vervoeren onze bomen met de grootst mogelijke zorg. We bezorgen bomen in heel Nederland en een groot gedeelte van België. Bestel nu direct jouw amberbomen

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.