Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over groenblijvende leibomen

Leibomen, zo ook groenblijvende leibomen zijn al jaren een specialiteit binnen ons planten- en bomencentrum. Bijna alle leibomen maken we in eigen beheer. Hierin hebben we al meer dan 25 jaar ervaring. De rekken van onze leibomen zijn makkelijk aan elkaar te koppelen. Zo kan iedereen een strakke rij leibomen plaatsen in zijn of haar tuin.

 

Groenblijvende leibomen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

We bieden de groenblijvende leibomen in een aantal series aan. De Basic-Classic- en 120-serie zijn de meest gekozen opties. Daarnaast bieden we op Tuinplantenwinkel kleinere, lage groenblijvende leibomen aan in de Small-serie. Nieuw is de 150-serie, dit zijn bomen met een groot rek van 150x150cm, deze zorgen meteen voor privacy. Ook vindt u leibomen met een gekanteld rek, meer een scherm waarop de twijgen zijn uitgewaaierd. Deze leibomen noemen we leischermen of leibomen in de scherm-serie. Leischermen zijn ideaal voor het camoufleren van een lelijke muur of schuur.

 

Het verschil tussen de series wordt bepaald door het rek dat wordt gebruikt bij het leiden. Bij de Basic-Leibomen is dit rek 180 bij 110 centimeter (bxh) en heeft het rek 6 horizontale liggers. Classic-Leibomen hebben een rek van 200 bij 130 centimeter (bxh). Dit rek is opgebouwd uit 7 horizontale liggers of etages. Leibomen uit de 120-serie hebben een rek of scherm van 120 x 120 centimeter (bxh) en leibomen uit de 150-serie hebben een rek van 150 150 centimeter (bxh). Leibomen uit de Small-serie hebben een beperkte stamhoogte en een rek met een afmeting van 120 x 90 centimeter (bxh). Dit rek is opgebouwd uit 5 liggers of etages.

 

Let op: De leiboom uit de Basic-serie, Classic-serie, 120-serie en 150-serie kunt u per stuk (individueel) of in pakketvorm kopen. Een pakket bestaat uit een x aantal leibomen plus de benodigde accessoires om de bomen in serie te kunnen schakelen. Aan de leiboom zelf hoeft u niets meer te veranderen. In onze webshop wordt de inhoud van dit pakket duidelijk toegelicht bij de betreffende artikelen.

 

Leibomen groenblijvend - Standplaats en verzorging

Blad houdende ofwel groenblijvende leibomen zijn er voor de kleine en grote tuin. Let er in grote tuinen wel op dat de bomen wat beschut staan en niet vol in de wind.

Het voordeel van een groenblijvende leiboom is dat de boom jaarrond privacy geeft. Alle groenblijvende leibomen welke Tuinplantenwinkel.nl aanbiedt zijn winterhard, maar verlangen wel een enigszins beschutte standplaats. Bij zeer strenge vorst (-15 graden of Celsius) is er kans op bevriezing van het blad. Het herstelproces van de boom duurt vaak jaren. In het buitengebied waar wind vaak vrij spel heeft raden wij aan te kiezen voor een bladverliezende leiboom. Een bladverliezende leiboom stelt over het algemeen minder eisen aan de grond en is altijd goed bestand tegen de meest strenge vorst.

De meeste bomen staan het liefst in de zon of halfschaduw, maar bijvoorbeeld taxus en laurier kunt u ook prima op een schaduwrijke plek plaatsen. Zorg voor een goed doorlatende bodem. Maak hiervoor een ruim plantgat bij het planten en voeg eventueel wat extra compost in de vorm van aanplantgrond toe voor een extra rijke bodem.

De voordelen van groenblijvende leibomen

Wintergroene leibomen zijn een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar groenblijvende bomen die ook nog eens hun privacy waarborgen. Deze bomen hebben het hele jaar door mooie, groene bladeren die niet afvallen in de herfst. Dit betekent dat ze hun bladeren behouden tijdens de winter en dat er nog steeds een mooie groene afscheiding ontstaat. Enkele voorbeelden van soorten groenblijvende leibomen zijn de Prunus lusitanica 'Angustifolia' (Portugese laurier), Prunus laurocerasus 'Caucasica'(Laurier) en Prunus laurocerasus 'Novita' (Laurier). De meeste groenblijvende leibomen zijn gemakkelijk te onderhouden en zien er het hele jaar door prachtig uit.

Bladhoudende leibomen in de winter

Naast wintergroene leibomen zijn er ook soorten groenblijvende leibomen die blad houdend zijn. Deze bomen behouden hun blad niet het hele jaar door, maar verliezen hun blad in de herfst. Toch hebben deze wintergroene bomen, doordat ze hun blad behouden in de winter, nog steeds het voordeel dat ze privacy bieden, omdat ze tijdens het groeiseizoen mooi groen zijn en hun blad weer snel terugkrijgen in de lente. Enkele voorbeelden van groenblijvende bomen zijn de Fagus sylvatica (Lei-Beuk) en de Carpinus betulus (Lei-Haagbeuk). Het snoeien van deze bomen moet zorgvuldig gebeuren om ervoor te zorgen dat de boom zijn mooie vorm behoudt en de gewenste hoogte bereikt.

Wintergroene leibomen

Als u op zoek bent naar de mooiste wintergroene leibomen, dan zijn er verschillende opties om uit te kiezen. De Photinia fraseri 'Red Robin' is bijvoorbeeld een prachtige wintergroene leiboom die het hele jaar door groen blijft en mooie witte bloemen en frisse rode bladeren heeft in het voorjaar. De Quercus Ilex (Steeneik) heeft een mediterrane uitstraling dankzij het leerachtig blad met een zilverkleurige onderkant  Het is belangrijk om te weten dat het snoeien van deze bomen noodzakelijk is om hun vorm te behouden en de bloei te bevorderen.

Snoeien groenblijvende leibomen

Het snoeien van groenblijvende en bladhoudende leibomen is belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom zijn mooie vorm behoudt en gezond blijft. Ook de groenblijvende leiboom heeft natuurlijk onderhoud nodig. De beste tijd om een leiboom te snoeien is in het vroege voorjaar voordat de boom begint te groeien. Dit is omdat de boom dan minder sap stroomt, waardoor er minder kans is op bloeden van de boom. Het is ook belangrijk om de juiste snoeitechnieken toe te passen om schade aan de boom te voorkomen.

Hoe snoei je groenblijvende leibomen?

Bij het snoeien van groenblijvende leibomen is het belangrijk om de takken gelijkmatig te snoeien om een mooie en symmetrische vorm te behouden. Hierbij is het verstandig om gebruik te maken van een speciale snoeischaar of takkenschaar om de takken te knippen en te voorkomen dat deze beschadigd raken. Het is aan te raden om de snoeischaar of takkenschaar vooraf te desinfecteren om ziekteverspreiding te voorkomen.

Lelijke en overbodige takken snoeien

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle takken gesnoeid hoeven te worden. Takken die dichtbij de stam groeien, moeten worden behouden om de sterkte van de boom te behouden en te voorkomen dat de boom ziek wordt of afsterft. Ook is het belangrijk om alleen takken of donkergroene bladeren van de groenblijvende leiboom te snoeien die beschadigd of dood zijn, of takken die het uiterlijk van de boom negatief beïnvloeden.

Groenblijvende bomen als leivorm

Groenblijvende leibomen zijn een uitstekende keuze wanneer u privacy en groen in de tuin wilt hebben. Of u nu op zoek bent naar een wintergroene leiboom of bladhoudende leibomen, er zijn veel opties om uit te kiezen. Het snoeien van deze bomen is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hun mooie vorm behouden en hun groei stimuleren. Met de juiste zorg en onderhoud kunnen deze leibomen groenblijvend een prachtige aanvulling zijn op elke tuin, met hun mooie groene bladeren en soms zelfs witte bloemen. 

Groenblijvende leibomen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De keuze voor een groenblijvende leiboom is vrij groot. Op deze pagina vindt u alle opties bij elkaar. U kunt met de filters een selectie maken op bloei en bijvoorbeeld bladkleur. In onze keuzehulp vindt u alle soorten leibomen bij elkaar met een beknopt overzicht van de pluspunten en aandachtspunten.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.