Informatie over rotsplanten

Sommige planten zijn in staat om zich met het weinig beschikbare water toch te overleven en uit te groeien tot een volwaardige plant. Een aantal planten zoals Sedum en Sempervivum slaat hiervoor water op in het blad. Op die manier zijn ze minder afhankelijk van het regenwater dat op een droge, schrale en soms stenige ondergrond snel weg zakt. Daarom komen rotsplanten vaak uit bergachtige gebieden met veel stenen en rotsen in de bodem, en hebben ze weinig onderhoud nodig. Ook zijn er veel soorten rotsplanten die regelmatig worden toegepast op groene daken en door hun natuurlijke uitstraling en verschillende kleuren combineren ze uitstekend met andere vaste planten in uw border.

 

Onderhoud van rotsplanten

Rotsplanten zijn heerlijk onderhoudsarm, ze hebben namelijk maar heel weinig water en voedingsstoffen nodig. Wel haal je periodiek het onkruid rond de plantjes weg zodat ze beter kunnen groeien. Snoeien is niet nodig, eventueel haal je in het voorjaar de afgestorven bladeren weg en deel of scheur je de planten die te groot geworden zijn.

 

Standplaats rotsplanten

Rotsplanten zijn uitermate geschikt voor een drogere standplaats in de tuin. Denk b.v. aan rotstuinen maar ook de randen van verhoogde borders. Daarnaast staan de meeste van deze planten graag in de zon. Aan teveel vocht hebben ze een hekel, zorg dus voor een goede drainage. Vooral in een natte herfst en winter is dat erg belangrijk.

 

Rotsplanten kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

In deze categorie hebben we een keuze gemaakt van droogte-minnende planten die u op deze plekken goed kunt toepassen. Al deze planten zijn uitsluitend buitenshuis te gebruiken net als al onze andere planten en bomen die u eenvoudig online bestelt.

 

Veelgestelde vragen over Rotsplanten:

Waarvoor zijn rotsplanten uitermate geschikt?

Antwoord: Allereerst natuurlijk in een rotstuin en aan de rand van een verhoogd plantvak maar ook in combinatie met andere bloemen en vaste planten vooraan in de border of als bodembedekkers. Daarnaast worden ze vaak gebruikt in potten en schalen op het terras. De veel voorkomende rotsplant is de Sedum. Deze is in verschillende soorten bij ons verkrijgbaar.

 

Waarom hebben rotsplanten een compacte groeiwijze?

Antwoord: Omdat ze op hun natuurlijke standplaats weinig grond, water en voedingsstoffen tot hun beschikking hebben waardoor ze beperkt worden in hun groei. Dat heeft als voordeel dat ze weinig verzorging nodig hebben. De wat hoger worden Sedum (verschillende soorten verkrijgbaar) kan wat variatie geven tussen de lagere soorten.

 

Kunnen rotsplanten in de zon?

Antwoord: Jazeker, rotsplanten houden van een zonnige standplaats, in meer schaduwrijke omstandigheden doen ze het minder goed. Vandaar dat deze heel goed kunnen worden gebruikt voor een groen dak. Bij extremen hitte zorgen dat de groene daken af ten toe extra water krijgen. Soms beschadigen vogels de planten door deze er uit te pikken, mocht u deze los zien liggen dan kunt u deze terug plaatsen zodat ze weer aan groeien. De planten beschermen tegen de vogels valt helaas niet mee. In de schaduw groeien sommige rotsplanten minder goed en de kleur zal ook minder intens zijn.

 

Welke planten in een rotstuin?

Antwoord: Eigenlijk te veel om op te noemen, kijk daarom op onze rotsplanten pagina voor uitgebreide informatie over de mogelijkheden. Ook vindt u daar onze speciale selectie Rotsplanten Alpine Mix (een tray met 6 verschillende plantjes) voor een perfecte start van uw nieuwe rotstuin. Rotsplanten kunnen ook heel goed gebruikt worden als bodembedekker in de tuin.

 

Welke rotsplanten zijn er?

Antwoord: Eigenlijk te veel om op te noemen, kijk daarom op onze rotsplanten pagina voor uitgebreide informatie over de mogelijkheden. Ook vindt u daar onze speciale selectie Rotsplanten Alpine Mix (een tray met 6 verschillende plantjes) voor een perfecte start van uw nieuwe rotstuin. Omdat er zoveel soorten zijn kan men volop creëren, zelfs kleine kieren zijn te vullen.

 

Hoe maak je een rotstuin?

Antwoord: Je begint met het kiezen van de juiste plek. Veel rotsplanten die goed tegen droogte kunnen, houden van een zonnige, wat beschutte plek. Meng zand en grind door elkaar zodat overtollig water goed weg kan zakken en vul je rotstuin met ons uitgebreide assortiment plantjes. Tot slot nog wat rotsen en stenen om het geheel af te stylen en genieten maar!

 

Hoe verzorg je rotsplanten?

Antwoord: Rotsplanten zijn heerlijk onderhoudsarm en hebben maar heel weinig water en bemesting nodig, dus de verzorging is eigenlijk heel makkelijk. Wel haal je periodiek het onkruid rond de plantjes weg zodat ze beter kunnen groeien. Snoeien is niet nodig, eventueel haal je in het voorjaar de afgestorven bladeren weg en deel of scheur je de planten die te groot geworden zijn.

 

Hebben Rotsplantjes aarde nodig?

Antwoord: Niet veel, ze hebben liever een goed waterdoorlatende grond, zodat de wortels niet rotten. Wat meer grind toevoegen is meestal beter. Wees voorzichtig met het toevoegen van organisch materiaal omdat dit de bodem te vochtig kan maken.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.