Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over buxusvervanger

Hoewel lange tijd de buxus onverwoestbaar leek, is door een aantal plagen de toekomst van de buxus als haag- en sierplant de laatste jaren onder druk komen te staan. Dit zijn de buxusschimmel (cylindrocladium) en de buxusmot.

 

De buxusschimmel is een hardnekkig en lastig te bestrijden schimmel die het blad van de buxusplant infecteert waardoor deze afvalt. Vooral tijdens natte en warme zomers kan de schimmel schade aanrichten. Het herstel van de plant is mogelijk maar duurt vrij lang. En dan is het maar hopen dat de schimmel tijdens de volgende zomer niet terugkeert.

 

De buxusmot zet haar eitjes af op de bladeren van de plant. De rupsen kunnen in een mum van tijd complete buxushagen kaalvreten en kale plekken veroorzaken. De plant kan herstellen maar de mot kent meerder cyclussen per jaar en kan dus in hetzelfde jaar weer toeslaan.

 

Beide plagen zijn lastig te bestrijden. Daarom is er steeds meer vraag naar alternatieven die wat betreft bladvorm en sterkte de buxus benaderen. Het scala aan groenblijvende haagplanten is echter breed, vandaar dat we graag ook andere geschikte vervangers aan u voorstellen. Op deze pagina vindt u alle geschikte kandidaten bij elkaar die een uitstekend alternatief bieden voor een zieke buxushaag.

 

Buxus alternatieven voor u geselecteerd

Zoekt u een op buxus gelijkende, groenblijvende haagplant dan komen de volgende planten in aanmerking:

  • Ilex crenata cultivars - al deze telgen van de Japanse hulst zijn stuk voor stuk goed te snoeien. De glanzende bladeren van de één lijken nog meer op de buxus dan die van de andere.

  • Lonicera nitida ‘Maigrun' - groenblijvend met lichtgroene kleine bladeren.

  • Lonicera pileata - groenblijvend met iets donkerder groene bladeren dan de nitida.

 

Andere alternatieve, wintergroene haagplanten die geschikt zijn voor een wat hogere of lage haag:

  • Euonymus fortunei - opgaande variëteiten van deze plant zijn goed bruikbaar in hagen. Vooral op beschutte plaatsen komen ze goed tot hun recht.

  • Osmanthus - deze wintergroene heester laat zich goed snoeien en heeft decoratief blad (Osmanthus heterophylla) of geurende bloemen (Osmanthus burkwoodii).

  • Taxus baccata - deze uiterst sterke naaldachtige laat zich prima tot een strakke haag snoeien in elke vorm en is beresterk.

 

Buxus vervangers planten en verzorgen

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim assortiment alternatieve haagplanten voor de buxus. Een deel van buxusvervangers wordt in pot geleverd en is het hele jaar door te planten. Daarnaast zijn er ook haagplanten die worden geleverd met een blote wortel of met kluit; planten uit de volle grond. Deze kunnen worden geplant tussen medio oktober en medio april. Dit is ook de periode waarin u deze haagplanten kunt kopen.

 

De taxus baccata als buxus vervanger

De taxus baccata heeft een naaldje als blad dus geen rond blad maar is wel sterk en kan zeker als alternatief genoemd en aangeplant worden en kan goed in de volle zon en kan goed tegen strenge winters. De haag kan goed in vorm gesnoeid worden en heeft geen last van de buxusrups.

 

Japanse hulst als buxusvervanger

De Japanse hulst lijkt het meest op een buxus met zijn kleine blaadjes en soms witte bloemetjes en soms komen er zwarte besjes in het is een van de beste vervangers.

 

Veelgestelde vragen over buxus vervangers

Wat is de beste vervanger voor buxus?

Antwoord: Al bovengenoemde haagplanten komen hiervoor in aanmerking. Het is van meer belang wat de standplaats van de nieuwe haag is, hoeveel ruimte u ervoor heeft en hoe hoog de haag mag/moet worden. Kijk op de productpagina's op onze website voor meer informatie.

 

Hoe Ilex crenata snoeien?

Antwoord: Ilex crenata of Japanse hulst is op het moment de meest populaire haagplant als buxusvervanger. Het best snoei je deze groenblijvende haag minimaal twee keer per jaar, tussen mei en september. Snoei alleen tijdens bewolkt weer, het blad kan bij zonnig weer verbranden.

 

Wat is een goed alternatief voor buxus?

Antwoord: Al bovenstaande haagplanten komen hiervoor in aanmerking. De hulst Ilex crenata (japanse hulst) en de Lonicera nitida en L. pileata (chinese kamperfoelie) hebben uiterlijke gelijkenissen die het meest lijken op buxus. Euonymus fortunei (Japanse kardinaalsmuts), Prunus lusitanica (Portugese laurier) en Osmanthus (schijnhulst) hebben wat groter blad en vormen een groenblijvende haag die wat sneller groeit en hoger kan worden.

 

Welke buxus is bestand tegen de buxusmot?

Antwoord: Helaas geen enkele, daarom hebben we dit overzicht gemaakt om het u gemakkelijker te maken een goede buxus vervanger te kiezen.

 

Wat is een Buxus vervanger?

Antwoord: Dat zijn haagplanten die alle eigenschappen van de buxusplant bezitten: ze zijn wintergroen, hebben kleine glanzende blaadjes en je kunt ze goed in vorm snoeien.

 

Online Buxus vervanger kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Uw buxusvervanger wordt binnen de aangegeven levertijd thuisbezorgd door onze eigen bezorgdienst. Zo weten we zeker dat de haagplanten zonder schade en vakkundig worden afgeleverd. Wij geven daarnaast aangroeigarantie op alle haagplanten en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de buxusvervanger komen brengen.

 

Buxusvervanger afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw haagplanten bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant) onze eigen kwekerij plantencentrum . Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw buxusvervanger klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.