Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over stekelnootje

Het Stekelnootje (Acaena) is een vrij wintervaste, groenblijvende tuinplant, die van oorsprong voorkomt in de bergen op het zuidelijk halfrond, met name in Nieuw Zeeland. Het Stekelnootje moet het niet hebben van zijn weinig opvallende bloei, maar van het blad en de decoratieve stekelhoofdjes, die samen de sierwaarde van deze bodembedekker bepalen. De tuinplant is ijzersterk, kan zelfs af en toe worden belopen en wordt daarom vrij veel toegepast als bodembedekker aan de voorzijdes van borders en in een rotstuin. 

Hoe plant je een Stekelnootje?

Acaena ofwel Stekelnootje geeft de voorkeur aan een goed waterdoorlatende tot zelfs droge bodem. In een erg natte bodem verdrinkt de plant en zal hij zeker niet groeien. Verder is bijna iedere grondsoort geschikt; alleen zware klei kan wel eens voor problemen zorgen. Stekelnootje groeit zowel in de zon als schaduw; zon zorgt wel voor mooiere en fellere bladkleur. Tuinplantenwinkel levert Stekelnootjes in pot. Dit zorgt ervoor dat u de plant jaarrond kan aanplanten. Om het Stekelnootje de bodem te laten bedekken, raden wij aan om 9 planten per vierkante meter te gebruiken. Zo vormt zich snel een dicht geheel en heeft onkruid geen kans meer. Een stekelnootje wordt ongeveer 10 cm hoog en blijft dus laag bij de grond.

Stekelnootje verzorging

Acaena vergt weinig onderhoud, mede omdat het een zeer laagblijvende grondbedekker is. Het wegknippen van de vruchten/bloemen zorgt voor het verder groeien van deze bodembedekker. Stekelnootje geeft de voorkeur aan een licht kalkhoudende bodem, dus strooi zeker geen turf. Het strooien van kalk in de late winter of het begin van het voorjaar zorgt voor een gezonde plant. In koude winter periodes bescherm je het Stekelnootje door het af te dekken met bladeren. Stekelnootje is voor konijnen een onaantrekkelijke plant. Na enkele jaren van groei kunnen er soms dorre delen ontstaan in het plantendek. Steek de planten dan uit in maart, scheur ze en plant de nieuwe scheuten weer terug, zodat u weer jonge, frisse planten krijgt. 

Stekelnootje kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Wanneer je op zoek naar een groenblijvende bodembedekker voor in je tuin is het Stekelnootje een uitstekende keuze. Naast de meer bekende Acaena microphylla met koperkleurige bladeren is de Acaena buchunanii met zijn grijsblauwe blad een opvallende bodembedekker. Deze twee soorten zijn natuurlijk ook met elkaar te combineren en vormen samen een dicht geheel waar geen onkruid meer doorheen groeit. 

 

Stekelnootje heet zo door de vruchtjes

 

Inspiratie Stekelnootje:

Stekelnootje met grijs blad

 

Acaena buchananii heeft grijs blad en heeft minder uitbundige vruchthoofdjes. Het is wel een sterke plant die als bodembedekker kan worden toegepast.

 

Stekelnootje rotsplant

 

Stekelnootje kan naast bodembedekker ook als rotsplant gebruikt worden. 

 

Stekelnootje met bruin blad

 

De Acaena microphylla 'Kupferteppich' heeft bruiner blad en rodere vruchthoodjes vandaar de naam 'Kopertapijt'

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.