Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over agapanthus

Agapanthus (Afrikaanse lelie) is een tuinplant die met zijn exotische uiterlijk veel mensen aanspreekt. Uit een bos met vaak smalle lange bladeren schieten in de zomer bloemstelen omhoog tot wel 80 tot 100 cm. De bloemen van de Agapanthus staan in een bol gegroepeerd aan de stengel en lijken iets op een sierui. Één plant geeft vaak meerdere bloemstelen al kan het aantal per jaar verschillen.

 

De bloemkleur is in de meeste gevallen blauw maar er zijn ook wit bloeiende variëteiten. De afrikaanse lelie / Agapanthus is een ideale kuipplant, voor wie wat hoogte in de plantenbak wil brengen. Natuurlijk kan deze tuinplant ook in de volle grond van uw tuin aangeplant worden. De Afrikaanse lelie houdt van een droge grond  en een zonnige standplaats en staat graag op een beschutte standplaats i.v.m. kans op bevriezing. Bij strengere winterperiodes is het aan te raden wel wat bescherming aan te brengen.

 

Agapanthus kan zowel in de volle grond als in een pot worden aangeplant

 

Voorbeelden toepassingen Agapanthus:

Er zijn wit bloeiende en blauw bloeiende agapanthus te verkijgen

 

Vaak wordt Agapanthus in een pot geplant, maar ook in de tuin tussen andere vaste planten komt de Afrikaanse lelie tot zijn recht.

 

Agapanthus is matig winterhard en kan in de winter bij stevige vorst het beste worden beschermd

 

Naast de blauw bloeiende selecties zijn er ook Agapanthus met witte bloemen. Ook deze passen perfect in een Mediterraanse tuin. 

 

Agapanthus kan worden gekocht als een plant in pot of als wortelstok in de late winter en het vroege voorjaar

 

Er zijn agapanthus met smalle bladeren zoals op deze foto. Andere selecties hebben bredere bladeren. 

 

Agapanthus planten

De Afrikaanse lelie is zowel geschikt voor de tuin als in een pot, deze plant wordt het meeste in potten geplant. Als u de Agapanthus in een pot wilt aanplanten, gebruik dan een niet te ruime pot, omdat dan de bloei bevorderd wordt. Liefst staat deze tuinplant in de volle zon of eventueel halfschaduw. Bij het planten altijd de grond eerst goed los maken, zodat er geen harde lagen meer zijn. In de volle grond mag een plantgat iets groter, maar niet dieper dan de kluit zijn.

 

Doe er wat aanplantgrond in en ook water. Zet de plant dan zonder pot in het gat, vul dat op met omliggende aarde en druk met beide handen alles stevig aan. Uiteraard gaat het bij een pot iets anders; de pot kan eraf gehaald worden en samen met nieuwe potgrond in een andere pot overgeplant worden. Het beste is om te kiezen voor een iets grotere pot dan de pot die bij aankoop rond de kluit van de plant zit. Tuinplantenwinkel.nl heeft ook deze potgrond in het assortiment.

Agapanthus snoeien en verzorgen

Als u in het najaar de afgestorven gele bladeren van de Agapanthus / afrikaanse lelie wilt verwijderen, kan dat het beste pas na de winter. Het verdorde blad zorgt voor bescherming tegen de vorst in de winter. U kunt de zaadhoofden afknippen, drogen en ze als decoratiemateriaal gebruiken. Als u de Agapanthus in een pot heeft staan kunt u de plant het beste overwinteren op een vorstvrije, maar koele standplaats. Geef eenmaal per maand wat water zodat de kluit niet uitdroogt. Geef deze tuinplant in de pot voor de bloei wat organische mest (koemestkorrels). In de border moet de Agapanthus bij matige vorst (kouder dan -5 graden Celsius) met een dikke laag afgevallen bladeren of stro rond de voet van de plant beschermd worden.

 

 

Mix van wit en blauwe Agapanthus

 

Inspiratie Agapanthus:

Agapanthus kan prima in pot

 

Agapanthus kan prima in pot geplant worden. Zorg voor een niet te grote pot en bescherm deze in de winter bij vorst. 

Agapanthus is er in wit en blauw

 

Agapanthus kan mooi gemixt worden in de 2 kleuren welke er zijn, wit en blauw. 

 

Agapanthus kan ook gecombineerd worden in de border

 

Ook in de border kan de Agapanthus geplant worden in combinatie met bijvoorbeeld Agastache en Penstemon

 

Agapanthus

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.