Informatie over agapanthus

Agapanthus (Afrikaanse lelie) is een tuinplant die met zijn exotische uiterlijk veel mensen aanspreekt en oorspronkelijk door de VOC vanuit Zuid Afrika mee is genomen naar Nederland. Uit een bos met vaak smalle lange bladeren schieten in de zomer bloemstelen omhoog tot wel 80 tot 100 cm. De trompetvormige bloemen van de Agapanthus die in een bol gegroepeerd aan de steel staan, lijken iets op een sierui. Één plant geeft vaak meerdere bloemstelen al kan het aantal per jaar verschillen hoe de Agapanthus bloeit.

 

De bloemkleur is in de meeste gevallen blauw maar er zijn ook wit bloeiende variëteiten. De afrikaanse lelie / Agapanthus is een ideale kuipplant, voor wie wat hoogte in de plantenbak wil brengen. Natuurlijk kan deze tuinplant ook in de volle grond van uw tuin aangeplant worden. De Afrikaanse lelie houdt van een droge en voedzame bodem met goede drainage. De Agapanthus houdt niet van natte voeten en staat graag in de zon op een beschutte plek in verband met kans op bevriezing. Bij strengere winterperiodes is het daarom aan te raden om wat bescherming aan te brengen.

 

Agapanthus kan zowel in de volle grond als in een pot worden aangeplant

 

Voorbeelden toepassingen Agapanthus:

Er zijn wit bloeiende en blauw bloeiende agapanthus te verkijgen

 

Vaak wordt Agapanthus in een pot geplant, maar ook in de tuin tussen andere vaste planten komt de Afrikaanse lelie tot zijn recht.

 

Agapanthus is matig winterhard en kan in de winter bij stevige vorst het beste worden beschermd

 

Naast de blauw bloeiende selecties zijn er ook Agapanthus met witte bloemen. Ook deze passen perfect in een Mediterraanse tuin. 

 

Agapanthus kan worden gekocht als een plant in pot of als wortelstok in de late winter en het vroege voorjaar

 

Er zijn agapanthus met smalle bladeren zoals op deze foto. Andere selecties hebben bredere bladeren. 

 

Afrikaanse lelie aanplanten

De Afrikaanse lelie is zowel geschikt voor de tuin als in een pot, deze plant wordt het meeste in potten geplant. Een Agapanthus planten in een pot kan het best in een niet te ruime pot, omdat dan de bloei bevorderd wordt. Een Agapanthus houdt van een plek in de volle zon of eventueel halfschaduw. Wanneer je een Agapanthus plant, maak dan altijd eerst de grond goed los, zodat er geen harde lagen meer zijn. In de volle grond mag een plantgat iets groter, maar niet dieper dan de kluit zijn.

 

Voeg er wat aanplantgrond en ook water aan toe. Zet de Agapanthus daarna zonder pot in het gat, vul dat op met omliggende aarde en druk met beide handen alles stevig aan. Uiteraard gaat het bij een pot iets anders; de pot kan eraf gehaald worden en samen met nieuwe potgrond in een andere pot overgeplant worden. Het beste is om te kiezen voor een iets grotere pot dan de pot die bij aankoop rond de kluit van de plant zit. Tuinplantenwinkel.nl heeft ook deze potgrond in het assortiment.

 

Agapanthus snoeien en verzorgen

Als u in het najaar de afgestorven gele bladeren van de Agapanthus / afrikaanse lelie wilt verwijderen, kan dat het beste pas na de winter. Het verdorde blad zorgt voor bescherming tegen de vorst in de winter. U kunt de zaadhoofden afknippen, drogen en ze als decoratiemateriaal gebruiken. Als u de Agapanthus in een pot heeft staan kunt u de plant het beste overwinteren op een vorstvrije, maar koele standplaats. Geef eenmaal per maand wat water zodat de kluit niet uitdroogt. Geef deze tuinplant in de pot voor de bloei wat organische mest (koemestkorrels). In de border moet de Agapanthus bij matige vorst (kouder dan -5 graden Celsius) met een dikke laag afgevallen bladeren of stro rond de voet van de plant beschermd worden.

 

Bladverliezende Agapanthus

In tegenstelling tot bladhoudende soorten verliezen sommige varianten hun bladeren tijdens de wintermaanden. Twee voorbeelden van een bladverliezende Agapanthus zijn de Agapanthus 'Dr. Brouwer' en de Agapanthus africanus 'Leicester'. Het voordeel van bladverliezende soorten ten opzichte van een bladhoudende Agapanthus is dat ze opnieuw gaan groeien en bloeien in het voorjaar en zo een frisse en levendige uitstraling krijgen. Ze zijn ook iets beter bestand tegen koudere temperaturen.

 

Is een Agapanthus winterhard?

Een Afrikaanse lelie is grotendeels winterhard, maar heeft wel wat bescherming nodig tegen koude temperaturen. Hoewel een Agapanthus niet volledig bestand is tegen strenge vorst, kan hij wel een paar graden vorst verdragen. Om de plant te beschermen tijdens de wintermaanden, is het raadzaam om hem tijdens de winter op een vorstvrije plek te zetten, zoals een kas of serre. Als je de Agapanthus in de volle grond hebt geplant, kan het helpen om de wortels te bedekken met een laag bladeren of boomschors om ze te isoleren. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de Agapanthus zelfs tijdens koude winters gezond blijft.

 

Wanneer Agapanthus kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Ben je op zoek naar een Agapanthus voor in je tuin of in een plantenbak op het terras? Zoek dan niet verder en ontdek de vele voordelen van Tuinplantenwinkel.nl. U vind bij ons een uitgebreid assortiment aan Agapanthus planten, met verschillende kleuren en variëteiten om uit te kiezen. Of je nu gaat voor de klassieke blauwe bloemen of de elegante witte variant. Wij verpakken alle planten zorgvuldig leveren ze snel bij je thuis af. Zo staat de Agapanthus snel in uw tuin te stralen. Bestel vandaag nog uw Agapanthus bij Tuinplantenwinkel.nl en geniet snel van de betoverende bloemen die deze plant te bieden heeft.

 

Veelgestelde vragen over Agapanthus:

Is de Agapanthus winterhard?

Antwoord: Agapanthus is wat vorst gevoeliger, wij van Tuinplantenwinkel raden daarom aan om de plant in de winter af te dekken met wat bladeren of stro.

 

Hoe verzorg ik mijn Agapanthus in de winter?

Antwoord: Zorg er voor dat u in de winter de Agapanthus wat afdekt tegen de vorst. De Agapanthus is namelijk wat vorst gevoeliger.

 

Wat moet je doen met uitgebloeide Agapanthus?

Antwoord: Uitgebloeide bloemen van de Agapanthus kunt u wegknippen, dit is niet perse noodzakelijk.

 

Kan Agapanthus in de zon?

Antwoord: Ja, de Agapanthus staat graag op een zonnige plek in uw tuin. Ook doet de Agapanthus het goed in een pot op het terras.

 

Mix van wit en blauwe Agapanthus

 

Inspiratie Agapanthus:

Agapanthus kan prima in pot

 

Agapanthus kan prima in pot geplant worden. Zorg voor een niet te grote pot en bescherm deze in de winter bij vorst. 

Agapanthus is er in wit en blauw

 

Agapanthus kan mooi gemixt worden in de 2 kleuren welke er zijn, wit en blauw. 

 

Agapanthus kan ook gecombineerd worden in de border

 

Ook in de border kan de Agapanthus geplant worden in combinatie met bijvoorbeeld Agastache en Penstemon

 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.