Informatie over vedergras

Het meest toegepaste soort Vedergras is de Stipa tenuissima “Ponytails”. Zoals de naam al doet vermoeden, lijkt deze Stipa tenuissima met zijn flinterdunne blad op een paardenstaart. Het wordt ook wel eens Engelenhaar genoemd, waar het in de zon glanzende en in de wind golvende loof ook wel wat van weg heeft.

 

Dit siergras heeft meerdere namen en staat ook bekend als Mexicaans vedergras, wat zijn oorspronkelijke afkomst verraad. In tegenstelling tot andere siergrassen, komt de groei van de Stipa tenuissima pony tails al vroeg in het voorjaar op gang en is het frisse groen in uw border een van de eerste tekenen van een beginnende lente. Deze soort kan goed tegen de droogte en is tegelijkertijd ook winterhard. Dat zijn eigenschappen die van pas komen bij het steeds extremer wordende klimaat in Nederland.

 

Daarnaast is er een andere variant van Vedergras die er compleet anders uitziet. Dit is de Stipa gigantea. Ook deze naam laat al blijken wat het belangrijkste kenmerk van dit siergras is. Het is een grote plant, waarvan de bloemaren een hoogte van wel 2 meter kunnen halen! Een eigenschap die beide soorten dan wel weer gemeen hebben, is het feit dat ze wintergroen zijn. Dus ook in de winter geeft Vedergras sierwaarde aan de tuin. Dit gras laat zich heel goed combineren met andere siergrassen en bodembedekkers waardoor een afwisselende border ontstaat met planten die op verschillende momenten op zijn mooist zijn.

Planten

Zoals hierboven al beschreven, zijn de twee soorten Vedergras die op Tuinplantenwinkel.nl totaal verschillend qua grootte. Let er dus bij het maken van de keuze op, dat de plant in uw tuin wel goed tot zijn recht komt. Stipa gigantea heeft echt wel wat ruimte nodig, zodat hij mooi uit kan groeien. Het loof wordt ongeveer 70 cm hoog. De bloemaren steken daar een heel eind bovenuit. Deze bloemaren blijven tot lang in het najaar mooi. Stipa tenuissima pony tails daarentegen blijft een stuk lager en zal niet veel hoger dan 50cm worden. Hij kan worden toegepast als groep in de vaste planten border, of als rand langs een paadje. Ook in een bloembak komt deze lage variant goed tot zijn recht. Door aanplantgrond te gebruiken, krijgt het siergras de juiste voedingsstoffen om zijn wortels te ontwikkelen en krachtig te groeien. 

Snoeien en verzorgen

Vedergras is wintergroen, maar voor het behoud van het mooiste loof, kan de plant na de winter in maart het beste wel teruggeknipt worden. Snoei niet te ver terug, maar laat zo'n 20 cm staan. Als de bloemaren van de Stipa gigantea in de wintermaanden na een flinke storm zijn omgeknakt, dan mogen deze al eerder worden afgeknipt. Wanneer u na de voorjaarsbloei de toppen uit de Stipa tenuissima pony tails knipt, blijft er fris groen loof over en is de kans groot dat later in de zomer dit Vedergras opnieuw gaat bloeien. Houd er rekening mee dat de Stipa 'Ponytails' kan uitzaaien. Dit is niet onoverkomelijk, het kan zelfs mooi zijn als het her en der in de tuin terug komt, maar let op dat het niet de overhand krijgt. De jonge plantjes zijn makkelijk te verwijderen en woekeren niet. Om dit in de hand te houden, kunt u de pol van het Vedergras ook scheuren. Zo deelt u één grote Stipa tenuissima op in een aantal kleine nieuwe plantjes die opnieuw beginnen met groeien.

Wilt u Vedergras kopen bij Tuinplantenwinkel.nl?

Wij hebben de meest geschikte soorten Vedergras al voor u uitgezocht en het hangt van de standplaats en de grootte van uw tuin af welke daar het beste past. Informatie hierover vindt u bij de productinformatie van onze planten. Ook op een balkon of op het terras is de Stipa tenuissima een geschikt siergras.

 

Wanneer u planten of bomen bij Tuinplantenwinkel.nl bestelt, komen we deze binnen 5 tot 7 werkdagen zelf bij u thuis afleveren. Zo hoeft u zich alleen nog bezig te houden met het aanplanten. U bent natuurlijk ook van harte welkom op ons planten- en bomencentrum om inspiratie op te doen en door onze showtuinen te lopen. Het is ook handig om aanplantgrond aan uw bestelling toe te voegen, zodat u deze zware zakken niet zelf hoeft te tillen. Wilt u weten of een bepaalde plant of boom geschikt is voor uw tuin? Stel deze vraag dan aan ons via [email protected].  

 

vedergras is een groenblijvende gras staat graag in de zon

 

Inspiratie Vedergras:

op een droge grond in de zon doet vedergras het beste

 

Veder gras komt goed tot zijn recht in combinatie met andere vaste planten in een border. Maar kan ook prima een een bloembak op het terras of balkon. 

 

stipa of wel vedergras heeft erg dun loof en lijkt daarom op haren

 

Vedergras is winterhard en behoud ook nog eens zijn groene kleur in de winter. Stipa tenuissima doet het het beste op een zonnige plek met een redelijk droge bodem.

 

grote veder gras heeft stipa gigantea en wordt erg hoog

 

Stipa gigantea of wel Reuzenvedergras wordt ongeveer 60-70 cm hoog, in de zomer met bloemaren z'n 2 meter! 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.