Informatie over herfstaster

Herfstasters zijn gemakkelijke vaste planten voor in de volle grond en niet te verwarren met bolchrysanten die in het najaar bij elke bloemist te koop zijn; de bloemen hebben soms wel wat weg van elkaar. De meeste herfstasters hebben kleine, margrietachtige bloemetjes, die in het najaar en soms al vanaf de zomer flink bloeien. Het blad is soms niet meer te zien. Vaak hebben ze een bossige groeiwijze, maar dat hangt natuurlijk af van de soort die u kiest. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruime sortering van deze tuinplant. Herfstasters kunnen prima met andere vaste planten gecombineerd worden. De planten zijn vaak onopvallend aanwezig totdat de bloei begint. Asters zijn goed te combineren met vaste Geraniums, Phlomis, Persicaria, Anemone en veel siergrassen. Maak gerust wat grotere groepen van deze plant zodat de kleur nog meer opvalt in het najaar.

Herfstaster planten en verzorgen

Herfstasters staan het liefste in de zon of halfschaduw in een goed doorlaatbare, humusrijke tuingrond. Afhankelijk van de hoogte van deze tuinplant kiest u of de plant vóór of meer naar achteren in de border komt te staan. Daar maakt u de grond dan goed los, zodat er geen harde lagen meer inzitten. Nadat u het plantgat, dat iets groter, maar niet dieper dan de kluit mag zijn, gegraven heeft, voegt u wat aanplantgrond aan het plantgat toe. Dat bevordert het aangroeien. Dompel vervolgens de plant met pot en al even onder in een emmer water, haal dan de pot eraf (even in de pot knijpen en met een kleine draaibeweging los trekken), zet de Aster in het plantgat, maak dat dicht met de omliggende aarde en druk die stevig aan. Tot slot nog wat water geven aan de nieuwe aanplant.

Herfstaster snoeien

De Asters zijn winterhard en kunnen goed tegen vorst, maar zijn niet wintergroen; ze verliezen dan het blad. Verwijder in het voorjaar dode takken, dan krijgen de nieuwe scheuten voldoende licht en ruimte om te groeien. Over het algemeen zijn asters zeer gemakkelijke tuinplanten. Op te droge plekken bestaat bij sommige soorten kans op vorming van meeldauw op het blad. Met het aanpassen van de standplaats kunt u dit probleem vaak verhelpen.

 

 

Herfstasters zorgen in het najaar voor een laatste kleurexplosie voordat de kleuren vervagen

 

Inspiratie Herfstaster:

De herfstaster is een sterke vaste plant met talrijke cultivars en soorten

 

De herfstaster bloeit in prachtige tinten die in het fraaie licht van de najaarszon erg goed tot hun recht komen. Hier is de plant gecombineerd met verschillende siergrassen en andere vaste planten.

Een bekende herfstaster met een overdaad aan bloemen is de Aster dumosus groep

 

Een veelgebruikte soort van de herfstaster is de Aster dumosus. Deze vaste plant vormt steeds breder vormende pollen. In groepen gebruikt zorgt deze lage herfstaster voor een waar kleurentapijt.

 

De herfstaster staat graag op een zonnige plaats in de tuin en komt ieder jaar betrouwbaar terug als vaste plant

 

Zelfs aan het einde van het seizoen zorgt de herfstaster voor veel kleur in de tuin zoals deze Aster novae-angliae. De bloemen vormen daarnaast een belangrijke bron van nectar voor bijen en hommels voordat ze in winterrust gaan.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.