Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over honingbes

De honingbes is een vrij onbekende maar zeker niet minder geschikte fruitsoort en bladverliezende heester voor in uw tuin. De officiële naam is Lonicera kamtschatica maar staat ook wel bekend als Lonicera caerulea Kamtschatica. Het is dus een Lonicera (Kamperfoelie) soort, maar wel eentje die als struik groeit en maximaal een meter hoog wordt. Hij kan dus zelfstandig staan en heeft geen begeleiding nodig. De struik bloeit in het vroege voorjaar met witte bloemen en de vruchten worden meestal verwerkt tot jam, compote, marmelade wijn of sap. Vers gegeten zijn ze niet zo lekker, alleen vogels zijn er dol op. De naam doet trouwens anders vermoeden, maar het zijn dus geen zoete bessen en ze smaken echt niet zo zoet als honing maar ze zitten wel vol vitamine C. De rijpe vruchten zijn donkerblauw en langwerpig van vorm. Wanneer de bekende Rode bes, Kruisbes en Blauwe bes al een plekje naar uw moestuin gevonden hebben, is de blauwe Honingbes hier een prima volgende keuze! De bessen zijn al in de vroege zomer rijp. Soms kunnen de eerste vruchtjes eind mei al geplukt worden. 

 

Blauwe Honingbes planten met een zoete smaak

Voor de beste bestuiving kunt u het beste meerdere planten van twee verschillende rassen Honingbes aanplanten. Dan komen er de meeste vruchten aan de planten. Op Tuinplantenwinkel.nl vindt u o.a. de Honingbes 'Fialka', 'Altaj' en niet te vergeten de biologische Honingbes 'Duet'. Deze rassen vullen elkaar qua bestuiving perfect aan. Hij staat bij voorkeur op een plek in de zon in losse humusrijke grond. De Honing bes wordt ongeveer 150 cm hoog en kan solitair aangeplant worden of bijvoorbeeld tussen andere bessenstruiken. Zet de Honingbes bij voorkeur in de volle grond en niet in een pot.

 

Honingbes snoeien en verzorgen

De Blauwe Honingbes groeit uit als een struik. Hij dijt elk jaar wat uit maar is geen harde groeier. Flinke vormsnoei is dan ook niet nodig. Zorg er vooral voor dat de struik een open structuur behoudt. Zo kunnen ook vruchten die wat dieper in de plant hangen voldoende zonlicht opvangen en goed afrijpen. Strooi jaarlijks wat compost rond de voet van de Blauwe honing bes. Dit houdt de grond luchtig en verhoogd het vochtopnemend vermogen van de grond. Daarnaast geeft het voeding aan de plant.

 

Veelgestelde vragen over de Honingbes:

Waar plant je de blauwe honingbes?

Antwoord: De Lonicera kamtschatica 'Morena' staat bij voorkeur op een plek in de zon in losse humusrijke grond.

 

Hoe hoog wordt honingbes?

Antwoord: Afhankelijk van de standplaats en de soort worden deze struiken ca. 60 - 150 cm hoog. De 'Morena; is met ca. 60 cm uitstekend geschikt voor een kleine tuin.

 

Wat is een Junibes?

Antwoord: Dat is weer een andere naam voor de Honingbes, net als Siberische blauwe bes, Meibes, en blauwe Honingbes.

 

Hoe smaakt een honingbes?

Antwoord: Ondanks de naam hebben de bessen geen zoete smaak, ze zijn eerder wat zuur en je verwerkt ze na de oogst tot jam, compote, marmelade wijn of sap.

 

Hoe honingbes met zoete bessen aanplanten?

Antwoord: Als u bij Tuinplantenwinkel.nl de Lonicera kamtschatica koopt, dan wordt deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de struik het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat de blauwe Honingbes bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de bodem te zuigen.

 

De bloemen van de honingbes zijn geliefd bij bijen en hommels

 

Inspiratie Honingbes:

Honingbes is een wat minder bekende fruitstruik, maar zeker de moeite waard vanwege de voedzame bes

 

De honingbes geeft vrij kleine langwerpige vruchten met een mooie blauwe kleur. Zo zoet als honing zijn ze niet, maar ze zitten wel vol met voedingsstoffen.

De bloei valt van deze struik valt vroeg in het voorjaar of de late winter en bestaat uit geurende bleekgele bloemen

 

De bloemen van de honingbes struik zijn net als die van de Lonicera fragrantissima erg geliefd bij bijen en hommels. Deze plant is dus een voedingsbron voor zowel mens als dier.

 

De vruchten van de honingbes zijn plukrijp in de zomer en hebben een bijzondere blauwe tot purpere kleur

 

De smaak van de bes wordt het beste omschreven als zoetzuur, en soms zelfs bitter. De vruchten kunnen soms direct van de plant gegeten worden, maar zijn vaak beter bruikbaar voor verwerking in jam, gelei of gebak.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.