U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Magnolia | Tuinplantenwinkel.nl

Informatie over magnolia

De Magnolia spreekt tot de verbeelding en het voorjaar is niet compleet zonder een bloeiende Magnolia. In de volksmond wordt de Magnolia ook wel tulpenboom genoemd omdat de bloemen bij een aantal soorten wat weghebben van de bloemen van dit bolgewas. Ook heeft deze prachtig bloeiende heester de bijnaam beverboom, omdat men vroeger in de veronderstelling verkeerde dat dit de favoriete boom van deze dieren was.

De herkomst van de Magnolia

Een Magnolia struik is inheems in China, Japan en Noord-Amerika. Alleen vóór de IJstijd bestonden er in Europa magnoliabossen. De magnolia is al een stuk langer op aarde aanwezig dan de mens. Wetenschappers gaan ervan uit dat deze plantenfamilie al ruim honderd miljoen jaar bestaat en door de dinosauriërs werd gegeten.

 

Al ruim voor de jaartellingen plantten boeddhistische monniken magnolia's bij hun tempels als symbool van zuiverheid. De magnolia werd vernoemd naar Pierre Magnol, die in de 17e eeuw het hoofd van de botanische tuinen in Montpellier en een van de grondleggers voor het huidige botanische classificatiesysteem was.

De bloemen van de Magnolia

De bloemen van Magnolia zijn anders dan de meeste andere bloemen. Ze hebben namelijk geen afzonderlijke kelk- en kroonbladeren, maar een bloemdek. Voor de bestuiving van een Magnolia zijn niet de bijen, maar de kevers verantwoordelijk. Vandaar dat de bloembladen ook zo dik zijn.

 

De tientallen soorten Magnolia's kunnen in drie categorieën worden verdeeld: de wintergroene Magnolia, de soorten die in de lente en zomer blad hebben en in de zomer bloemen dragen en de naaktbloeiers, die in het voorjaar bloemen krijgen alvorens hun bladeren verschijnen. De populaire Magnolia soulangeana behoort tot die laatste soort.

Vroegbloeiende Magnolia stellata en zomerbloeiende Magnolia's

De Magnolia stellata is er vroeg bij en staat vaak al in het vroege voorjaar in volle bloei. Heeft u de Magnolia soulangeana in uw tuin staan, dan kan het zijn dat hij soms al half april zijn eerste bloemen toont.

 

Toch bloeien niet alle Magnolia planten in het voorjaar. De Magnolia grandiflora bloeit in de zomer. Deze Magnolia bloeit van mei tot september en geeft prachtige, witte bloemen die tot wel 25 centimeter groot kunnen worden.

Magnolia met roze bloemen en andere kleuren

Er zijn verschillende magnolia soorten met elk hun eigen kenmerken en bloemkleuren. Een van de meest populaire soorten is de Magnolia kobus, ook wel bekend als de Kobushi magnolia. De Magnolia Kobus heeft opvallend grote bloemen die lichtroze of wit zijn en heerlijk geuren. Een andere soort met lichtroze bloemen is de Magnolia stellata, ook wel bekend als Stermagnolia. Deze Magnolia heeft elegante bloemen die lijken op sterren en een zachte, zoete geur verspreiden. Ook de witte prachtige grote bloemen van de Magnolia grandiflora moeten u vast al eens opgevallen zijn.

 

Voor wie op zoek is naar bloemen met een roze tint is de Magnolia soulangeana een goede keuze. Deze Magnolia heeft bloemen die roze-wit van kleur zijn. Een soort met mooie paarse bloemen is de Magnolia Susan. Deze Magnolia heeft bloemen met donkerroze tot paarse tinten. Voor gele bloemen is de Magnolia Goldstar een aanrader. Deze Magnolia heeft prachtige bloemen met een gele kleur en een subtiele geur.

De ideale standplaats

Wilt u een Magnolia kopen? Denk dan eerst even na over de standplaats. Een Magnolia staat graag op een beschutte plek om hem tegen de wind te beschermen. Staat de Magnolia in de wind, dan kunnen de grote bloemen door nachtvorst bevriezen. Ook kunnen de bloemen door de koude en harde wind bruin kleuren. Bescherm de Magnolia vooral tegen de koude noordoostenwind.

 

Verzorging van de Magnolia

De Magnolia gedijt het beste in een humusrijke en licht vochtige en zure grond. Wanneer u de wortels van de boom met turf bemest, zullen deze nog beter in staat zijn de voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Een jonge Magnolia heeft veel water nodig, zeker in warme zomers. Zorgt u er echter voor dat de bodem niet té nat is. Deze plant heeft namelijk vlezige wortels die in een te vochtige omgeving kunnen gaan rotten. Verder is de Magnolia eenvoudig in onderhoud.

Het snoeien van de Magnolia

Vaak krijgen we de vraag of een Magnolia gesnoeid mag worden. Het beste is om een Magnolia niet te vaak te snoeien. Bij het (rigoureus) snoeien ontwikkelt de Magnolia namelijk veel waterloten waardoor de karakteristieke vorm verdwijnt.

 

Waterloten zijn recht opgaande scheuten. U kunt dan een deel van de waterloten wegknippen zodat de kale takken wat verder uit elkaar komen te staan. De Magnolia stellata is wel eenvoudig te snoeien.

Op zoek naar een Magnolia boom?

Wilt u een Magnolia boom kopen? Neem dan een kijkje tussen onze Magnolia bomen. De Magnolia boom is een prachtige middelgrote boom die bekend staat om zijn spectaculaire bloei en grote tulpachtige bloemen. Deze Magnolia bomen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië en Noord-Amerika. Een van de grootste aantrekkingskrachten van de Magnolia boom is zijn spectaculaire bloei. De grote tulpachtige bloemen van Magnolia bomen kunnen variëren in kleur. Zowel voor een Magnolia boom als voor een Magnolia soulangeana bent u bij Tuinplantenwinkel.nl aan het juiste adres.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.