Informatie over magnolia

De Magnolia spreekt tot de verbeelding en het voorjaar is niet compleet zonder een bloeiende Magnolia. In de volksmond wordt de Magnolia ook wel tulpenboom genoemd omdat de bloemen bij een aantal soorten wat weghebben van de bloemen van dit bolgewas. Ook heeft deze prachtig bloeiende heester de bijnaam beverboom, omdat men vroeger in de veronderstelling verkeerde dat dit de favoriete boom van deze dieren was.

 

De herkomst van de Magnolia

Een Magnolia of beverboom is inheems in China, Japan en Noord-Amerika. Alleen vóór de IJstijd bestonden er in Europa magnoliabossen. De magnolia is al een stuk langer op aarde aanwezig dan de mens. Wetenschappers gaan ervan uit dat deze plantenfamilie al ruim honderd miljoen jaar bestaat en door de dinosauriërs werd gegeten.

 

Al ruim voor de jaartellingen plantten boeddhistische monniken magnolia's bij hun tempels als symbool van zuiverheid. De magnolia werd vernoemd naar Pierre Magnol, die in de 17e eeuw het hoofd van de botanische tuinen in Montpellier en een van de grondleggers voor het huidige botanische classificatiesysteem was.

 

De bloemen van Magnolia zijn anders dan de meeste andere bloemen. Ze hebben namelijk geen afzonderlijke kelk- en kroonbladeren, maar een bloemdek. Voor de bestuiving van een Magnolia zijn niet de bijen, maar de kevers verantwoordelijk. Vandaar dat de bloembladen ook zo dik zijn.

 

De tientallen soorten Magnolia's kunnen in drie categorieën worden verdeeld: de wintergroene Magnolia, de soorten die in de lente en zomer blad hebben en in de zomer bloemen dragen en de naaktbloeiers, die in het vroeg in het voorjaar hun bloemen krijgen op de nog kale takken. De populaire Magnolia soulangeana behoort tot die laatste soort en is daarmee een echte voorjaarsbloeier.

 

Toch bloeien niet alle Magnolia planten in het voorjaar. De Magnolia grandiflora bloeit in de zomer. Deze Magnolia met glimmende bladeren bloeit van mei tot september en geeft prachtige, witte bloemen die tot wel 25 centimeter groot kunnen worden en geuren heerlijk. Deze magnolia met zijn grote bloemen staat het beste op een beschutte plek, de eerste bloemen komen niet direct het eerste jaar dat heeft even tijd nodig.Dit soort kan goed in de volle zon en houd van een goed doorlatende grond en kan zowel in grote tuinen als in een kleine tuin.

 

Voor alle magnolia's geld dat ze heel goed toe te passen zijn in kleinere tuinen en en van een luchtige grond houden en kalkhoudende grond heeft de voorkeur.

 

Er zijn zeer veel verschillende soorten magnolia enkele voorbeelden zijn magnolia liliiflora nigra of magnolia susan deze hebben een donker paarse kleur bloemen of wat paarse tinten ideaal voor kleine tuinen De magnolia heaven scent heeft roze bloemen of donkerroze bloemen.

 

De kleinblijvende Magnolia stellata

Heeft u een kleinere tuin en is er niet genoeg ruimte voor een grote struik, dan kunt u beter kiezen voor de kleiner blijvende Magnolia stellata met witte bloemen in plaats van een soort die hard groeit en daardoor eigenlijk te vaak een snoeibeurt nodig heeft deze magnolia heeft stervormige bloemen die in het hele vroege voorjaar bloeien.

 

De Magnolia stellata is er vroeg bij en staat vaak al in het vroege voorjaar in volle bloei. De Magnolia stellata is ook wel bekend als Stermagnolia. Deze Magnolia heeft elegante bloemen die lijken op sterren en een zachte, zoete geur verspreiden.

 

In mediterrane sferen met de Magnolia grandiflora

De Magnolia grandiflora is eigenlijk een buitenbeentje in het Magnolia-assortiment. Deze soort is wintergroen, maar bloeit in de zomermaanden en minder uitbundig dan de andere variëteiten. Deze soort wordt in struikvorm aangeboden, maar ook als Magnolia boom. Zoals hierboven al vermeld, zijn de bloemen zeer groot en prachtig van vorm.

 

Magnolia met witte- en roze bloemen

Er zijn verschillende magnolia soorten met elk hun eigen kenmerken en bloemkleuren. Een van de meest populaire soorten is de Magnolia kobus, ook wel bekend als de Kobushi magnolia. De Magnolia Kobus heeft opvallende bloemen die lichtroze of wit zijn en heerlijk geuren en is door zijn wat tragere groei geschikt voor de kleinere tuin.

 

Voor wie op zoek is naar grote bloemen met een roze tint is de Magnolia soulangeana een goede keuze. De Magnolia soulangeana heeft namelijk lichtroze bloemen. Een variant van de Magnolia soulangeana met mooie paarse bloemen is de Magnolia Susan. Daarnaast is er ook nog de Magnolia Goldstar. Zoals de naam al doet vermoeden, krijgt deze soort inderdaad gele bloemen.

 

Verzorging en snoei van de Magnolia

De Magnolia gedijt het beste in een humusrijke en licht vochtige en zure grond. Wanneer u de wortels van de boom met turf bemest, zullen deze nog beter in staat zijn de voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Een jonge Magnolia heeft veel water nodig, zeker in warme zomers. Zorgt u er echter voor dat de bodem niet té nat is. Deze plant heeft namelijk vlezige wortels die in een te vochtige omgeving kunnen gaan rotten. Verder is de Magnolia eenvoudig in onderhoud.

 

Het beste is om een Magnolia niet te vaak te snoeien. Bij het (rigoureus) snoeien ontwikkelt de Magnolia namelijk veel waterloten waardoor de karakteristieke vorm verdwijnt. Waterloten zijn recht opgaande scheuten. U kunt een deel van de waterloten wegknippen. De Magnolia stellata is daarentegen wel eenvoudig te snoeien. Ook blijft deze Magnolia stellata een stuk kleiner dan de overige Magnoliasoorten.

 

 Op zoek naar een Magnolia boom?

Wilt u een Magnolia boom kopen? Neem dan een kijkje tussen onze Magnolia bomen. De Magnolia boom is een prachtige middelgrote boom die bekend staat om zijn spectaculaire bloei en grote tulpachtige bloemen. Deze Magnolia bomen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië en Noord-Amerika.

 

Een van de grootste aantrekkingskrachten van de Magnolia boom is zijn spectaculaire bloei. De grote tulpachtige bloemen van Magnolia bomen kunnen variëren in kleur. Zowel voor een Magnolia boom als voor een Magnolia soulangeana bent u bij Tuinplantenwinkel.nl aan het juiste adres.

 

Veelgestelde vragen over Magnolia:

Hoe hoog wordt een Magnolia struik?

Antwoord: Er zijn diverse soorten Magnolia's. De Magnolia stellata is een van de laagblijvende soorten. Liever een hogere struik? Kies dan voor de Magnolia soulangeana of Magnolia Susan.

 

Kun je een Magnolia klein houden?

Antwoord: Wenst u een kleine Magnolia, kies dan voor de Magnolia Stellata.

 

Hoe snel groeit Magnolia struik?

Antwoord: Magnolia is een normale tot snelle groeier, afhankelijk van de soort zal hij 10 tot 40 centimeter per jaar groeien.

 

Is een Magnolia winterhard?

Antwoord: Ja, een Magnolia is winterhard. Er is zelfs een wintergroene Magnolia, de Magnolia Grandiflora.

 

Waar plant ik een magnolia?

Antwoord: De Magnolia staat graag in de zon tot halfschaduw, kies voor een voedzame en licht vochtige bodem. Gebruik een zak aanplantgrond bij het aanplanten van de Magnolia.

 

Wat is de mooiste magnolia?

Antwoord: Een Magnolia is er in verschillende soorten, bloemen met wit en roze tinten.

 

Hoe snel groeit een magnolia boom?

Antwoord: Magnolia boom is een normale tot snelle groeier, afhankelijk van de soort zal hij 10 tot 40 centimeter per jaar groeien.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.