Informatie over kleinbloemige clematis

Onder de kleinbloemige clematissen vallen de alpina soorten; het zijn net gekleurde kaboutermutsjes als de knoppen net open gaan. De bloemen vallen misschien minder op dan bij andere clematissen maar zijn daarom niet minder mooi! Ook na de bloei is de plant nog interessant door de pluizige zaadhoofdjes die zijn ontstaan.

Naast de Clematis alpina is de Clematis montana een zeer bekende kleinbloemige soort. De montana bloeit in het voorjaar met een overdadige hoeveelheid witte of roze bloemen. De soort is misschien wel de makkelijkste bosrank van allemaal wat betreft verzorging en sterkte.

Kleinbloemige Clematis snoeien

Zowel de alpina als montana soorten zijn sterke groeiers en behoeven zo nu en dan een flinke snoeibeurt zodat de plant er weer fris bij staat. De snoei van beide soorten vindt het beste plaats na de bloei in het voorjaar. Knip alle stengels gerust terug tot ongeveer 2 à 3 meter lengte. U kunt de plant ook om de zoveel jaar compleet verjongen door alle stengels tot 40 centimeter terug te knippen.

Het planten en verzorgen van de kleinbloemige Clematis

Deze tuinplant voelt zich het beste thuis op een vochtige maar doorlatende bodem in de halfschaduw tot zon. De plant heeft ondersteuning nodig bij het klimmen want deze heeft geen hechtwortels op de twijgen. Maak een ruim plantgat en meng hier flinke hoeveelheid aanplantgrond doorheen. Aanplantgrond verbetert de structuur van de bodem en zorgt voor een voedzame bodem. U kunt bij Tuinplantenwinkel zowel de grond als de planten online kopen.

De kluit moet bij het planten goed vochtig zijn voor een goede start in uw tuin. Help de plant een handje met het klimmen en slinger de jonge twijgen omhoog langs bijvoorbeeld een paal. Een mestgift in het voorjaar stelt deze klimmer erg op prijs. Bij droogte is het zeker in de eerste jaren verstandig om de plant regelmatig water te geven.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.