Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over vlinderplanten

Naast bijen planten, hebben we ook een categorie planten waar vlinders massaal op af komen, de zogenaamde vlinderplanten. Er zijn naast zowel vaste planten die vlinders en andere nuttige insecten aantrekken natuurlijk ook bij voorbeeld de kleurrijke bloemen van de Vlinderstruiken (Buddleja davidii). Ondanks dat dit een heester is, hebben we ze voor de volledigheid toch toegevoegd aan de categorie geschikte planten voor vlinders. 

 

KLIK HIER VOOR DE BUDDLEJA DAVIDII, DE VLINDERSTRUIK

 

Vlinderplanten in verschillende soorten die vlinders aantrekken

Iedere vlindersoort heeft zijn eigen voorkeur voor bloemen waar hij het meeste op af komt. Dit zijn de zogenaamde drachtplanten. Niet te verwarren met waardplanten; dit is de plant waar een bepaalde soort gebruik van maakt voor de voortplanting. Goede drachtplanten die vlinders aantrekken zijn bijvoorbeeld LavendelVerbena, Eupatorium, Echinacea en Hemelsleutel. Als u alleen deze soorten al in uw tuin zou aanplanten, dan bent u vanaf de start van de bloei van de Lavendel in juni tot in oktober als de Hemelsleutel nog bloeit, verzekerd van vlinders in uw tuin. Zo makkelijk kan het zijn! 

 

Vlinderplanten en de waardplanten van de rups

De vlinder willen we graag in de tuin, maar rupsen liever niet.. Toch gaat de een niet zonder de ander. Zonder rupsen zouden er namelijk geen vlinders zijn. Iedereen weet het eigenlijk wel, maar als er weer eens een plant helemaal kaalgevreten is door een stel rupsen dan willen we ze liever zo snel mogelijk kwijt. Het geval wil dat de waardplanten (de plant waar de rups van eet voordat hij zich gaat verpoppen tot vlinder) van de mooiste dagvlinders in de meeste tuinen niet voorkomen. Zo is de Brandnetel voor een groot aantal dagvlinders een belangrijke waardplant. Denk daar maar eens aan als je weer eens een veld vol lelijke en pijnlijke brandnetels ziet staan. Zonder de Brandnetel geen Dagpauwoog bijvoorbeeld.

 

Toch kunt u zelf ook een steentje bijdragen. Op bijvoorbeeld koolsoorten en rucola komt het Koolwitje af. En op het blad van dille, venkel of wilde peen vindt u met een beetje geluk rupsen van de Koninginnenpage. Venkel is daarnaast ook gewoon een prachtige plant om in de tuin te hebben staan. Zo zorgt u niet alleen voor fladderende vlinders in de tuin, maar ook voor een volgende generatie. Sommige vlinders leven namelijk maar een paar weken en moeten in die weken op zoek naar een partner, voedsel voor de eitjes en een plant waarop de eitjes afgezet worden.

 

Veelgestelde vragen over Vlinderplanten:

Welke biologische planten zijn goed voor vlinders?

Antwoord: Verschillende vlinders houden van een keur van vlinderplanten, zowel vaste planten als sierheesters zoals b.v. de vlinderstruik. Bij tuinplantenwinkel.nl vindt u een groot assortiment verschillende vlinderplanten die zeer de moeite waard zijn.

 

Wat is de beste vlinderstruik?

Antwoord: Op tuinplantenwinkel.nl vindt u een uitgebreid assortiment,

 

KLIK HIER VOOR EEN OVERZICHT VAN DE BUDDLEJA DAVIDII, DE VLINDERSTRUIK

 

Welke maand vlinderstruik planten?

Antwoord: Als u bij Tuinplantenwinkel.nl een vlinderstruik koopt, dan wordt deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat deze vlinderplanten het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kunnen worden; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat deze mooie sierheester bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen.

 

Waar en hoe plant ik mijn vlinderstruik?

Antwoord: De beste standplaats voor mooie bloemen van de Buddleja davidii, die vlinders en bijen aantrekken, is een zonnige plek op doorlatende grond. Belangrijk is dat u voor het planten van de vlinderstruik een ruim plantgat maakt, de grond goed los maakt en zorgt voor een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor deze mooie vlinderplanten. Geef in droge periodes regelmatig water.

 

Wat zijn de beste vlindervriendelijke planten?

Antwoord: Dat zijn met name waardplanten (de plant waar een bepaalde soort gebruik van maakt voor de voortplanting) en drachtplanten (de bloemen waar een bepaalde vlinder het meeste op af komt). Iedere vlinder heeft hierin zijn eigen voorkeur. Een van de vaste planten die veel vlinders en andere insecten aantrekt is bijvoorbeeld de Verbena bonariensis. De paarse bloemen staan op lange stengels zodat de vlinders er makkelijk bij kunnen. Maar de Aster ageratoides 'Starshine' geeft veel witte bloemen en kan makkelijk worden gecombineerd met verschillende soorten vaste planten en de vlinders komen hier ook goed op af. Vlindervriendelijk planten worden ook wel nectarplanten genoemd. Vlinders en bijen komen vaak op de zoete stof af die bloemen produceren. De planten moeten op een moment bloeien als de bijen volop gaan vliegen. Naast vlinderplanten komen ook veel vlinders en bijen af op rottend fruit. Zet ook eens vlinderplanten in een pot voor op het terras of balkon. Vaak weten bijen daar de weg ook te vinden. De bloeitijd kan men verlengen door de planten goed af te wisselen of om planten terug te snoeien zodat er een 2e bloeitijd komt.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.