Informatie over groenblijvende struiken

Naast bomen en hagen spelen ook groenblijvende struiken een grote rol in de tuin. Ze vormen de ruggengraat van een tuin. Wanneer in de winter veel vaste planten afsterven zorgen deze heesters voor een gevulde achtergrond. Met hun groene kleur steken ze in de winter mooi af tegen andere vaste planten en groenblijvende planten. Sommige dragen daarnaast ook nog eens bessen of hebben decoratief blad. Wintergroene heesters worden ook wel struiken genoemd en bedekken jaarrond minder fraaie objecten. Omdat ze hun blad behouden, zorgen ze voor privacy en vormen ze als schuilplaats voor vele vogels.

 

Groenblijvende struiken en groenblijvende heesters planten 

Bij Tuinplantenwinkel.nl hebben we een groot scala aan groenblijvende struiken en andere groenblijvende planten. Deze struiken worden ook wel groenblijvende heesters of bladhoudende heesters genoemd, omdat ze hun blad behouden. Ze vertakken in meerdere houtige twijgen, laag aan of in de grond. Sommige heesters kunnen erg groot worden. Soms tot 4 a 5 meter. Maar er zijn ook veel soorten die laag blijven of goed gesnoeid kunnen worden. Zo zijn ze ook geschikt om in kleine tuinen aan te planten. Veel groenblijvende heesters laten zich gemakkelijk in allerlei vormen snoeien. In kegels, bollen maar ook als haag. Een mooi voorbeeld van een wintergroene struik is de Prunus lusitanica, ook wel de Portugese laurier genoemd. Wat lager, maar ook uiterst goed snoeibaar zijn de Ilex crenata 'Golden Gem' of Euonymus japonicus 'Marieke'.

 

Voor een optimale groei en bloei is de juiste grondsoort essentieel. Veel wintergroene struiken geven de voorkeur aan een goed gedraineerde grond. Waterophoping rond de wortels kan namelijk schadelijk zijn en leiden tot wortelrot. Naast drainage is de zuurgraad van de grond ook van belang. Een lichtzure grond is ideaal voor de meeste van deze struiken. Er is een subtiel verschil tussen zure grond en lichtzure grond. Waar zure grond een duidelijk lage pH-waarde heeft, is licht zure grond iets neutraler, maar nog steeds aan de zure kant. Door te zorgen voor de juiste grondsoort, zullen uw groenblijvende heesters optimaal groeien.

 

Afhankelijk van de soort kunnen groenblijvende heesters zowel in volle zon als op een schaduwrijke plek geplant worden. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van de struik te kennen. Sommige groenblijvende heesters voelen zich thuis in de volle zon, maar er zijn ook soorten die het beste presteren op een schaduwrijke plek, beschermd tegen de felle middagzon. Kies de juiste standplaats voor een optimale groei en bloei.

 

Op zoek naar een bloeiende groenblijvende struik?

Groenblijvende heesters zijn over het algemeen geen uitbundige bloeiers. Er zijn gelukkig enkele uitzonderingen. Laat je gedachten dan eens gaan over onze Camellia japonica soorten met hun indrukwekkende grote gevulde bloemen in het vroege voorjaar. Of juist de herfstbloeiende soorten van Camellia sasanqua. Met mooie geurende bloemen in roze en wit. Maar ook Rhododendrons en Azalea's stelen de show in het voorjaar met hun immense bloemenpracht.

 

Bloeiende groenblijvende struiken zijn een verrijking voor elke tuin. Het hele jaar door behouden ze hun bladeren en tijdens hun bloeiperiode trekken ze de aandacht met prachtige bloemen. Veel van deze bloemen verspreiden ook een heerlijke geur. Struiken met gele bloemen en struiken met witte bloemen zorgen voor kleur in de tuin. Sommige groenblijvende heesters hebben een lange bloeitijd, waardoor u er lang van kunt genieten. 

 

Welke soorten wintergroene struiken en wintergroene heesters zijn er?

De mooiste groenblijvende struiken behouden hun bladeren het hele jaar door. Een populaire groenblijvende heester is de Prunus laurocerasus, ook wel bekend als de laurierkers. Een andere bekende bladhoudende heester is de buxus sempervirens, vaak simpelweg buxus genoemd. Deze plant wordt vaak gebruikt voor vormsnoei vanwege zijn dichte en compacte groei. Op dit moment heeft de buxus last van de buxusmot dus daarom adviseren wij om deze plant links te laten liggen.

 

De Amerikaanse sering is een andere groenblijvende heester die vooral bekend staat om zijn geurige bloemen. Dan hebben we ook nog de skimmia japonica, die in de wintermaanden opvalt door zijn rode bessen. Ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden is de hemelse bamboe ook een struik die kleine rode bessen produceert.

 

Naast de bovengenoemde soorten zijn er uiteraard nog veel andere soorten. We hebben hier slechts een kleine selectie op een rijtje gezet, maar de keuze in groenblijvende struiken en heesters is enorm. Het kiezen van de juiste kan echt een verschil maken in uw tuin, vooral tijdens de koude maanden.

 

Veelgestelde vragen over Groenblijvende struiken:

Welke struiken blijven groen in de winter?

Antwoord: In deze categorie vindt u een allemaal planten en struiken die groen zijn in de winter en dus zijn blad behouden.

 

Welke heesters zijn groenblijvend?

Antwoord: In deze categorie vindt u een allemaal planten en struiken die groenblijvend zijn in de winter en dus zijn blad behouden.

 

Welke struik kan in de volle zon?

Antwoord: Een groenblijvende struik die op een zonnige plek groeit zijn bijvoorbeeld Nandina domestica en Elaeagnus ebbingei.

 

Groenblijvende struiken behoud u privacy in de winter

 

Inspiratie Groenblijvende struiken:

Coniferen en dennen zijn goede voorbeelden van groenblijvende struiken

 

Met groenblijvende struiken houdt u kleur en vorm ook in de winter. 

winter en groenblijvende struiken heesters met blad

 

Sommige bladhoudende struiken zijn gevoeliger voor de vorst, doordat het water in het blad blijft zitten.

 

met rhododendron kleur en groen het hele jaar door.

 

Een Rhododendron is een voorbeeld van een groenblijvende struik, die ook nog eens kleurrijk bloeit.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.