Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over japanse azalea

Japanse Azalea's groeien van nature op de vele eilanden die Japan rijk is. Het zijn compact groeiende struikjes uit de rododendron-familie met een bescheiden grootte. Dat maakt de Azalea japonica geschikt voor bijna alle tuinen. De Japanse azalea is daarnaast wintergroen. Bij een strenge winter laat de plant wat meer blad vallen maar kaal wordt ze nooit. Hij is goed winterhard en kan de Nederlandse winters prima doorstaan.

 

De uitbundige bloei van de Japanse azalea's

In het voorjaar verschijnen de kleurrijke bloemen. De bloei van deze tuinplant is weliswaar kort maar zeer uitbundig, en daarom zeker de moeite waard. Er zijn soorten variëteiten met roze, witte, paarse, rode en tweekleurige roze bloemen. Bekende soorten zijn de Azalea japonica ‘Schneewitchen', ‘Moederkensdag'‘Kermesina' en ‘Geisa Purple'.

 

De tuinazalea komt goed tot zijn recht in groepen of als solitair. U kunt ook meerdere kleuren met elkaar combineren zodat een bont kleurenspel ontstaat. Er zijn ook enkele bontbladige soorten zoals de Azalea japonica ‘Hotshot Variegata' die het hele jaar door voor kleur zorgen in de tuin.

 

Japanse azalea of Azalea japonica verzorgen en snoeien

Wat veel mensen niet weten is dat deze tuinplant zich prima laat snoeien. Door te snoeien is de struik nog compacter te houden. De snoei vindt plaats direct na de bloei. Knip met een snoeischaar alle twijgen licht terug omdat de plant alleen op de jonge scheuten goed zal uitlopen. 

 

Japanse Azalea's zijn zuurminnende planten

De Azalea japonica houdt van een zure, humusrijke bodem. Het is daarom belangrijk om bij het planten tuinturf te gebruiken. Turf bestaat volledig uit plantaardig materiaal en heeft een goede zuurgraad. Door tuinturf toe te voegen in het plantgat wordt zure grond rondom de wortels verkregen. Vermeng de tuinturf door de aarde in het plantgat voordat u de Azalea gaat planten. De Japanse azalea's hebben verder geen meststof nodig. Na het planten kunt u de plant jaarlijks of om het jaar voorzien van extra turfstrooisel. Door dit aan te brengen rondom de voet van de plant houdt u het zure milieu in stand.

 

Veelgestelde vragen over Japanse azalea:

Kan een azalea in de volle zon?

Antwoord: Van alle Rhododendron soorten kan de Azalea japonica het beste in de volle zon uit de voeten. Een plek in de halfschaduw heeft echter de voorkeur. Halfschaduw betekent dat er een aantal uur per dag zon op de betreffende standplaats schijnt, maar dat er zeker ook een aantal uur schaduw is.

 

Kan een azalea in de tuin gezet worden?

Antwoord: Jazeker kan een Japanse azalea in de tuin gezet worden. In de volle grond aangeplant in bij voorkeur een zure bodem is de beste plek voor deze tuinplant.

 

Kan een azalea tegen de vorst?

Antwoord: De Japanse azalea is prima bestand tegen de Nederlandse winters. Ook strenge vorst wordt over het algemeen goed doorstaan. Er kan tijdens een strenge vorstperiode wat blad van de Japanse Azalea vallen, maar dat herstelt weer in het voorjaar.

 

Hoe groot wordt een azalea japonica?

Antwoord: De meeste soorten Azalea's worden zo'n 50 tot 60 cm hoog. Doorgaans groeien Azalea's meer in de breedte dan in de hoogte.

 

Is de azalea groenblijvend?

Antwoord: De Japanse azalea is een groenblijvende tuinplant, maar niet alle Azalea's zijn groenblijvend. Zo verliest de Azalea mollis zijn blad in de winter. Deze Azalea's bloeien al voordat het nieuwe blad aan de tuinplanten verschenen is.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.