Informatie over kunstmest

Kunstmest bestaat, in tegenstelling tot organische mest, volledig uit kunstmatig geproduceerde ingrediënten. Lang geleden zo rond het jaar 1900, was er een grote vraag naar mest om het gras en de gewassen beter te laten groeien. Mest was schaars en daardoor ook de hoeveelheden (kuil)gras voor het vee en gewassen die als voedsel voor de mens dienden. Door de uitvinding van kunstmest werd deze schaarste weggenomen en konden boeren groter worden. Ze konden met behulp van de kunstmest hun land efficiënt bemesten. 

 

Kunstmest gebruiken in de tuin

Ook in de tuin werd, vooral in de vorige eeuw, kunstmest veelvuldig toegepast. Het zorgde voor een weelderige groei van de sierplanten en het gazon. Tegenwoordig wordt kunstmest nog altijd gebruikt, al wordt het steeds vaker vervangen door organische meststoffen. 

 

Bij kunstmeststoffen is het opletten dat er niet teveel gegeven wordt. Het zijn zeer geconcentreerde hoeveelheden meststoffen die snel vrijkomen en ook snel door de wortels van de plant worden opgenomen. Bij een teveel aan kunstmest, bestaat de kans dat de wortels 'verbranden' door de grote hoeveelheden voedingsstoffen bij de wortels. Het beste is om regelmatig een klein beetje kunstmest te strooien. Een uitzondering hierop zijn de plantacote korrels. Deze kunstmeststof geeft zijn voeding juist langzaam af en mag daarom ook door de grond gemengd worden.

 

Een ander nadeel van kunstmest kan zijn dat de aarde in de tuin niet gevoed wordt, waardoor de kwaliteit ervan steeds verder achteruit gaat. Als het organische stofgehalte van de aarde in de borders laag is, dan kan dit niet met kunstmest verbeterd worden. Hiervoor dient een organische meststof toegevoegd te worden. Het best is om dan compost / siertuinbemesting te gebruiken. Dit zorgt voor toevoeging van humus wat meteen ook het vocht opnemend vermogen van de grond verhoogt. 

 

Houd er tenslotte rekening mee dat kunstmest op het gazon niet gestrooid kan worden tijdens een hete zonnige zomerdag. De concentratie van meststoffen kunnen het gras doen verbranden, waardoor er lelijke gele cirkeltjes op het gazon ontstaan. De mestgift werkt dan juist averechts. Wacht met het bemesten tot een bewolkte dag en besproei het gazon flink direct na het geven van de bemesting.

 

Wanneer kunstmest gebruiken?

Kunstmest 12-10-18

Het kan een voordeel zijn om voor kunstmest te kiezen in plaats van organische mest. Als er snel voeding nodig is, dan is kunstmest de beste optie. Gebruik dan de kunstmest 12-10-18.  

 

Kieseriet

Wanneer de bladeren van de planten niet mooi groen meer zijn, kan Kieseriet rondom de voet van de plant (of op het gazon) gestrooid worden. Kieseriet bevat veel magnesium. Magnesium zorgt voor de aanmaak van bladgroen. Ook kieseriet wordt snel opgenomen door wortels van de plant.

 

Plantacote

Plantacote is een kunstmest die zijn voeding tijdens een langere periode vrij laat komen. Deze eigenschap maakt plantacote uitermate geschikt voor toepassing in de bloembakken met zomerbloeiers. Door direct na het zetten eenmaal plantacote te geven, kunnen de planten maanden vooruit. Telkens als er water gegeven wordt, komt er een beetje voeding vrij. Plantacote kan ook door de (pot)grond gemengd worden. De korrel is een geconcentreerde meststof, maar door de langzame afgifte van de voeding, kunnen de wortels van de planten niet verbranden.

 

Culvita - Hortensia Blauw

Hortensia Blauw is geen echte meststof. Het bevat immers geen voedingsstoffen voor de planten. Wat het wel doet, is de grondslag zo aanpassen dat de bloemen van de Hortensia's intenser blauw kleuren. Hortensia Blauw is aluin. Aluin zorgt voor een verzuring van de bodem. Door de verzuring, kleuren de bloemen van de hortensia's mooier blauw. In combinatie met tuinturf werkt Hortensia blauw nog beter. Een jaarlijkse herhaling vergroot de werking van de aluin. 

Wilt u geen blauwe, maar (ook) roze bloemen? Strooi dan elk jaar een beetje tuinkalk rondom de voet van de Hortensia's.

 

Tuinkalk

Ook Tuinkalk is geen echte meststof. Het bevat geen voedingsstoffen die door de wortels van de planten worden opgenomen, maar het zorgt wel voor een gezonde hogere pH-waarde voor de planten die dit nodig hebben. Kalkminnende planten zijn bijvoorbeeld lavendel, druivenplanten en vijgenbomen

 

Tuinkalk op het gazon

Door tuinkalk op het gazon te strooien, voorkomt u de groei van mos. Mos groeit op zure grond, tuinkalk zorgt juist voor een hogere pH-waarde. Voor het beste resultaat wordt tuinkalk een keer in het voorjaar en een keer in het najaar op het gazon gestrooid. 

 

kunstmest in een emmer droog bewaren

 

Toepassingsmogelijkheden Kunstmest:

voedingsstoffen toevoegen aan planten doormiddel van kunstmest

 

Doordat de kunstmest geleverd wordt in waterdichte emmers, kunt u ze gemakkelijk lang en droog bewaren.

 

water geven na het geven van kunstmest is erg belangrijk

 

Geef de planten kunstmest voordat het gaat regen of geef zelf wat water na het mesten. 

 

De grond verbeteren doet u niet met kunstmest maar met compost

 

Kies liever voor een kleine hoeveelheid kunstmest vaker te strooien, niet in één keer te veel!

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.