U kunt nu ook planten bestellen via onze nieuwe app!

Download voor uw apparaat
Fruitbomen | Tuinplantenwinkel.nl

Informatie over fruitbomen

Er gaat niets boven fruit uit eigen tuin. Voor een fruitboom is bijna elke tuin wel geschikt, mits er genoeg ruimte voor is. Wij verkopen op Tuinplantenwinkel.nl een groot assortiment fruitbomen in allerlei soorten en maten. Fruitbomen worden onderverdeeld naar de hoogte van de boom. Van klein naar groot zijn er mini fruitbomen, laagstam fruitbomen, halfstam fruitbomen en hoogstam fruitbomen.

 

Vroeger waren hoogstam fruitbomen de norm. Dit zijn bomen waarbij de kruin (vertakking) begint op ongeveer 1,80 meter hoogte. Deze bomen stonden vaak bij boerderijen. Het voordeel is dat het vee de weide onder de boom probleemloos kon begrazen en dus leverde de grond op twee manieren iets op. Het nadeel van hoogstam fruitbomen is dat een ladder nodig is om het fruit van de boom te snoeien. Desalniettemin blijven hoogstam fruitbomen prachtig van vorm.

 

Maatvoeringen

We hebben fruitbomen in allerlei soorten en maten. De maatvoering bepaalt het uiterlijk van de boom. De uiteindelijke hoogte is altijd te beperken door te snoeien. Er zijn een drietal standaard maatvoeringen:

  • Laagstam: De kruin begint op ongeveer een halve meter hoogte boven het maaiveld. Fruitbomen geënt op een laagstam groeien uit tot bomen tussen de 2 en 4 meter hoogte. Omdat de takken al laag beginnen is het plukken en snoeien erg makkelijk.
  • Halfstam: Halfstam fruitbomen hebben een stam van één meter hoogte. Fruitbomen geënt op een halfstam groeien uit tot een hoogte tussen de 3 en 5 meter.
  • Hoogstam: Bij een hoogstam fruitboom bedraagt de stamhoogte ongeveer 1.80 tot 2.00 meter hoogte. Daarboven ontwikkelt zich de kruin. De uiteindelijke hoogte is sterk afhankelijk van het soort fruitboom. Hoogstam fruitbomen zijn ideaal om in open ruimtes te plaatsen, bij oude boerderijen of in een dierenweide.

Zuilfruitbomen en Leifruitbomen

Bij Tuinplantenwinkel vindt u naast bovengenoemde formaten ook zuilfruitbomen en leifruitbomen. Zuilfruitbomen zijn kolomvormige fruitbomen met een zeer compacte en trage groei. De stammen staan letterlijk bezaait met fruit. Meest toegepast zijn de zuilappels. Deze groeien het slankst en blijven zonder snoei bijzonder compact.

Lei-fruitbomen zijn gewone fruitbomen die worden geleid aan een frame van bamboe of hout. Meest geschikt hiervoor zijn de peren- en appelbomen, maar u vindt in onze webwinkel ook lei-pruimenbomen en bijzonder fruit zoals de kweepeer.

Fruitbomen in soorten en rassen

Op deze pagina kunt u de fruitbomen bekijken per formaat. U kunt ons assortiment ook bekijken per fruitsoort. Bekijk bijvoorbeeld al onze perenbomen, appelbomen, kersenbomen en pruimenbomen. Op deze pagina’s vindt u alle fruitbomen van één soort bij elkaar.

Om u nog meer wegwijs te maken in de wereld van het fruit is het belangrijk om te weten dat elke fruitsoort bestaat uit een veelvoud van variëteiten, ook wel fruitrassen genoemd. Misschien heeft u daar nog nooit van gehoord, maar u kent deze variëteiten vast en zeker. Denk bij appels bijvoorbeeld aan de ‘Elstar’, ‘Jonagold’ en ‘Granny Smith’. Bij het bepalen welke fruitboom u plant, is het goed om te weten dat er zelfbestuivende en niet-zelfbestuivende variëteiten of rassen zijn. Een zelfbestuivende variëteit geeft bloesem met goed stuifmeel zodat de bloemen veel potentie hebben om bestoven te worden. Dit gebeurd door bijen, hommels en andere nectarliefhebbers. Bij een niet-zelfbestuivend ras is het stuifmeel van mindere kwaliteit. In dat geval is het beter om in de buurt een andere variëteit te planten die zorgt voor een goede kruisbestuiving. Bij ieder product op Tuinplantenwinkel.nl vindt u welke variëteiten/rassen hiervoor het best in aanmerking komen.

 

Op Tuinplantenwinkel.nl wordt er een groot assortiment fruitbomen aangeboden

 

Inspiratie Fruitbomen:

Het plukken en proeven van de vruchten van fruitbomen is een feest voor jong en oud

 

Heerlijke zoete kersen plukken van uw eigen kersenboom.

 

Fruitbomen kunnen worden onderverdeeld in soorten en maten

 

Let bij het kopen van fruitbomen op de bestruivers van de soorten. 

 

Een fruitboom geeft in de zomer zowel schaduw als heerlijke vruchten in uw eigen tuin

 

Van een fruitboom krijgt u in de zomer ook nog eens heerlijke schaduw. 

 

Appelbomen worden in verschillende soorten en maten aangeboden op Tuinplantenwinkel.nl. Zo zijn er bijvoorbeeld handappels, sterappels en moesappels.

 

Tuinplantenwinkel heeft een ruim assortiment met verschillende fruit soorten en maten. 

 

In deze tuin geven fruitbomen in het voorjaar prachtige bloesem

 

Niet alleen van de vruchten van de fruitboom kunt u genieten, maar ook van de prachtige bloesem in het voorjaar. 

 

Alle soorten fruibomen hebben bij voorkeur een zonnige plek in de tuin

 

Fruitbomen zijn ook erg geschikt als leiboom, groot of klein.

 

Video's over Fruitbomen:

 

 
 

Klein of mini fruit in verschillende soorten 

 

 

 

Oude fruitbomen 

 

 

 

Duo Perenboom

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.