Informatie over fruitbomen

Er gaat niets boven heerlijk vers fruit uit eigen tuin. Voor een fruitboom is bijna elke tuin wel geschikt, mits er genoeg ruimte voor is. Ook voor een kleine tuin zijn er voldoende mogelijkheden. Wij verkopen op Tuinplantenwinkel.nl een groot assortiment fruitbomen in allerlei afmetingen. Peren-, pruimen-, kersen- en appelbomen zijn de meest bekende fruitbomen. Daarnaast zijn er nog vele soorten andere bomen. Denk bijvoorbeeld aan een walnoot boom. Deze moet altijd in een grote tuin worden aangeplant. Al deze fruitbomen worden onderverdeeld naar de hoogte van de boom.

  

Maatvoeringen bij fruitbomen kopen

Er zijn verschillende maten fruitbomen. De maatvoering bepaalt het uiterlijk van de boom. De uiteindelijke hoogte is altijd te beperken door te snoeien, maar geef fruitbomen wel voldoende ruimte om zich te kunnen ontwikkelen. Hoe natuurlijker hun groeiwijze mag zijn, hoe meer eetbare vruchten de fruitboom uiteindelijk zal geven. En dat is waar het om gaat, toch? Zorg er tijdens het aanplanten van meerdere fruitbomen voor dat een fruitboom niet gehinderd wordt door een andere boom. Er zijn een drietal standaard traditionele maatvoeringen die hieronder per stuk worden toegelicht. Daarnaast zijn er nog een aantal 'nieuwe' maatvoeringen en vormen. Ook deze worden hieronder beschreven.

 

Laagstam fruitbomen

  • Laagstam: De kruin begint op ongeveer een halve meter hoogte boven het maaiveld. Fruitbomen geënt op een laagstam groeien uit tot bomen tussen de 2 en 4 meter hoogte. Omdat de takken al laag beginnen is het plukken en snoeien erg makkelijk.

Halfstam fruitbomen

  • Halfstam: Halfstam fruit heeft een stam van één meter hoogte. Fruitbomen geënt op een halfstam groeien uit tot een hoogte tussen de 3 en 5 meter.

Hoogstam fruitbomen

  • Hoogstam: Bij een hoogstam fruitboom bedraagt de stamhoogte ongeveer 1.80 tot 2.00 meter hoogte. Daarboven ontwikkelt zich de kruin. De uiteindelijke hoogte is sterk afhankelijk van het soort fruitboom. Hoogstam fruit is ideaal om in open ruimtes te plaatsen, bij oude boerderijen of in een dierenweide.

Zuilfruitbomen en Leifruitbomen

Bij Tuinplantenwinkel vindt u naast bovengenoemde formaten ook zuilfruitbomen en leifruitbomen. Zuilfruitbomen zijn kolomvormige fruitbomen met een zeer compacte en trage groei. De stammen staan letterlijk bezaait met fruit. Meest toegepast zijn de zuilappels. Deze groeien het slankst en blijven zonder snoei bijzonder compact.

 

Lei-fruitbomen zijn gewone fruitbomen die worden geleid aan een frame van bamboe of hout. Meest geschikt hiervoor zijn de peren- en appelbomen, maar u vindt in onze webwinkel ook lei-pruimenbomen en bijzonder fruit zoals de kweepeer

 

Fruitbomen in soorten en rassen

Op deze pagina kunt u de fruitbomen bekijken per formaat. U kunt ons assortiment ook bekijken per fruitsoort. Bekijk bijvoorbeeld al onze perenbomen, appelbomen, kersenbomen en pruimenbomen. Op deze pagina's vindt u alle fruitbomen van één soort bij elkaar.

 

Om u nog meer wegwijs te maken in de wereld van het fruit is het belangrijk om te weten dat elke fruitsoort bestaat uit een veelvoud van variëteiten, ook wel fruitrassen genoemd. Misschien heeft u daar nog nooit van gehoord, maar u kent deze variëteiten vast en zeker. Denk bij appels bijvoorbeeld aan de ‘Elstar', ‘Jonagold' en ‘Granny Smith'. Bij het bepalen welke fruitboom u plant, is het goed om te weten dat er zelfbestuivende en niet-zelfbestuivende variëteiten of rassen zijn. Een zelfbestuivende variëteit geeft bloesem met goed stuifmeel zodat de bloemen veel potentie hebben om bestoven te worden. Dit gebeurt door bijen, hommels en andere nectarliefhebbers. Bij een niet-zelfbestuivend ras is het stuifmeel van mindere kwaliteit. In dat geval is het beter om in de buurt een andere variëteit te planten die zorgt voor een goede kruisbestuiving. Bij ieder product op Tuinplantenwinkel.nl vindt u welke variëteiten/rassen hiervoor het best in aanmerking komen.

 

Waarom nog een hoogstam fruitboom kopen?

Vroeger waren hoogstam fruitbomen de norm. Dit zijn bomen waarbij de kruin (vertakking) begint op ongeveer 1,80 meter hoogte. Deze bomen stonden vaak bij boerderijen. Het voordeel is dat het vee de weide onder de boom probleemloos kon begrazen en dus leverde de grond op twee manieren iets op. Het nadeel is dat een ladder nodig is om het fruit van de boom te snoeien. Desalniettemin blijven hoogstam fruitbomen prachtig van vorm.

 

Een andere soort fruitboom die prachtig van vorm is, is de oude perenboom. Deze oude productiebomen hebben met hun karakteristieke armen en mooie knoestige stam een robuuste uitstraling. Als de ruimte er voor is, dan is een oude perenboom zeker een aanwinst voor de tuin. Een oude appelboom kan ook, maar houdt er rekening mee dat de stam minder knoestig is, dan bij een perenboom. De appelboom zal daarentegen niet minder vruchten dragen!

 

Veelgestelde vragen over fruitbomen:

Wat is een makkelijke fruitboom?

Antwoord: In het Nederlandse klimaat zijn de peren bomen, appel bomen, kersen bomen en pruimen bomen de beste soorten om aan te planten.

 

Waar moeten fruitbomen staan?

Antwoord: Fruitbomen moeten in goede grond aangeplant worden. Daarnaast is een zonnige standplaats belangrijk voor het laten rijpen van de vruchten. Diverse soorten fruitbomen door elkaar aanplanten is altijd goed.

 

Wat is de makkelijkste fruitboom?

Antwoord: Geschikte soorten fruitbomen zijn onder andere afhankelijk van de ruimte die er is om de boom te laten groeien. In een kleine tuin bijvoorbeeld is de mini fruitboom of de zuilfruitboom het makkelijkste. Deze hebben weinig tot geen snoei nodig.

 

Wat is de beste tijd om fruitbomen te planten?

Antwoord: Het najaar is van vroeger uit gezien de beste tijd om fruitbomen te planten. In de herfst en winter kunnen fruitbomen met kale wortels worden geleverd. Wij hebben deze bomen niet. Fruitbomen staan bij Tuinplantenwinkel.nl altijd in een pot. Hierdoor kunnen ze het hele jaar door geplant worden. Geef fruitbomen die in de zomer aangeplant worden, op tijd en voldoende water tijdens een warme en droge periode.

 

Op Tuinplantenwinkel.nl wordt er een groot assortiment fruitbomen aangeboden

 

Inspiratie Fruitbomen:

Het plukken en proeven van de vruchten van fruitbomen is een feest voor jong en oud

 

Heerlijke zoete kersen plukken van uw eigen kersenboom.

 

Fruitbomen kunnen worden onderverdeeld in soorten en maten

 

Let bij het kopen van fruitbomen op de bestruivers van de soorten. 

 

Een fruitboom geeft in de zomer zowel schaduw als heerlijke vruchten in uw eigen tuin

 

Van een fruitboom krijgt u in de zomer ook nog eens heerlijke schaduw. 

 

Appelbomen worden in verschillende soorten en maten aangeboden op Tuinplantenwinkel.nl. Zo zijn er bijvoorbeeld handappels, sterappels en moesappels.

 

Tuinplantenwinkel heeft een ruim assortiment met verschillende fruit soorten en maten. 

 

In deze tuin geven fruitbomen in het voorjaar prachtige bloesem

 

Niet alleen van de vruchten van de fruitboom kunt u genieten, maar ook van de prachtige bloesem in het voorjaar. 

 

Alle soorten fruibomen hebben bij voorkeur een zonnige plek in de tuin

 

Fruitbomen zijn ook erg geschikt als leiboom, groot of klein.

 

Video's over Fruitbomen:

 

 
 

Klein of mini fruit in verschillende soorten 

 

 

 

Oude fruitbomen 

 

 

 

Duo Perenboom

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.