Menu
Geen producten gevonden

Informatie over fruitbomen

Er gaat niets boven fruit uit eigen tuin. Voor een fruitboom is bijna elke tuin wel geschikt, mits er genoeg ruimte voor is. Wij verkopen op Tuinplantenwinkel.nl een groot assortiment fruitbomen in allerlei soorten en maten. Fruitbomen worden onderverdeeld naar de hoogte van de boom. Van klein naar groot zijn er patio-fruitbomen, laagstam fruitbomen, halfstam fruitbomen en hoogstam fruitbomen.

 

Vroeger waren hoogstam fruitbomen de norm. Dit zijn bomen waarbij de kruin (vertakking) begint op ongeveer 1,80 meter hoogte. Deze bomen stonden vaak bij boerderijen. Het voordeel is dat het vee de weide onder de boom probleemloos kon begrazen en dus leverde de grond op twee manieren iets op. Het nadeel van hoogstam fruitbomen is dat een ladder nodig is om het fruit van de boom te snoeien. Desalniettemin blijven hoogstam fruitbomen prachtig van vorm.

 

Tegenwoordig gebruiken fruittelers bijna alleen nog laagstam fruitbomen. Het voordeel van een laagstam fruitboom is dat de vertakking laag begint en het fruit zonder een ladder geplukt kan worden. Snoeien is wel noodzakelijk om de boom in vorm te houden. Dit verbetert ook de vruchtdracht en zorgt voor stevige bomen.

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook zogenaamde patio-fruitbomen. Deze maatvoering lijkt veel op een laagstam fruitboom. Het patiofruit wordt vaak geënt op een trager groeiende onderstam zodat de boom minder snel uitgroeit.

Tenslotte is er een tussenformaat die met een stam van ongeveer 1 meter valt tussen een laag- en hoogstam fruitboom. Deze fruitbomen worden halfstam fruitbomen genoemd. Het fruit bij een halfstam fruitboom is makkelijker te plukken dan bij hoogstam fruitbomen. Door de iets hogere stam is het makkelijker om onder deze boom andere planten te laten groeien.

Elke situatie vraagt om een ander formaat fruitboom. Gelukkig valt er genoeg te kiezen. De smaak van het fruit verandert niet; een hoogstam ‘Conference’ peer is dus hetzelfde als een laagstam ‘Conference’. Daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken.

Zuilfruitbomen en Leifruitbomen

Bij Tuinplantenwinkel vindt u naast bovengenoemde formaten ook zuilfruitbomen en leifruitbomen. Zuilfruitbomen zijn kolomvormige fruitbomen met een zeer compacte en trage groei. De stammen staan letterlijk bezaait met fruit. Meest toegepast zijn de zuilappels. Deze groeien het slankst en blijven zonder snoei bijzonder compact.

Lei-fruitbomen zijn gewone fruitbomen die worden geleid aan een frame van bamboe of hout. Meest geschikt hiervoor zijn de peren- en appelbomen, maar u vindt in onze webwinkel ook lei-pruimenbomen en bijzonder fruit zoals de kweepeer.

Fruitbomen in soorten en rassen

Op deze pagina kunt u de fruitbomen bekijken per formaat. U kunt ons assortiment ook bekijken per fruitsoort. Bekijk bijvoorbeeld al onze perenbomen, appelbomen, kersenbomen en pruimenbomen. Op deze pagina’s vindt u alle fruitbomen van één soort bij elkaar.

Om u nog meer wegwijs te maken in de wereld van het fruit is het belangrijk om te weten dat elke fruitsoort bestaat uit een veelvoud van variëteiten, ook wel fruitrassen genoemd. Misschien heeft u daar nog nooit van gehoord, maar u kent deze variëteiten vast en zeker. Denk bij appels bijvoorbeeld aan de ‘Elstar’, ‘Jonagold’ en ‘Granny Smith’. Bij het bepalen welke fruitboom u plant, is het goed om te weten dat er zelfbestuivende en niet-zelfbestuivende variëteiten of rassen zijn. Een zelfbestuivende variëteit geeft bloesem met goed stuifmeel zodat de bloemen veel potentie hebben om bestoven te worden. Dit gebeurd door bijen, hommels en andere nectarliefhebbers. Bij een niet-zelfbestuivend ras is het stuifmeel van mindere kwaliteit. In dat geval is het beter om in de buurt een andere variëteit te planten die zorgt voor een goede kruisbestuiving. Bij ieder product op Tuinplantenwinkel.nl vindt u welke variëteiten/rassen hiervoor het best in aanmerking komen.

 

Op Tuinplantenwinkel.nl wordt er een groot assortiment fruitbomen aangeboden

 

Inspiratie Fruitbomen:

Het plukken en proeven van de vruchten van fruitbomen is een feest voor jong en oud

 

Inspiratievoorbeeld

Fruitbomen kunnen worden onderverdeeld in soorten en maten

 

Inspiratievoorbeeld

 

Een fruitboom geeft in de zomer zowel schaduw als heerlijke vruchten in uw eigen tuin

 

Inspiratievoorbeeld

 

Video's over Fruitbomen:

 

 

Inspiratievideo Fruitbomen

 

 

Inspiratievideo Fruitbomen

 

 

Inspiratievideo Fruitbomen

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.