Informatie over leucothoe

Leucothoe heet ook wel Druifheide. Het zijn wintergroene struiken, met prachtig verkleurende bladeren in herfst en winter. Vanwege deze mooie verkleuring worden de kleinere struiken regelmatig toegepast als winterbeplanting in plantenbakken of potten. De winterverkleuring maakt ze ook geschikt voor gebruik in kerststukjes. Leucothoe is ook mooi tijdens de bloei in mei-juni, als de bladeren groen zijn en er trosjes van 4 tot 8 cm lengte met witte heideachtige bloemen verschijnen. Omdat deze soorten van een zure bodem houden, combineren ze prima met andere heidesoorten, zoals Winterheide en met bijvoorbeeld Rhododendrons, Skimmia's en Lavendelheide die alle ook een zure bodem nodig hebben.

Leucothoe planten

Zet Leucothoe in een humusrijke, zure bodem. Die krijgt u door royaal met turf om te gaan. Eerst bij het aanplanten flink wat turf in het plantgat strooien en door de jaren heen regelmatig wat turf rond de voet van de plant aanbrengen houdt de bodem zuur. Bij voorkeur zet u de Leucothoe op een plek in gefilterd zonlicht, halfschaduw of schaduw. Dan verkleuren de bladeren het mooist. Leucothoe staat mooi in een bloempot, maar doet het ook goed als aaneengesloten wintergroene vakbeplanting.

Leucothoe snoeien

Voor vormbehoud en het bevorderen van de groei kan Leucothoe het beste direct na de bloei, aan het eind van het voorjaar gesnoeid worden. Lelijke delen kunnen dan ook meteen weggeknipt worden. Regelmatig water geven bij droogte, zorgt dat de Leucothoe niet uitdroogt. Strooi ieder jaar ieder jaar wat tuinturf rondom de plant. 

Leucothoe kopen bij Tuinplantenwinkel.nl 

Tuinplantenwinkel heeft een aantal verschillende cultivars in het asssortiment. Het verschil zit hem vooral in de verschillende bladkleuren. Alle soorten Leucothoe verkleuren in de wintermaanden richting rood, maar elke cultivar heeft zijn eigen tint. Een veel toegepaste soort is de Leucothoe 'Zeblid', die ook in een grote XL-maat verkrijgbaar is. Hiermee kan een grote bloempot voor een mooi winterbeeld met één plant gevuld worden. Leucothoe fontanesiana 'Whitewater' valt in het voorjaar en zomermaanden extra op met zijn prachtige wit-groene bladeren. Ten slotte is ook de Leucothoe axillaris 'Curly Red' het benoemen waard. De bladeren van deze cultivar zijn namelijk gekruld, wat een leuk contrasterend effect geeft langs planten met gewone bladeren. Ook is deze soort wat kleiner dan de andere cultivars.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.