Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over clematis alpina

In het voorjaar bloeit een Clematis alpina heel mooi met kaboutermutsvormige bloemen en in de zomer vormen zich decoratieve, pluizige zaadhoofden. De gewone Clematis alpina heeft blauw-paarse bloemen, maar er zijn ook verschillende variëteiten verkrijgbaar met roze, witte en tweekleurige bloemen. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u o.a. de Pink Flamingo (roze), de Bosrank (blauw) en de Albina Plena (wit). Tijdens de bloei tussen mei en augustus kunt u van de knikkende bloemen met vier kelkblaadjes van de Clematis alpina genieten.  In totaal wordt deze kleinbloemige bosrank 1 tot 3 meter hoog, en soms nog iets meer. Ieder jaar na de bloei worden nieuwe stengels met een lengte van ongeveer 1 tot 1,5 m gevormd. De scheuten hebben het eerste jaar nog een groene of rood-bruine kleur en worden later houtachtig. Jaarlijks schilfert het buitenste deel van de stengel af. Aan deze stengel zitten de bladeren. Als zo’n stengel in de buurt van een obstakel komt, kunnen die zich daar een paar maal omheen draaien en eraan vasthechten. Als u een muur heeft die in de zon of halfschaduw staat, kunt u de Clematis alpina daar aanplanten. De klimmende bosrank bedekt gemakkelijk grote, verticale oppervlaktes. De tuinplant heeft wel draden of een hekwerk nodig, zodat de windende uitlopers zich daaraan kunnen bevestigen. Enig vlechtwerk van u is daarbij niet overbodig. Tegen een muur in de halfschaduw of pergola voelt deze plant zich goed thuis. De voet van de plant staat liever niet in direct zonlicht. In de winter vallen de bladeren af.

Clematis alpina planten

Clematis alpina geeft de voorkeur aan een waterdoorlatende, humusrijke grond. Zorg voor een goed doorlaatbare bodem; vooral bij muren vraagt dat extra aandacht in verband met de mogelijke aanwezigheid van een fundering. Bij het planten mag deze tuinplant in een plantgat juist tot ongeveer 5 centimeter dieper gezet worden dan de bovenkant van de kluit. Dit geldt alleen bij een aantal soorten clematis. Zet de plant in de het plantgat uiteraard zonder de pot. De voet van de clematis staat niet graag in direct zonlicht. Zorg dus voor enige beschutting d.m.v. een heester, haag of bijvoorbeeld een oude dakpan. Zorg bij het gebruik van een dakpan er wel voor dat water de wortels van de plant kan bereiken.

Clematis alpina snoeien en verzorgen

Tijdens het groeiseizoen moet de plant regelmatig opgebonden worden. Snoeien is soms nodig wanneer er een wirwar ontstaat. Dat kan dan het beste na de bloei gebeuren. Zorg verder dat de voet van de plant beschermd blijft en dat de grond niet uitdroogt. Als de Clematis een keer bovengronds afsterft, blijven de wortels intakt en vormen zich weer nieuwe uitlopers. In het voorjaar wat bemesten met bv. Koemestkorrels en eventueel wat kalk.

Clematis alpina

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.