Informatie over lei moeraseik

De lei moeraseik is een zeer gezonde boom die wat blad betreft gelijkenis vertoont met de Amerikaanse eik (Quercus rubra) en ook enige kenmerken deelt met de amberboom die ook in leivorm verkrijgbaar is. Zeer attractief is de herfstverkleuring in het najaar voordat de Quercus palustris leiboom zijn blad verliest. De Moeraseik leiboom is bovendien een vrij snel groeiende boom, zodat het rek snel dicht gegroeid zal zijn. De takken groeien na een aantal jaar mooi in elkaar. Daarnaast stelt deze boomsoort weinig eisen aan de grond en kan de boom zowel op natte grond als een iets drogere grondsoort prima groeien. 

 

Tijdens de zomermaanden heeft het blad van deze leibomen een glanzend groene kleur. De bladrand is puntig ingesneden. De stam van de Moeraseik leiboom kenmerkt zich door de gladde bast met ondiepe groeven.

 

De moeraseik leiboom of Quercus palustris leiboom is een sterke boom en heeft geen last van de eikenprocessierups en geeft dus geen overlast hiervan. Met deze leiboom kiest u voor een zeer gezonde boom die daarnaast weinig overlast geeft in de vorm van troep. De kleine eikels van deze Moeraseik leiboom zijn meestal nagenoeg afwezig.

 

Lei moeraseik snoeien en onderhouden

Als u een leiboom koopt, krijgt u deze aangebonden, compleet met rek geleverd. Ieder jaar dient deze leiboom gesnoeid te worden om zo een nog dichter scherm te vormen. U kunt deze lei-eik snoeien in elk jaargetijde. De beste periode om te snoeien ligt rond of net na de langste dag van het jaar (21 juni). Hierna zal de boom opnieuw uitlopen maar minder lange scheuten ontwikkelen dan in het voorjaar. In het najaar of in de winter snoeit u deze scheuten weer terug en brengt u de leiboom terug in model. Snoei de boom met een snoeischaar of heggenschaar.

 

Lei moeraseik planten

Bij het planten van de lei eik kunt u het beste extra aanplantgrond door de aarde vermengen in het plantgat. Dit zorgt voor een goede aangroei van de boom. Geef na het aangroeien van de wortels eventueel wat extra organische meststof om de groei van de bomen te bevorderen.

 

Omdat deze boom wat sneller groeit kunt u de leibomen ook iets verder uit elkaar planten en de rekken met elkaar koppelen d.m.v. extra bamboestokken. Als u een pakket besteld, worden deze extra stokken meegeleverd. De stokken en boompalen kunt u ook los bestellen via Tuinplantenwinkel.nl. Plant bomen en struiken altijd in de juiste grond. De ene plant heeft neutrale grond nodig, de andere juist wat zuurdere grond. Let hierop bij het zetten van tuinplanten.

 

Veelgestelde vragen over Lei moeraseik

Hoe snoei ik een lei moeraseik?

Antwoord: Het onderhoud van een lei moeraseik is helemaal niet moeilijk. Het snoeien van deze bomen kan in de zomer en eventueel als het nodig is in de winter nog een keer. U snoeit deze bomen als een soort haag terug tot op de basis van het rek. U scheert als het ware de takken. Omdat deze boom in een schermvorm geleid zijn is dit zeer makkelijk. De takken van deze boom hangen wat door als deze lang worden. In het voorjaar loopt de moeraseik quercus palustris boom uit met fris groen blad, de bloemen zijn geel maar zijn heel onopvallend. De verdorde bladeren kan men verwijderen maar het kan ook blijven liggen en zo door het bodemleven worden om gezet in humus.

 

Wat is de beste standplaats voor een Quercus palustris leiboom?

Antwoord: Eén van de mooiste leibomen met een mooie herfstverkleuring is de lei moeraseik. In de herfst verkleuren de bladeren donkerrood. De moeraseik quercus palustris leiboom staan bij ons in potten en kunnen het hele jaar dor worden geplant. Het kan zijn dat er rond om de wortels een ijzeren korf zit, deze laat u gewoon zitten. Zorg dat de kluit vochtig de grond in gaat en dat u de pot verwijderd voor het aanplanten. Zorg dat de bodem goed los is op de plaats waar dat u de leivorm boom gaat neer zetten. De uitgegraven grond schuift u na het plant mooi rond de moeraseik leiboom weer terug.

 

U kunt de boom het beste in de zon tot halfschaduw planten. Hoe meer zon hoe mooier de verkleuring van de bladeren in de herfst. De juiste diepte is de hoogte van de kluit van de boom. De bomen niet dieper planten. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk met de grond zit. De lei moeraseik gedijdt in alle grondsoorten. Tijdens het planten gebruikt u aanplantgrond of potgrond in het plantgat, de pot haalt u van de wortels zodat deze een goed wortelgestel kan gaan vormen. Als u de bomen plaatst kunt u het beste meteen de boompalen erbij plaatsen. De bomen maakt u vast aan de boompalen met een boomband. Deze boomband wordt om de stam van de boom gedaan. De palen hebben een lengte van 200 cm. De stamhoogte van de lei moeraseik is verkrijgbaar in 2 maten. Het is belangrijk om de juiste stamhoogte te kiezen, deze verandert namelijk niet meer. De stam van een boom groeit alleen in de top verder.

 

Al onze leibomen worden in pot geleverd, zodat u het hele jaar door kunt aanplanten. Een leiboom wordt bij ons dus niet met blote wortel verkocht. Naast de leibomen, worden ook alle andere vaste planten, tuinplanten en struiken in pot geleverd. Hierdoor zijn alle planten jaarrond aangeplant. Bij tuinplantenwinkel.nl is thuis bezorgen geen probleem. Al onze producten worden met onze eigen bezorgdienst bij u thuis afgeleverd. Hierdoor is schade aan bijvoorbeeld de stam van de leiboom nagenoeg onmogelijk.

 

Geeft de lei moeraseik ook vruchten?

Antwoord: De lei moeraseik boom geeft in de maand mei hele kleine gele onopvallende bloemen. Aan de moeraseik quercus palustris groeien geen tot heel weinig eikels. De bladeren geven een mooie sierwaarde in de herfst. De Quercus palustris leiboom is niet wintergroen.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.