Informatie over servische spar

De Servische spar is veel toegepast als kerstboom, ook de laatste paar jaar zie je hem nog regelmatig in de huiskamers verschijnen. Toch wordt hij steeds vaker verdrongen door de Nordmann spar en de Fraserispar die met hun zachte naalden,  die nagenoeg niet uitvallen, als betere optie worden gezien. In de tuin is de Servische spar een van de beste opties om groen in de hoogte te hebben, zonder al teveel ruimte in de breedte te verliezen. De groeiwijze van deze soort is namelijk smal opgaand. De eerste paar jaar maakt hij ook in de breedte nieuwe scheuten, maar na een aantal jaar zal hij vooral in de hoogte groeien. De takken hebben een kenmerkende groeiwijze. Eerst afhangend, waarna de uiteinden zich weer omhoog richten.

Servische spar planten

Ondanks de geringe breedte, kan de Servische spar (Picea omorika in het Latijn) een behoorlijke hoogte van uiteindelijk wel 10 meter halen. Let hier bij de keuze van uw boom op. 10 meter is namelijk erg hoog in een gemiddelde achtertuin. In de meeste grote tuinen is dit geen probleem, het geeft juist de vaak gewenste body in de hoogte en doordat de Servische spar wintergroen is, blijft dit ook in de winter zo. Zorg bij het aanplanten dat u een royaal plantgat graaft, ook in de diepte. De Servische spar houdt van losse, niet te natte grond. Naast de boomvorm, wordt er ook een dwergvariant van de Servische spar aangeboden. De Picea omorika ‘Nana’ (ana betekent klein / mini in het Latijn). Deze soort kan op meerdere plekken in de tuin aangeplant worden. Let op dat deze dwergvariant uiteindelijk nog wel een meter hoog kan worden. Deze Servische spar is daarmee uitermate geschikt op een plek waar een doorloop niet gewenst is. Omdat hij wintergroen is, blijft ook in de winter deze functie in tact.

Servische spar snoeien en verzorgen

De Servische spar heeft nagenoeg geen snoei en onderhoud nodig. Let tijden lange droge periodes op dat de boom wel op tijd een keer water krijgt. Zeker de eerste jaren na aanplant, als het wortelgestel nog niet volledig ontwikkeld is, is dit van belang. Ondanks dat de boom tegen wat drogere omstandigheden kan, bestaat juist dan de kans op uitdrogen.

 

Servische spar kerstboom

 

Inspiratie Servische spar:

Servische spar kan groot worden

 

De Servische Spar kan een flinke boom of struik worden en heeft best wat ruimte nodig. Er zijn ook compact groeiende versies verkrijgbaar.

 

Servische spar met vrucht

 

De Picea omorika heeft fijne naaldjes met grijze onderkant. Op latere leeftijd ontwikkelen zich dennenappels die in het najaar van de boom vallen.

 

Picea omorika als dwergvorm

 

De dwergvorm van de Servische spar heeft een compacte en volle groeiwijze. Deze boom is ook geschikt voor kleinere tuinen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.