Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over fijnspar

De Fijnspar (Picea abies) vormt als solitair een nagenoeg perfecte smalle piramidevorm. Deze perfecte en mooie vorm maakt dat de Fijnspar vroeger de soort was om als kerstboom te dienen. De laatste jaren is dit soort daarin voorbij gestreefd door de Nordmannspar en Fraserispar. Deze soorten hebben veel zachtere naalden, wat voor het neerzetten en optuigen van de kerstboom veel fijner voor de handen is. Daarnaast vallen de naalden van deze twee soorten nagenoeg niet uit, wat bij de Fijnspar al begint op het moment dat de boom naar binnen gehaald wordt. Genoeg over de Fijnspar als kerstboom, deze soort wordt hier niet eens aangeboden.

 

Fijnspar of Picea abies kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

De soorten Fijnspar die we wel aanbieden zijn twee totaal verschillende cultivars. De Picea abies ‘Little Gem' is een miniatuur soort met een bolvormige groeiwijze. Hij combineert prachtig met andere naaldachtige dwergvormen met bijvoorbeeld een andere naaldkleur. Daarnaast is er de Picea abies ‘Acrocona'. Dit is een Fijnspar met een grillige groeiwijze. Daarnaast krijgt deze soort opvallende, bijna roodgekleurde kegels. Samen met de grillige groeiwijze, maakt dit dat dit een opvallende verschijning is.

 

Van nature komt de Picea abies in bosgebieden op zandgrond voor. Daar zie je regelmatig dat de mooie vorm er niet is. Het zijn vaak meer hoogstam bomen met vooral in het bovenste deel van de stam pas takken en naalden. Dit komt doordat de bomen dicht op elkaar geplant zijn en ze zo snel mogelijk naar het licht willen groeien. Daarom groeien ze vooral in de hoogte en een stuk minder in de breedte. De takken aan het onderste gedeelte van de stam, krijgen op een gegeven moment geen licht meer en zullen afsterven.

 

Nadat u de bestelling in uw winkelwagen gedaan heeft, kunt u de bestelling afronden. Als de bestelling bij ons binnen is, gaan wij hem verwerken en gereed maken voor transport. Doordat wij het transport in eigen handen hebben, kunnen we de bezorgkosten laag houden. Bezorgen gebeurt met onze eigen bussen en eigen chauffeurs. Hierdoor is de kans op schade aan het product tijdens het bezorgen onmogelijk.

 

Fijnspar als jonge boom planten

De Picea abies ‘Little Gem' kan als solitair worden aangeplant maar ook in groepen komt hij prima tot zijn recht. Op plekken waar je liever geen betreding wilt hebben, kan een groep van deze fijnspar uitkomst bieden. De Picea abies ‘Acrocona' daarentegen is uitsluitend geschikt als solitair. Geef hem voldoende ruimte. Hierdoor komt de grillige vorm van deze Fijnspar het beste tot zijn recht. De takken hangen tot op de grond, waardoor onderbeplanting rondom deze tuinplant niet nodig is.

 

Alle Picea abies soorten staan bekend om hun oppervlakkige worteling. Daarmee kunnen ze eigenlijk niet goed in een pot worden gezet. Het zijn echt planten voor de volle grond. Bij voorkeur staan ze op een plek in de zon, maar lichte schaduw wordt ook prima verdragen. Gebruik tijdens het aanplanten aanplantgrond in het plantgat. Dit geeft de wortels van de spar een goede start. Een voedselrijke bodem is niet nodig, maar zorg de eerste jaren na aanplant wel voor voldoende vochtigheid. Een licht vochtige bodem is, zeker tijdens de warme zomermaanden, belangrijk voor de Picea abies.

 

Fijnspar snoeien en verzorgen

De Picea abies ‘Acrocona' kan in het voorjaar in model gesnoeid worden. Op plaatsen waar de takken te breed worden, kunnen deze voor een deel gesnoeid worden. Vanwege de onregelmatige, grillige groeiwijze van deze Fijnspar kan dit geen kwaad voor de vorm van de plant. De Picea abies ‘Little Gem' heeft nagenoeg geen snoei nodig. Eventueel kan er in het voorjaar licht gesnoeid worden als hij te groot dreigt te worden. Let wel op dat er niet te ver terug gesnoeid wordt, daar kan deze Fijnspar niet goed tegen. Na een snoeibeurt kan er eventueel wat hars uit de snoeiwond komen. Dit geeft niks voor de planten, maar kan wel flink plakken. Zorg ervoor dat deze hars niet op uw goede kleding komt.

 

Fijnspar combineren met andere vaste planten

De Picea abies soorten die op Tuinplantenwinkel.nl worden aangeboden, laten zich prima combineren met andere vaste planten. De picea heeft naalden als bladeren. Deze blijven de gehele winter groen. Door bloeiende tuinplanten rondom de Picea's aan te planten, ontstaat er een mooie combinatie van bloeiende vaste planten en de wintergroene Picea. Denk hierbij aan lagere tuinplanten, zoals bijvoorbeeld Lavendel, Echinacea of Salvia. Hogere heesters en struiken zoals Seringen en Hibiscus kunnen ook mooi geplant worden met de spar Picea abies 'Little Gem'. De spar dient in dit geval als onderbeplanting van de hogere struiken. Met de juiste verzorging kan de Picea prima gecombineerd worden met andere tuinplanten.

 

Veelgestelde vragen over Fijnspar:

Hoe herken je een Fijnspar?

Antwoord: Picea abies is een boom uit de dennenfamilie. Hij heeft kortere naalden dan de meeste Pinus soorten. De Fijnspar heeft een nagenoeg rechte stam en kan in de loop van de jaren uitgroeien tot een grote boom. De volwassen hoogte van een exemplaar die voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen kan oplopen tot boven de 25 meter. De nagenoeg perfecte piramidale groeiwijze geeft de Picea abies een grote sierwaarde. De schors van deze spar is roodbruin van kleur en kan afschilferend zijn.

 

Hoe snel groeit de Fijnspar?

Antwoord: Dit hangt af van de variëteit. Zo is de Picea abies 'Little Gem' een fijnspar soort die een bijna bodembedekkende groeiwijze heeft. aan de andere kant van deze sparren-familie komt de originele Picea abies die een uiteindelijke hoogte van meer dan 25 meter kan bereiken.

 

Hoe oud kan een Fijnspar worden?

Antwoord: De Fijnspar komt van nature voor in grote delen van Europa en kan heel oud worden. Er gaan zelfs verhalen dat de oudste boom ter wereld een (Fijn)spar is. Deze boomsoort is ontzettend sterk. Hij kan tegen zeer strenge vorst en is daarmee heel goed winterhard, maar kan ook langere natte en droge periodes goed doorstaan. De voorkeur gaat echter uit naar een licht vochtige bodem.

 

Krijgt een fijnspar vrouwelijke bloemen?

Antwoord: De fijnspar heeft twee soorten bloemen; de vrouwelijke en de mannelijke. Bij beide is de bloeiwijze in kegels. Ze bloeien niet gelijk, waardoor zelfbestuiving niet goed mogelijk is. In bossen, waar voldoende bomen staan, is bestuiving geen probleem, maar als solitair aangeplant in een tuin in de woonwijk, kan het zijn dat de bloemen van de boom niet bestoven worden. Dit geeft voor de groei van de boom niks, alleen komen er geen vruchten aan de bomen te staan.

 

Is de Picea abies geschikt als haagplant?

Antwoord: Nee dat gaat niet. Als u op zoek bent naar wintergroene haagplanten, dan zijn er andere producten geschikt. Denk hierbij aan coniferen die mooi in elkaar groeien. Een conifeer laat zich perfect in model snoeien. Koop coniferen tijdens de herfst- en wintermaanden met kluit. In die periode kunnen de kwekers de coniferen van het land rooien. Ze zijn dan in diverse afmetingen verkrijgbaar.

 

Fijnspar niet snoeien

 

Inspiratie Fijnspar:

Groene fijnspar in de tuin

 

Een Fijnspar is een wintergroene plant, dat betekend dat zijn naalden behoudt in de winter.

picea abies of wel fijnspar

 

Als een Fijnspar als wat ouder is kan hij kegels krijgen, ook wel dennenappels genoemd.

 

zure bodem voor de fijnspar

 

De Fijnspar krijgt de mooiste vorm door de plant niet te snoeien

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.