Informatie over blauwspar

Voor de meeste mensen is een spar al snel een Blauwspar, maar de hier beschreven Picea pungens is de enige echte Blauwspar. Als je de kleur van de naalden van deze soort vergelijkt met die van andere sparren soorten, begrijpt meteen waarom dit zo is, blauwer dan bij de Picea pungens worden ze niet. Blauwsparren zijn altijd traag groeiend, maar let op er zijn een aantal cultivars die tot flinke bomen kunnen uitgroeien. Houd daar rekening mee met het kiezen van de juiste soort Blauwspar. De kegels van de Blauwspar, hangen aan de takken.

 

Blauwspar planten

De Blauwspar soorten groeien traag, maar worden uiteindelijk flinke bomen. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor kleine tuinen. Op den duur zullen ze te groot worden voor de standplaats. Daarnaast is een flinke snoeibeurt niet aan te raden. Lichte snoei om het model erin te houden kan wel. Vanwege de dichte kroon in combinatie met de oppervlakkige beworteling, zal er op den duur weinig tot geen onderbeplanting meer mogelijk zijn rondom de voet van de boom. Het wordt er te donker en te droog. Door de onderbeplanting tegelijk aan te planten met de Blauwspar, wordt de kans vergroot dat de onderbeplanting langer mooi blijft.

 

Blauwspar kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl worden een aantal cultivars van de Blauwspar aangeboden. De Picea pungens ‘Koster' is de meest bekende soort. Deze bieden we aan in verschillende maten. Daarnaast is er de smaller blijvende Picea pungens ‘Iseli Fastigiate'.  Verder is er nog de Picea pungens ‘Oldenburg'Hoopsii' die beide geschikt zijn als kerstboom vanwege hun nagenoeg horizontale vertakkingen. Een speciale vermelding krijgt de Picea pungens ‘Glauca Globosa'. Dit is een dwergvorm van de Blauwspar en kan daarmee in elke tuin een plek krijgen.

 

de blauwspar wordt een grote boom

 

Inspiratie Blauwspar:

blauwspar heet ook wel piceea pungens

 

Een blauwspar behoudt zijn naalden gedurende de winter.

traag groeiende blauw spar

 

De Blauwspar, zoals de naam als zegt, heeft een opvallende blauwe kleur.

 

groenblijvende blauwspar

 

De Blauwspar is een traag groeiende boom, maar kan wel erg hoog worden.

 

Veelgestelde vragen over Blauwspar:

Hoe groot wordt een blauwspar?

Antwoord: De hoogte van een blauwspar kan erg variëren. Dit ligt aan de soort die u zou willen en ook de standplaats en grondsoort is belangrijk. Over het algemeen zijn deze traag groeiend maar kunnen wel hoog worden. De vruchten die die aan de Picea pungens glauca komen zijn een soort dennenappels.

 

Hoe snel groeit een Picea pungens glauca blauwspar?

Antwoord: De groei is vaak traag maar u moet rekening houden dat er soorten bij zijn die flink groot kunnen worden. De groei zal ongeveer 5 tot 15 cm per jaar zijn afhankelijk van het soort. De picea pungens glauca of te wel blauwe spar geeft stevige takken waar bijvoorbeeld met kerst lampjes in gehangen kunnen worden. Doordat deze Picea pungens glauca stevige takken takken heeft breken deze niet makkelijk uit de boom.

 

Snoeien van deze bomen kan het beste in de maand februari maart. Bij het uitlopen in het voorjaar van nieuwe takken is de bladkleur of eigenlijk naald kleur wat blauwachtig van kleur. De scherpe naalden zijn ook een belangrijke kenmerk. De Picea is verkrijgbaar in verschillende soorten en de naalden zijn ook verschillend van lengte en kleur. De naalden blijven aan de plant, de plant is dus in de winter altijd groen. De naalden en nieuwe scheuten bevatten hars, vandaar dat het latijnse woord pix ook een verwijzing is naar de naalden van de Picea pungens omdat deze hars bevatten.

 

Als ik een nieuwe planten van de Picea pungens wil zetten waar moet ik dan op letten?

Antwoord: De Picea pungens en Picea pungens glauca kunt u het beste plaatsen in de volle zon. Bij het planten van deze bomen gebruikt u het beste aanplantgrond in het plantgat. Zorg er voor dat er in een droge zomer voldoende water wordt gegeven. Zodat de bomen een goed wortelgestel kunnen gaan vormen. Geef de Picea pungens glauca blauwspar goed de ruimte om te groeien in de tuin. Deze kan goed worden gecombineerd met andere struiken en vaste planten maar zorg er voor dat deze wel een beetje op afstand worden gezet van de Picea pungens glauca blauwspar. Dit omdat de wortels vrij oppervlakkig kunnen groeien.

 

De Picea pungens glauca blauwspar wordt soms tot de familie van de coniferen gerekend maar het zijn toch echt dennenbomen die bij voorbeeld niet zo goed zijn te gebruiken als haagplant en dat kan een conifeer natuurlijk wel. De blauwspar zit in pot en is daar ook in gekweekt. De wortels zijn daardoor goed ontwikkelt en is deze plant ook het gehele jaar door te planten. De Picea pungens glauca is makkelijk te bestellen in onze webwinkel met bijvoorbeeld ook andere producten. Wij bezorgen met eigen vervoer daardoor zijn onze bezorgkosten niet extreem hoog. Ook is afhalen van producten ook mogelijk in onze fysieke winkel.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.