Informatie over zwenkgras

Festuca gautieri wordt ook wel Zwenkgras genoemd. Het is een van de meest compacte siergrassen in het assortiment. Het gras vormt compact pollen met vrij stevige bladeren. Van de bloei moet deze soort het niet hebben, de bleekgroene aren komen nauwelijks boven het loof uit. De polvormige groeiwijze is zeer karakteristiek en past bij uitstek in tuinen met een Mediterrane of Japanse sfeer. Naast de gewone botanische soort is er de ‘Pic Carlit'-variant. Deze variëteit heeft wat stugger blad en blijft nog iets lager dan zijn ouders. De tuinplant vormt compacte lage pollen van ongeveer 15 cm hoog; heeft een bossige groeiwijze.

 

Zwenkgras planten

Geef deze tuinplant een zonnige standplaats. Elke bodem is in principe geschikt, mits deze humusrijk en goed doorlaatbaar is. Op nattere gronden heeft deze plant het moeilijker. Wanneer er meer planten bij elkaar gezet worden, is het belangrijk dat elke pol de ruimte krijgt en uit kan groeien. Op termijn groeien ze dan naar elkaar toe en ontstaat er een groen graspollentapijt.

 

Zwenkgras snoeien en onderhouden

De Festuca gautieri ofwel Zwenkgras is een gemakkelijke tuinplant die weinig onderhoud nodig heeft. Verwijder in het voorjaar dorre bladeren uit het siergras. Zwenkgras heeft weinig extra voeding nodig. Het kan voorkomen dat de pollen niet allemaal even fris groen zijn en even hard groeien. Omdat de plant maar een compact wortelgestel heeft is er vaak onderling verschil te zien. Dit is niet erg en kan moeilijk worden voorkomen. Kleine verschillen in de waterhuishouding, voeding of structuur van de aarde zijn hiervan de oorzaak.

 

Veelgestelde vragen over Zwenkgras:

Hoe hoog wordt zwenkgras?

Antwoord: Zwenkgras wordt ook wel Schapengras genoemd, de Latijnse naam is Festuca. Er zijn heel veel verschillen de soorten Festuca, zoals Festuca glauca, Zwenkgras, Festuca gautieri en Festuca mairei. Over het algemeen is het vaak een blauwe siergras soort. Omdat er dus verschillende Zwenkgras soorten zijn kan de volwassen hoogte ook variëren van 15 cm tot wel 60 cm.

 

Hoe snel groeit zwenkgras?

Antwoord: De vaste plant Festuca groeit als een pol uit. Ieder jaar wordt er nieuw blad gemaakt en dat wordt zo als de aan gegeven hoogte van de soort. Zwenkgras, Festuca glauca en Festuca gautieri zijn vaste planten die op goed doorlatende (arme) grond kunnen staan en de gehele winter groen blijven.

 

Hoeveel zwenkgras per meter?

Antwoord: Vaak zet men 5 tot 7 planten per vierkante meter. Een compacte soort zet men vaak meer dn een soort die hoger wordt. De Festuca planten mogen op een zonnige standplaats gezet worden. Blauw Schapengras zal in de volle zon ook zeker mooi blauw kleuren. Soms wordt de plant ook als bodembedekker gebruikt.

 

Hoe moet ik Festuca gautieri snoeien?

Antwoord: Deze siergras soort heeft weinig onderhoud nodig. Het dorre loof/blad van de plant mag in het voorjaar verwijderd worden. Festuca is wintergroen in de winter. De bloei van dit gras stelt niet veel voor.

 

Kan Zwenkgras Festuca gautieri ook als rotsplant gebruikt worden?

Antwoord: De groene variant Festuca gautieri, maar ook de Festuca glauca kunnen als rotsplant in een rotstuin gebruikt worden. Deze planten kunnen goed tegen de zon en worden niet hoger dan 20 cm. Als deze op een zonnige plek staan hebben ze in de zomer wel regelmatig water nodig. Ook in een pot op balkon of terras is dit gras met andere planten te gebruiken zeker omdat deze wintergroen blijven. Zorg dat er goed potgrond in de pot zit. De grond zal dan langer vocht vast blijven houden.

 

 

Inspiratie Zwenkgras:

 

Zenkgras (Festuca mairei) staat graag op een zonnige standplaats met een redelijke droge, schrale bodem. 

 

zwenkgras staat ook wel bekend als festuca met grijs blad

 

Festuca, Zwenkgras of Schapengras is verkrijgbaar in verschillende soorten, ook in een grijze kleur

 

zwenkgras is half wintergroen behoud dus deels zijn kleur

 

Zwenkgras komt hier heel goed tot zijn recht, het is namelijk gecombineerd met andere verschillende vaste planten

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.