Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over quercus ilex

De letterlijke vertaling van Quercus ilex is "Eik Hulst". Dit lijkt in eerste instantie een vreemde combinatie van twee plantnamen, maar wie beter naar de bladeren van de Quercus ilex kijkt, ziet meteen waar de naam Hulst op slaat. Het blad is vrij hard en ondiep gegroefd getand en heeft daarmee zeker wel wat weg van het blad van de Hulst.

 

Quercus ilex, de groenblijvende boom

Er is een groot verschil tussen de Quercus ilex en de andere soorten eikenbomen. De Steeneik is namelijk groenblijvend. Geen spectaculaire herfstverkleuringen, maar ook geen kale takken in de winter. Deze eikenboom blijft het hele jaar door groen! In een Mediterrane tuin komt de Quercus ilex, gecombineerd met bijvoorbeeld een Olijfboom of Vijgenboom, zeer goed tot zijn recht.

 

Wat is de beste standplaats voor de Quercus ilex?

De standplaats van de Quercus ilex is bij voorkeur in de volle zon. Aangeplant op een plek in zon, kan de kluit van de bomen tijdens warme en droge periodes uitdrogen, ook al houdt de steeneik van een warme en drogere plek. Door een klein beetje schors rond de voet van de plant te strooien, blijft de grond wat langer vochtig. Dit geldt ook voor planten die in een pot zijn geplant.

 

Is de Quercus ilex winterhard?

Van nature komt de Steeneik niet in Nederland voor. In de gebieden rondom de Middelandse zee gedijt hij het beste. Daar kan de Quercus ilex uitgroeien tot een boom van flink formaat. In het Nederlandse klimaat kan de boom met enige zorg ook groeien. Hij is enigszins vorstgevoelig. Tijdens strenge vorst kunnen delen van deze eikenboom bevriezen. Door hem op een beschutte plek (in de luwte) in de achtertuin te zetten, bescherm je hem tegen de ergste vorst. Daarnaast kan de Steeneik, indien mogelijk, tijdens strenge vorst ingepakt worden met vliesdoek. Dit doek beschermt planten tegen de ergste kou. Wilt u een Steeneik kopen, houd hier dan rekening mee. Mochten er na de winter wat dode twijgen aan de plant zitten, snoei deze er dan in het voorjaar vanaf. Vooral bij Steeneik quercus ilex die in pot zijn aangeplant, kan dit makkelijk voorkomen. Na de snoei, zien de planten er direct een stuk frisser uit. Geef na de snoeibeurt wat mest in de vorm van organische mestkorrels (Culterra of koemestkorrel) en u zult zien dat de Quercus ilex snel weer nieuwe scheuten gaat aanmaken.

 

De Quercus ilex als meerstammige boom in te de tuin

Een Steeneik planten in de tuin kan op meerdere manieren. Een van die manieren is de Quercus ilex als meerstammige boom. Het beste is om de Steeneik quercus ilex in de volle grond aan te planten. Steeneiken zijn in het Nederlandse klimaat namelijk niet geheel winterhard en aangeplant in een pot is deze boom het meest kwetsbaar.

 

Hoe kan ik de Quercus ilex snoeien?

De Steeneik groeit in het Nederlandse en Belgische klimaat uit tot een kleine boom, of grote struik. Snoeien is doorgaans niet nodig. Mochten er na een strenge vorstperiode, uiteinden van takken bevroren zijn, dan kunnen deze in het voorjaar afgeknipt worden. Bij een meerstammige Steeneik kunnen elkaar kruisende takken weggeknipt worden. Dit geeft een rustiger en vaak mooier beeld.

 

Als u de kroon van de steeneik quercus ilex te open van vorm vindt, dan zorgt een regelmatige snoeibeurt voor nieuwe vertakkingen. Dit zal na een aantal jaar resulteren in een mooie dichte kroon van uw groenblijvende boom.

 

Steeneik bomen kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl worden verschillende vormen en maten steeneiken aangeboden. Zo zijn er de bomen op stam. Dit kan zowel een losse boom als een leiboom zijn. Bij de leibomen is er keuze in verschillende stamhoogte. Regelmatig wordt naar de stamomtrek gevraagd, maar omdat dit nog wel eens enigszins wil wisselen, hebben wij deze nier standaard vermeld. De stamhoogte van de Quercus ilex als leiboom verandert niet meer na de aanplant. Het is dus belangrijk om direct bij de producten voor de juiste stamhoogte te kiezen.

 

Doordat wij onze steeneiken (en andere tuinplanten) direct vanaf de kwekerij kunnen leveren, kunnen de bomen tegen scherpe prijzen geleverd worden. Wij kweken zelf geen steeneik quercus ilex, maar hebben een gespecialiseerde kwekerij geselecteerd die voor ons de beste bomen kweekt met een gezonde kluit vol met wortels. Doordat de kluit van de Steeneik bomen in pot zijn gekweekt, kunnen de bomen het hele jaar door worden geplant.

 

Steeneiken en andere producten zoals bomen en planten kopen bij Tuinplantenwinkel is heel gemakkelijk. Alle planten die u bij ons besteld, worden door onze eigen bezorgdienst bij u afgeleverd. Zo is de kans op schade aan de stam van de Steeneiken tijdens het transport uitgesloten.

 

Tip bij een Steeneik aanplanten: Om de bomen bij harde wind houvast te geven raden wij aan om langs een boom of leiboom boompalen en boomband te gebruiken. Bij struiken van grote maten steeneik zijn boompalen dit niet nodig.

 

Quercus ilex combineren met andere vaste planten in uw Mediterrane tuin.

Wilt u Mediterrane bomen in uw tuin, dan kunt u dit mooi combineren met andere vaste planten die een Mediterane sfeer geven. Natuurlijk zijn Vijgenstruiken en Palmbomen goede en mooie soorten, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een Eucalyptus of Yucca. Een andere vaste plant die het altijd goed doet in een Mediterrane tuin, is de Euphorbia characias ssp. wulfenii. Bekijk hem maar eens, u weet meteen wat we bedoelen! Als bloemen gewenst zijn, mogen de vaste planten Lavendel en Gaura ook niet ontbreken. Zet tenslotte wat potten met bijvoorbeeld Oleanders en Bougainvillea op het terras om de Mediterrane sfeer compleet te maken.

 

Veelgestelde vragen over Quercus ilex

Wat zijn de goudgele katjes die in de steeneik kunnen hangen?

Antwoord: Dit is de bloeiwijze van de Quercus ilex. Uit deze goudgele katjes komen later in het jaar de eivormige eikels.

 

De Steeneik houdt van warmte, klopt dat?

Antwoord: Dat klopt helemaal. De Steeneik is een boom die van nature niet in het Nederlandse klimaat voorkomt. De winters kunnen hier te koud zijn en de zomers te nat. Wilt u toch genieten van een mooie Steeneik quercus ilex? Zorg er dan voor dat u Steeneik een beschutte standplaats geeft. Dit is bij voorkeur een zonnige plek uit de wind, zodat de koude oosten wind in de winter er geen vat op heeft.

 

Hoe hoog wordt een Quercus ilex?

Antwoord: De Steeneiken behoren tot de groep van de kleine bomen. Ookal is het een hoogstam boom, het is een langzame groeier, waardoor de hoogte van de steeneik beperkt blijft

 

Hoe snel groeit een Quercus ilex?

Antwoord: Een Steeneik is een langzame groeier. Daarmee is deze eikensoort totaal niet te vergelijken met de andere soorten, die stuk voor stuk uit kunnen groeien tot hele grote bomen met een brede ronde kroon. Wilt u dus een grote boom in de tuin, dan kunt u beter geen steeneik kopen, maar bijvoorbeeld een Zomereik of Moeraseik.

 

Hoe groot wordt een meerstammige Steeneik?

Antwoord: De Steeneik quercus ilex als meerstammige boom zal een uiteindelijke hoogte van zo'n 3 tot maximaal 5 meter. Mocht de kroon van de meerstammige steeneik quercus ilex te groot worden, dan kunt u deze makkelijk in model snoeien.

 

Hoe snel groeit de Steeneik?

Antwoord: De Quercus ilex groeit zo'n 20 tot 30 cm per jaar.

 

Kan je een Steeneik klein houden?

Antwoord: Om de Quercus ilex planten niet te groot te laten worden, kunt u de steeneik snoeien. Snoei van de Quercus ilex bomen kan niet het hele jaar door. Dit kan het beste tijdens het groeiseizoen gebeuren. De boom kan dan na de snoeibeurt nog hetzelfde jaar nieuwe scheuten aanmaken.

 

Is de Steeneik groenblijvend?

Antwoord: Jazeker. De Steeneik is een groenblijvende boom. Dit in tegenstelling tot de andere soorten eikenbomen die in de winter hun bladeren verliezen. Omdat de Quercus ilex wintergroen is, wordt de hoogstam boom steeds vaker ingezet als leiboom. Ook wij verkopen de Lei Steeneik.

 

Wat kost een Steeneik?

Antwoord: De kosten van de steeneik zijn afhankelijk van de vorm die u wenst. Gaat u voor een meerstammige boom, of juist voor een hoogstam boom of kiest u de Steeneik als leiboom? Alle verschillende vormen hebben hun eigen prijs. Kijk voor de actuele prijzen bij de producten op onze webwinkel.

 

Waar vind je Steeneik?

Antwoord: De Steeneik quercus ilex behoort tot de mediterrane bomen. Van nature komt hij voor in het Middellandse zee gebied. De koudere gebieden van Europa zijn minder geschikt voor de Steeneik. Als je deze boom in Nederland wilt aanplanten, zet hem dan bij voorkeur op een beschutte plek.

 

Welke grond heeft Steeneik nodig?

Antwoord: Wilt u een steeneik kopen? Zorg dan voor de juiste grond. In de volle grond kunt u het beste aanplantgrond aan het plantgat toevoegen. Deze grond geeft de wortels van de boom een goede start, waardoor er snel een goed wortelgestel ontstaat. Een snelle ontwikkeling van de kluit, maakt de boom beter bestand tegen een droge zomer.

 

Daarnaast houden Steeneiken niet van een zure grond. Mocht dit op de plek waar u de bomen wilt planten, toch het geval zijn, meng dan een paar zakken Mediterrane potgrond door het plantgat. Dit neutraliseert de zuurtegraad van de grond, waardoor de steeneik quercus ilex beter zal aangroeien.

 

Quercus ilex is een bladhoudende eikenboom met leerachtig diepgroen blad

 

Inspiratie Quercus ilex:

Soms geeft de Quercus ilex ook echte eikels die een stuk kleiner zijn dan bij de Europese eik

 

De Quercus ilex is ongevoelig voor de eikenprocessierups en kan dus zonder risico op irritatie worden aangeplant in de tuin. De eikels groeien sporadisch aan de boom en zijn een stuk kleiner dan bij de zomereik.

 

In het Mediterrane Zeegebied kunnen de Quercus ilex uitgroeien tot behoorlijk exemplaren, bij ons blijven ze redelijk bescheiden

 

In hun oorspronkelijk habitat rondom de Middellandse Zee kan de boom uitgroeien tot een flink exemplaar. In België en Nederland blijft de boom bescheidener van formaat. Vaak wordt de boom ook als leiboom toegepast.

 

Quercus ilex is goed winterhard op beschutte plaatsen

 

De Quercus ilex is een redelijk winterharde groenblijvende boomsoort met leerachtig groen blad. De onderzijde van bladeren zijn zilvergrijs.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.