Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over notarisappel

De Notarisappel is een bekend Nederlands appelras en dankt zijn naam aan de persoon die hem ontwikkeld heeft. Dit is notaris J.H.Th.W. van den Ham geweest. Dit gebeurde in 1890. De Notarisappel kan daarmee oprecht een oud ras genoemd worden. Het is een sterk en goed appelras, maar door de komst van de commerciële fruitteelt uit de gratie geraakt. Toch is de Malus domestica Notarisappel voor de hobbyist altijd nog een prima ras om erbij te hebben. Als er ruimte is voor nog een andere appelboom, dan zijn de oude rassen Sterappel en Schone van Boskoop misschien leuk om te combineren met de Notarisappel. Groninger Kroon is ook zo'n ouderwets en leuk ras voor in de hobbytuin.

 

Notarisappel smaak

De Notarisappel smaakt zeker goed. Het vruchtvlees is sappig en aromatisch. De vrucht is geel/groen van kleur met aan de zonzijde een licht rood blosje. De vrucht is te gebruiken als handappel, maar ook prima geschikt om bijvoorbeeld appelmoes van te maken.

 

Notarisappel aanplanten in de (moes)tuin

De Notarisappel is zelfbestuivend, maar het dient aanbeveling om er een andere appelboom bij te planten voor een betere bestuiving. Net zoals bij alle andere appel- en fruitbomen is een plek met zoveel mogelijk in de zon het beste voor de Malus domestica Notarisappel. Hoe meer zon er op de vruchten komt, hoe beter dat ze rijpen. Een plek in de halfschaduw zal zeker ook nog gaan, maar een plek in de schaduw kan beter gemeden worden. 

 

Aanplanten van de Notarisappel in de volle grond is het beste. Elke goed doorlatende grond is geschikt voor de aanplant van de Notarisappel (zware klei zal lastig zijn). Graaf een ruim plantgat voor de kluit van de appelboom. Gebruik aanplantgrond (vivimus bodemverbeteraar) in het plantgat. Vermeng dit met de bestaande aarde. Aanplantgrond zorgt voor een goede start van de ontwikkeling van de wortels van de appelboom. Plaats boompalen en boomband langs de kluit van de appelboom. Boompalen en boomband geven de Malus domestica Notarisappel steun bij harde wind. Boompalen zijn alleen nodig bij de half- en hoogstam appelbomen. Struiken hebben geen boompaal en boomband nodig.

 

Geed direct na aanplant van de Malus domestica Notarisappel in de volle grond een emmer water. Het is belangrijk om zeker het eerste jaar voldoende water te geven tijdens warme en droge periodes. Dit geldt niet alleen voor nieuwe fruitbomen, maar voor alle tuinplanten die minder dan een jaar geleden zijn aangeplant. Met de juiste verzorging, zal de Notarisappel zeker aanslaan.

 

Worden Notarisappels grote bomen?

Houd er rekening mee dat de Notarisappel uit kan groeien tot een flinke boom met een navenant groot wortelgestel. Als de boom wordt aangeplant in de moestuin, kan dit in de loop van de tijd tot gevolg hebben, dat de gezaaide gewassen rondom de boom minder goed zullen groeien. De Notarisappel neemt immers veel voeding en vocht weg uit de grond. Als er ruimte genoeg is, is dit natuurlijk geen probleem. Het maakt hierbij niks uit welke maat u aanschaft. Zonder snoeien, wordt elke Notarisappel met gemak 3 tot 5 meter hoog en breed, dit geldt niet alleen voor de Notarisappel maar ook voor elk ander appelras.

 

Als er niet genoeg ruimte is voor de ontwikkeling van de kroon van een volwassen appelboom, dan kan er door middel van snoeien van de boom de grootte beperkt gehouden worden. Zorg er in de eerste jaren na aanplant voor dat de appelboom zijn basisvorm krijgt. Er dienen eerst een aantal gesteltakken aan de appelboom gevormd te worden. Zodra deze er zijn, is het van belang om de appelboom jaarlijks te snoeien, zodat hij niet groter wordt dan deze basisvorm. Snoei de appelboom in de wintermaanden.

 

Een andere manier om een appelboom op een plek te zetten waar niet zoveel ruimte is, is door te kiezen voor leibomen of een mini fruitboom. Leibomen hebben een vlakke, horizontale vertakking en kunnen een plekje krijgen tegen een muur, schutting of bij voorbeeld aan de rand van de moestuin. Mini fruitbomen hebben de eigenschap dat ze langzaam groeien. De uiteindelijke hoogte van deze mini fruitbomen is ongeveer 2 tot 2,5 meter. Ook deze mini fruitbomen kunnen door middel van snoeien nog kleiner gehouden worden. Ten slotte is er nog de Zuil fruitboom. Deze fruitbomen groeien als een pilaar. Het fruit komt langs de stam aan de bomen te staan. De Notarisappel is er niet in deze speciale vormen. Wilt u een leiboom, mini fruitboom, of zuil fruitboom, kies dan voor een ander appelras.

 

Notarisappel kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl wordt de Malus domestica Notarisappel aangeboden in de drie standaardmaten laagstam, halfstam en hoogstam. Kies de variant die het beste in uw situatie past. Komt de Notarisappel bijvoorbeeld in het gazon te staan, dan zijn de halfstam en hoogstam bomen de betere opties. De maaimachine kan namelijk niet onder de takken van de laagstam fruitbomen rijken. Onze fruitbomen worden gekweekt op een gespecialiseerde kwekerij. Als de bomen groot genoeg zijn, kan de kweker ze rooien en kunnen ze verkocht worden. Al onze appelbomen staan in pot. Hierdoor kunnen ze het hele jaar door geplant worden. Planten met kluiten of blote wortels kunnen alleen in de herfst- en wintermaanden geplant worden.

 

Veelgestelde vragen over de Notarisappel

Moeten jonge takken van de Notarisappel elk jaar gesnoeid worden?

Antwoord: Het beste is om de takken van de Malus domestica Notarisappel elk jaar weg te knippen. Snoei deze dunne scheuten bij voorkeur in de wintermaanden als de appelbomen kaal zijn. Laat ongeveer 10 centimeter staan. Dit stukje wordt elk jaar dikker, waarna er op een gegeven moment bloemen en fruit aan kan komen te staan. Een appelboom met vele korte takjes van zo'n 10 centimeter lang is het beste. Ditzelfde principe geldft ook voor de appel leiboom.

 

Hoe kan je zien of de vruchten rijp zijn van de Notarisappel?

Antwoord: De vruchten van de Malus domestica Notarisappel zijn meestal rond eind september rijp. Tijdens een jaar met een goede opbrengst, hangt de hele boom vol met rijpe appels. De takken van de boom bezwijken bijna door het gewicht van de appels. De vruchten van de Notarisappel zijn rijp, als er een rood blosje op de schil te zien is en het plukken van het fruit makkelijk gaat. Pak de appel vast en draai hem een kwartslag. Als de appel dan met weinig kracht los laat, is hij rijp. Moet er meer kracht gezet worden en laten de appels niet los, dan zijn de vruchten nog niet rijp.

 

Wat zijn goede bestuivers voor de notarisappel?

Antwoord: De Malus domestica Notarisappel is een zelfbestuivend ras. Dat wil zeggen dat er geen andere rassen bij in de buurt hoeven te staan die voor de bestuiving van de Notarisappel zorgen. Toch loont het om er als het mogelijk is een aantal goede bestuivers bij in de buurt te zetten. Goede bestuivers voor de Malus domestica Notarisappel zijn bijvoorbeeld Golden Delicious en James Grieve.

 

Is Notarisappel Zelfbestuivend?

Antwoord: De Notarisappel is een zelfbestuivend ras, maar de bestuiving kan geholpen worden door er een andere appelboom bij in de buurt te zetten. Deze appelboom hoeft niet direct naast de Malus domestica Notarisappel geplant te worden. In de buurt (dezelfde tuin, dezelfde rij van de boomgaard) is voldoende dichtbij.

 

Wat is waterlot appelboom?

Antwoord: Waterlot of waterloten zijn de scheuten van hetzelfde jaar. Waterlot van de appelbomen moet elk jaar verwijderd worden. Deze dunne takken hebben geen functie. Er zit geen bloei aan en dragen daardoor ook geen vruchten. Ze belemmeren zelfs de ontwikkeling van de appels die wel aan de boom hangen. Laat tijdens het snoeien van de waterloten ongeveer 10 centimeter staan. Deze kleine takjes worden elk jaar dikker. Na een aantal jaar komen er bloemen en vruchten aan deze korte takjes te staan.

 

Hoe groot wordt een mini appelboom?

Antwoord: Mini appelbomen worden ongeveer 2 tot 2,5 meter hoog. Deze bomen zijn daarmee ook geschikt om in een pot aan te planten. Zorg voor een grote pot, zodat de wortels van de planten voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Vul de pot af met goede grond (universele potgrond is prima) en geef voldoende water. De appels bestaan voor een groot deel uit vocht. Tijdens periode van droogte op het moment dat de appels zich aan het ontwikkelen zijn moet dit vocht regelmatig worden aangevuld. Goed water geven is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling van goede vruchten. Als dit goed gedaan wordt, kan er eind september geoogst worden.

 

Hoe oud kan een appelboom worden?

Antwoord: Een productie appelboom zoals de Notarisappel wordt gemiddeld zo'n 30 tot 40 jaar oud. Ze kunnen ouder worden, maar meestal zijn de bomen na heel wat jaren productie leveren uitgeput. Een goede grond met de nodige voedingsstoffen houdt de boom gezond en zorgt voor een langere levensduur van de appelbomen.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.