Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over laagstam appelboom

Met een laagstam appelboom kiest u voor plukgemak. De appels kunt u namelijk zonder ladder van de boom plukken. De vertakking begint al op lage hoogte waardoor u gemakkelijk bij de vruchtdragende delen van de boom kunt komen. Snoeien is wel noodzakelijk om de boom op een gewenste hoogte te houden. Zonder snoei kunnen zeker de snelgroeiende rassen doorgroeien tot een hoogte van 4 meter. Door te snoeien kunt u de hoogte beperkt houden tot ongeveer 2 à 2,5 meter.

Dit maakt een laagstam appel geschikt voor iedere tuin. U kunt een laagstam appelboom ook leiden tegen een frame of op een muur. Hierdoor neemt de boom weinig ruimte in en houdt u vaak nog ruimte over voor andere planten.

 

Naast de vruchten zorgen appelbomen in het voorjaar voor kleur in de tuin met hun prachtige wit-roze bloesem. De bloesem is het teken dat de lente echt begonnen is. De bloemen worden bestoven door nectarliefhebbers zoals bijen, hommels en (nacht)vlinders.

 

Sommige appelrassen zoals bijvoorbeeld de Elstar appel zijn zelfbestuivend en produceren goed stuifmeel zodat de bloemen al worden bevrucht wanneer de insecten van bloem tot bloem van één dezelfde boom gaan. Andere rassen zoals bijvoorbeeld de Rode Boskoop (goudreinet) dragen beter wanneer een andere boom met beter stuifmeel in hun buurt staat.

Een laagstam appelboom planten

Een appelboom houdt van zon en licht. Zet de boom dus op een plek in de zon of halfschaduw met ten minste een paar uur middagzon. De zon zorgt voor een goede ontwikkeling van smaak en suikers in de vrucht.

 

Zorg voor een voedzame bodem. Maak de grond goed los en vermeng hierdoor wat aanplantgrond voor een extra rijke voedingsbodem. Deze kunt u samen met de boom bestellen. Dompel de kluit van de boom voordat u deze plaatst even onder in een emmer met water en zet hem daarna in de grond. Voor uitgebreide planttips kunt u altijd deze pagina bekijken (opent in nieuw venster).

Laagstam appelbomen snoeien en verzorgen

Laagstam appelbomen mag en kunt u gerust snoeien. Door te snoeien kunt u de hoogte van de boom beperken en de vorm van de boom sturen. Snoeien kan daarnaast ook zorgen voor een hogere vruchtdracht en betere gezondheid van uw boom. 

De beste snoeiperiode voor appelbomen is de winter, behalve bij vorst. Snoeien is echter ook mogelijk in de rest van het jaar.

 

Zorg bij het snoeien van een appelboom altijd voor een open structuur zodat (zon)licht overal kan komen. Dit is goed voor de rijping van de vruchten en voorkomt schimmels. Zorg ervoor dat takken elkaar dus niet kruisen of bij elkaar in het gedrang komen. 

 

Voeding kunt u geven in de vorm van organische mest tussen april en september. Op kalkarme grond zoals zandgrond strooit u het beste ook nog een of twee keer per jaar kalkkorrels uit rondom de voet van de boom.

Wanneer geeft mijn laagstam appelboom vruchten?

Een jonge standaard appelboom kan in theorie al vruchten dragen vanaf het tweede jaar na aanplant. Een deel van de takken is dan tweejarig. Op deze scheuten kan een appelboom bloesem vormen en dus appels dragen. Dit is echter geen garantie omdat de vorming van vruchten ook afhankelijk is van bestuiving en van eventuele vorstschade aan de bloesem door een late nachtvorst.

 

Als een boom eenmaal vrucht draagt dan gebeurd dit daarna meestal in elk jaar. De hoeveelheid vruchten kan wel sterk wisselen door zogenaamde beurtjaren. In deze jaren draagt een boom veel minder vruchten.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.