Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over sterappel

Sterallures... Zou dat de voornaamste reden voor de naamgeving van dit appelras zijn? Vraag iemand naar een oud appelras, en in 99 procent van de gevallen zal het antwoord Sterappel zijn. Werkelijk iedereen kent dit ras, terwijl de vrucht het echt al decennia lang nergens meer te koop is. "Mijn oma had een sterappelboom in de tuin" is een regelmatig terugkerend antwoord. Toch komt de betekenis van de naam ergens anders vandaan. Snijd een vrucht van een sterappel maar eens dwars doormidden. Je zult verstelt staan van de nagenoeg prachtige ster die dan tevoorschijn komt! Daarnaast wordt ook nog wel eens verwezen naar de witte lenticellen op de schil van de Sterappel. Deze vallen door de rood gekleurde schil extra op en lijken met een klein beetje fantasie op een sterrenhemel. De boom heeft een voorkeur voor een lichte en goed ontwaterende bodem. Hij heeft weinig last van ziekten maar door een diep wortelgestel kan de ster appel niet tegen te hoge waterstanden.

 

Het komen en gaan van de Sterappel als vrucht

De Sterappel is een oud ras met een mooie rode kleur en een donkere schil. Het is in 1830 ontstaan en van Nederlandse of Belgische herkomst, maar werd pas later in de teelt genomen door de fruittelers. Door de sterke groeikracht van de boom, ontstond er al snel een flinke boom met een navenante productie. De vrucht zelf was niet meer dan gemiddeld van kwaliteit, maar zeker niet slecht. 

 

Door de sterke groei was een Sterappelboom altijd een hoogstamboom, of toch een boom met de kroon op een hoogte die niet vanaf de grond te bereiken was. De manier van appels telen veranderde in de loop van de tijd van hoogstam naar laagstam om het plukken te vergemakkelijken. Doordat deze boom altijd een sterk groeiende onderstam nodig heeft, was hij hiervoor minder geschikt en verdween hij van het toneel. 

 

Hoe een Sterappel appel boom groeit in de tuin

Sinds lange tijd wordt appelboom Sterappel geteeld door hobbyisten en is altijd een populair ras geweest, ook al is het niet het makkelijkste ras om te telen. Een Sterappel is namelijk niet zelfbestuivend er is altijd een ander ras nodig voor de bestuiving en de vruchten erg zuur. Dit kunnen niet alle soorten zijn, omdat de Sterappel in vergelijking tot de meeste andere appelrassen vrij laat bloeit. Zorg ervoor dat er een ras in de buurt is dat ook een latere bloeitijd is, zodat beide rassen tegelijkertijd bloeien. Daarnaast is de Sterappel een vrij sterk groeiende boom. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte voor de boom is om zich te kunnen ontwikkelen. Snoeien en uitdunnen voor voldoende grote vruchten is wel goed mogelijk bij appelbomen. 

 

Veelgestelde vragen over sterappel

Hoe smaakt deze appel?

Antwoord: De sterappel appelboom heeft een vroege val en kan daarom het best vanaf half september geplukt worden. De smaak van de appel bij vers gebruik is zachtzuur maar laat je ze narijpen en worden ze pas half november gegeten dan is de smaak wat zoeter. Het vruchtvlees heeft een fletsrode kleur .

 

Is sterappel zelfbestuivend?

Antwoord: nee, er is altijd een ander ras nodig voor de bestuiving. Dit kunnen niet alle soorten zijn, omdat de Sterappel in vergelijking tot de meeste andere appelrassen vrij laat bloeit. Zorg ervoor dat er een ras in de buurt is dat ook een latere bloeitijd is, zodat beide rassen tegelijkertijd bloeien.

 

Wat zijn goede bestuivers voor een sterappel?

Antwoord: de Malus Brabantse Bellefleur is van oudsher een belangrijk ras als goede bestuiver voor deze appelboom.

 

Moet een sterappel voor een mooie rode kleur nakleuren?

Antwoord: Doordat deze appel wat vroeg valt, krijgt hij door narijping een mooie kleur. Vroeger werden de appels daarom in banen in de boomgaard gelegd om door de zon en de koude nachten op kleur te komen. Om uitdroging tegen te gaan werden de appels natgehouden. Ook werden ze tegen te felle zon beschermd om schilverbranding te voorkomen. Als de bovenkant mooi rood was, werden de appels gekeerd om ook op de onderkant een mooie kleur te krijgen.

 

Online Sterappel kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle bestellingen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de planten en bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de planten is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België. Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Voor bestellingen via Tuinplantenwinkel.nl geldt een minimum totaal bestelbedrag van €50,- aan producten.

 

Sterappel afhalen

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw bestelling bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaar staat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.