Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over prunus avium hedelfinger

De oorsprong van de Prunus avium Hedelfinger

“Een pondje Hedelfinger kersen graag”. Dit bekt niet echt lekker en u kunt zich afvragen waarom deze kersen geen gangbaardere naam hebben gekregen. De naam Hedelfinger is toch logischer dan u zou verwachten, omdat hij is afgeleid van de plek waar hij oorspronkelijk gevonden is - het stadsdeel Hedelfingen in Stuttgart. Gelukkig heeft de ontdekker deze lekkere zoete kers niet voor zichzelf gehouden maar gedeeld met de rest van de wereld.

 

Een rijpe Hedelfinger kers is donkerrood tot bijna zwart van kleur en is een van de meest gekweekte kersen in Nederland en België. Deze grote en zoete vleeskersen zijn zeer smakelijk, geschikt voor directe consumptie en te herkennen aan de afgeplatte vorm. Ze worden vaak gebruikt in desserts en ook ingeblikte kersen zijn regelmatig Hedelfinger kersen. De Duitse naam van deze kers laat niks aan de verbeelding over en is Hedelfinger Riesenkirsche.

 

Een Prunus avium Hedelfinger is geen zelfbestuivende boom, voor veel kersen aan deze boom is kruisbestuiving nodig. Goede bestuivers zijn b.v. Prunus avium KordiaRegina of Stella. Één Prunus avium Hedelfinger in uw tuin is dus niet voldoende om in juli veel kersen te kunnen plukken.

 

Standplaats Prunus avium Hedelfinger

Deze fruitboom staat het liefst in de zon of halfschaduw (hoe meer zon, hoe zoeter de vrucht) in een humusrijke bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Een natte standplaats wordt slecht verdragen.

 

Prunus avium Hedelfinger snoeien en onderhouden

Snoeien van deze kersenboom moet in de zomer, meteen na de oogst gebeuren. Bij het snoeien is het de kunst om de kroon open te houden en te zorgen voor niet teveel hoofdtakken, dit zal de hoeveelheid kersen ten goede komen. Deze kersenboom groeit vooral de eerste jaren snel en dus kunt u het best gelijk na de oogst van de kersen de nieuw gegroeide scheuten terugsnoeien. Zo zorgt u ervoor dat het hout van de Prunus avium Hedelfinger dikker wordt en sneller bloesem vormt. De laagstam en halfstam Hedelfinger zijn geënt op een andere stam om de groei te bevorderen en er voor te zorgen dat de kersen niet te laag aan de boom groeien. Wanneer er lagere takken aan de stam groeien, dient u deze ook weg te knippen om de vorm te behouden. Geef in de herfst organisch minerale meststof om een sterkere boom en meer vruchten te krijgen.

 

Prunus avium Hedelfinger aanplanten

Als u bij Tuinplantenwinkel.nl de Prunus avium Hedelfinger Riesenkirsche koopt, dan wordt deze altijd in pot geleverd. Dit betekent dat de fruitboom het hele jaar door (behalve bij vorst) aangeplant kan worden in de volle grond; dus ook in de zomermaanden. Let er dan wel op dat deze zoete kers bij warme en droge periodes voldoende extra water krijgt. De kluit is dan nog niet voldoende ontwikkeld om voldoende vocht uit de grond te zuigen. Wanneer de Prunus avium in het najaar of winter wordt aangeplant, heeft u naar het water geven geen omkijken. Doorgaans is de grond in die periode vochtig genoeg.

 

Belangrijk is dat u voor het planten van de kersenboom een ruim plantgat maakt, de grond goed los maakt en zorgt voor een humusrijke bodem door potgrond of aanplantgrond te mengen met de bestaande grond. Aanplantgrond verrijkt de bodemstructuur en zorgt voor extra voeding voor de boom. Eén of twee boompalen met boomband zorgen ervoor dat de wortels van de boom zich goed kunnen hechten.

 

Prunus avium Hedelfinger kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op ons planten- en bomencentrum is het door de grote hoeveelheid Fruitbomen lastig kiezen, maar met een Prunus avium Hedelfinger zorgt u voor de kers op de taart. Omdat deze kersenboom verkrijgbaar is in verschillende formaten vindt u ook een geschikte hoogte voor uw tuin op onze site. Het voordeel van online bestellen op Tuinplantenwinkel.nl is dat we de Prunus avium Hedelfinger met onze eigen bezorgdienst bij u thuis af komen leveren.

 

Om het nog makkelijker te maken, voegt u de benodigde tuinmaterialen toe aan uw bestelling en neemt onze chauffeur deze ook mee. Het uitzoeken van een geschikte standplaats en water geven laten we aan u over. Op onze site vindt u tips over het aanplanten en wij beantwoorden via onze klantenservice  graag andere vragen over de Prunus avium Hedelfinger.

 

Veelgestelde vragen over Prunus avium 'Hedelfinger':

Hoe herken je Hedelfinger kersen?

Antwoord: Een rijpe Hedelfinger kers is donkerrood tot bijna zwart van kleur en is een van de meest gekweekte kersen in Nederland en België. Deze grote en zoete vleeskersen zijn te herkennen aan de afgeplatte vorm.

 

Is een Prunus avium Hedelfinger zelfbestuivend?

Antwoord: Een Prunus avium Hedelfinger Riesenkirsche is geen zelfbestuiver, voor veel kersen aan deze boom is kruis bestuiving nodig. Goede bestuivers zijn b.v. Prunus avium KordiaRegina of Stella.

 

Wanneer bloeit een Prunus avium Hedelfinger Riesenkirsche?

Antwoord: In april - mei bloeien deze bomen met witte bloesem, waarna later in het jaar de vruchten ontstaan.

 

Hoe snoei je een Prunus avium Hedelfinger?

Antwoord: Snoeien van deze kersenboom moet in de zomer, meteen na de oogst gebeuren. Bij het snoeien is het de kunst om de kroon open te houden en te zorgen voor niet teveel hoofdtakken, dit zal de hoeveelheid kersen ten goede komen. Wanneer er lagere takken aan een geënte stam groeien, dient u deze ook weg te knippen om de vorm te behouden.

 

Hoe hoog wordt een Hedelfinger kersenboom?

Antwoord: Dat is afhankelijk van het formaat wat u kiest. Bij tuinplantenwinkel.nl zijn deze kersenbomen zowel de halfstam, laagstam als mini verkrijgbaar, kijk op de betreffende productpagina's voor meer informatie.

 

Welke kersenboom geeft een lekkere zoete kers?

Antwoord: Er zijn veel lekkere kersen verkrijgbaar op tuinplantenwinkel.nl maar Prunus avium Hedelfinger Riesenkirsche staat hoog in alle lijstjes.

 

Is Hedelfinger zelfbestuivend?

Antwoord: Nee, de Hedelfinger kersenboom heeft een andere bestuiver nodig om veel lekkere kersten te krijgen. Kies hiervoor b.v. Bigarreau Napoleon, Kordia, Regina, Stella of Udense Spaanse.

 

Hoe groot wordt een Prunus avium?

Antwoord: Dat is afhankelijk van de soort en het formaat wat u kiest. Bij tuinplantenwinkel.nl zijn deze kersenbomen zowel de hoogstam, halfstam, laagstam als mini verkrijgbaar, kijk op de betreffende productpagina's voor meer informatie.

 

Hoe oud wordt een Prunus avium?

Antwoord: Kersenbomen kunnen erg oud worden, wel tot 25 à 30 jaar, maar ze krijgen op latere leeftijd vaak last van ziekten.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.