Informatie over halfstam kersenboom

Kersenbomen geven vruchten die in de zomer rijpen. Er zijn zoete en zure kersen die ieder hun eigen verwerking kennen. Zure kersen worden ook krieken genoemd. Zoete kersen zijn direct geschikt voor consumptie. Zure kersen worden vaker gebruikt voor verwerking tot jam of bijvoorbeeld op gebak.

Halfstam kersenbomen hebben een stam van ongeveer 1 meter hoog met daarboven de kruin. Wat betreft de hoogte van de vertakking vallen ze tussen laag- en hoog-stam bomen in. De uiteindelijke hoogte die deze halfstammen behalen is ongeveer 4 tot 6 meter. Soms kan de boom echter ook nog iets hoger worden.

Met een halfstam plant u een echte boom in uw tuin, maar kunt u vaak toch moeiteloos de vruchten plukken. In ieder geval een deel van de vruchten hangt binnen handbereik. Onder de boom is nog ruimte voor begroeiing omdat zonlicht makkelijker de grond kan bereiken dan bij een laagstam. U kunt deze boom dus ook in een border planten. Niet alleen voor de vruchten, maar ook voor de bloesem is deze plant een aanwinst voor de tuin.

Halfstam kersenboom kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Tuinplantenwinkel.nl biedt een divers assortiment halfstam bomen aan. U vindt verschillende variëteiten van zowel zoete als zure kersen. Voor een optimale vruchtzetting is het aan te raden om meerdere bomen te planten. Dit bevordert de vruchtzetting d.m.v. kruisbestuiving.

 

Alle bomen worden in pot geleverd en zijn het hele jaar door te planten. Alleen bij vorst in de grond is dit niet mogelijk. Wij raden af om een boom te planten bij zomerse temperaturen. De beste planttijd is altijd het najaar of de winter. 

Plaats uw kers op een zonnige plek in de tuin. Iedere goed doorlatende bodem is prima. Verrijk het plantgat voordat u gaat planten met aanplantgrond of compost. Deze vermengt u met de bestaande aarde. Een kleine boompaal is voldoende om uw boom te ondersteunen in de eerste jaren na aanplant. Dit voorkomt scheefgroei en zorgt voor een goede aanhechting van de wortels. De aanplantgrond en boompaal + band kunt u samen met de fruitboom bestellen.

Kersenbomen in halfstam snoeien

Snoeien van een kersenboom kan goed, maar dient wel altijd plaats te hebben in de periode april-september. In de wintermaanden laat u de boom met rust. De beste snoeiperiode is direct na de pluk van de kersen.

Voor een optimale rijping van de vruchten is het goed te zorgen voor een open kroon. Haal bij kruisende takken altijd een tak weg. Probeer te zorgen voor een aantal mooi verdeelde zijtakken. De zijscheuten daarvan snoeit u terug tot ongeveer 15 centimeter.

Als u de boom flink wilt snoeien kunt u dit ook doen in april. De boom zal dan in de zomermaanden een sterke groei laten zien. De boom zal zich op die manier goed verjongen, maar u heeft wel vaak 1 of 2 jaar minder vruchten.

 

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.