Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over prunus serrulata

Er zijn vele soorten Sierkersen, maar de Prunus serrulata is in Nederland toch wel het meest bekend denken we. Hij is er in vele modellen en varianten. Er is een zuilvorm, er zijn bomen op hoogstam, meerstammige bomen, en zelfs ook een treurvorm van de Prunus serrulata.

 

Prunus serrulata voor de kleine tuin

Doorgaans groeit de Prunus serrulata uit tot een flinke boom. De Prunus serrulata 'Kanzan' kan zelfs een kroon krijgen van wel 10 meter doorsnede. Ook de meerstammige Prunus serrulata wordt flink van formaat. Voor wie minder ruimte heeft voor een grote boom, maar in het voorjaar toch wil genieten van de prachtige roze bloeiwijze van deze Japanse sierkers, kan kiezen voor de Prunus serrulata 'Amanogawa'. Deze variant heeft een smalle groeiwijze en past daardoor in bijna elke tuin. Als er een plekje in de zon is, dan komt hij daar het beste tot zijn recht. 

 

De Prunus serrulata snoeien en onderhouden

Het beste is om de Prunus serrulata niet te snoeien. Laat de boom zich op zijn natuurlijke wijze ontwikkelen en geef hem de ruimte die hij nodig heeft. Een Japanse sierkers op een standplaats met te weinig ruimte, werkt helaas niet. De Prunus serrulata houdt er niet van om gesnoeid te worden, maar het kan eventueel wel. Het beste moment om hem te snoeien is aan het eind van het voorjaar als de boom net uitgebloeid is. 

 

Let op dat een Japanse sierkers na de snoeibeurt als reactie kan geven dat hij vele lange scheuten (zo genaamde waterloten) gaat produceren. Zorg ervoor dat deze tijdig worden gesnoeid, anders gaat de vorm van de kroon verloren. 

 

Prunus serrulata planten

Zorg er altijd voor dat er een ruim voldoende groot plantgat gegraven is. Houd als stelregel dat het gat 1,5 keer zo diep en breed is dan de kluit van de plant. Op die manier hebben de wortels van de Japanse Sierkers losse grond om zich heen, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Voor een goede start van de wortels kan er aanplantgrond door de aarde van het plantgat gemengd worden. Als de Prunus serrulata een boom op stam is, dan adviseren wij om er een boompaal langs te zetten. De boom wordt met de meegeleverde boomband aan de paal bevestigd. Dit geeft de net aangeplante boom houvast bij harde wind.

 

In het voorjaar zijn de bloesems van een prunus serrulata niet te missen

 

Inspiratie Prunus serrulata:

de bloesems toveren de kruin van boom om in een grote witte of roze wolk

 

De Prunus serrulata groeit uit tot een middelgrote boom en laat zich lastig snoeien. De meest voorkomende groeivorm is vaasvormig zoals op deze foto te zien is. 

 

Voor velen vormen deze bloesembomen de aankondiging van het voorjaar en zijn het geliefde bomen

 

De bloesems van een Prunus serrulata zijn vaak roze gekleurd. Deze Prunus serrulata 'Kanzan' heeft sterk gevulde dieproze bloemen en is een van de meest gekende soorten.

 

Een prunus serrulata voelt zich thuis in de volle zon of in de halfschaduw en groeit op elke goed doorlatende grond

 

Dit oud exemplaar is niet alleen fraai vanwege zijn bloesem. Ook de grillige oude stam zorgt voor een sprookjesachtig tafereel. Niet alle Prunus serrulata worden zo groot als dit voorbeeld. Er zijn ook zuilvormige soorten verkrijgbaar die passen in een wat kleinere tuin.

 

Prunus serrulata

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.