Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over sambucus nigra

Deze heester heet ook wel Vlier. Als het blad net uitloopt is het nog groen, maar al snel krijgt het de donkere of juist geelgroene kleur. Dat combineert prachtig met de bloesem, die in grote schermen aan deze tuinplant komt. De knopjes die in mei verschijnen zijn roze. De bloemetjes verkleuren in juni langzaam van roze naar wit. De bloesem is erg in trek bij vlinders en bijen. Na de bloei komen er de donkere vlierbessen aan. In de winter verliest Sambucus nigra zijn bladeren. De heester is sterk en zeer winterhard. De groei is sterk maar minder volumineus dan bij de gewone vlier. In totaal kan deze heester een hoogte bereiken van ongeveer 175 tot 250 centimeter.

Sambucus nigra planten

Geef Sambucus nigra een lichte standplaats in de zon of halfschaduw. In de schaduw kan ook, maar dat heeft wel een ongunstig effect op het vormen van de bessen. Ook is de bladkleur in de schaduw meer groen dan purper of groengeel. Aan de bodem worden weinig eisen gesteld. Goed doorlaatbare, humusrijke en licht vochthoudende grond heeft de voorkeur. Maak daarom bij het planten de grond eerst goed los. Er mogen geen harde lagen meer in zitten. Graaf daarna een plantgat, dat wat groter is dan de kluit van de struik. Om het aangroeien te bevorderen, strooit u wat aanplantgrond in het plantgat. Deze kunt u online bestellen. Dompel de tuinplant voor het planten met pot en al even in een emmer water. De haarwortels zuigen zich dan vol. Daarna verwijdert u de pot en zet u de struik in het plantgat. Vul het gat verder op met de omliggende aarde en druk die met de voet stevig aan.

Sambucus nigra snoeien en verzorgen

Zonder snoei kan de struik snel vrij hoog worden. Maar Sambucus nigra is gemakkelijk te snoeien, zodat u de grootte van deze tuinplant in de hand kunt houden. Om de struik te verjongen kunt u de struik in de winter of na de bloei tot ongeveer 40 cm boven de grond terug snoeien. Strooi, indien de grond daarom vraagt wat kalk, omdat deze heester van licht kalkhoudende grond houdt. Wat koemestkorrels in het voorjaar is aan te raden.

 

roodbladerige Sambucus nigra met bloemen

 

Inspiratie Sambucus nigra:

Sambucus met rood blad en bloem

 

Bij de Sambucus nigra 'Black Lace' steken de witroze bloemen extra mooi af bij het diep ingesneden purpere blad.

 

Sambucus nigra met bes

 

Sambucus nigra produceert eetbare bessen na de bloei. De bessen kunnen worden verwerkt tot jam of gelei. De bloemen zelf zijn ook eetbaar.

 

Sambucus nigra roodbladerige struik

 

Sambucus nigra is een stevige groeier en kan een flinke struik of kleine boom worden. Als u de plant in de tuin zet voor het blad kunt u deze na de winter flink terugsnoeien.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.