Informatie over pruimenboom laagstam

De laagstam is de meest toegepaste vorm van de fruitbomen. Ook van de pruimenboom zijn verschillende rassen in laagstam verkrijgbaar. De pruim is net zoals bijvoorbeeld de perzik en de nectarine een steenvrucht met een flinke pit in de kern van de vrucht. De pruim is beter geschikt voor het Nederlandse klimaat, alhoewel de bloei al vroeg in het voorjaar plaatsvindt. De kans bestaat dat er nog (nacht)vorst optreedt tijdens de bloeiperiode. De pruimenboom laagstam, krijgt net zoals de pruimenboom halfstam en pruimenboom hoogstam een grote kroon, het verschil zit hem vooral in de stamhoogte. Bij de pruimenboom laagstam is dit ongeveer 50 cm. Als het de bedoeling is dat de pruimenboom ook echt laag blijft, dan is de mini pruim een betere optie. Ook hierin zijn verschillende rassen beschikbaar.

Pruimenboom laagstam snoeien en verzorgen

Omdat de kroon van de pruimenboom laagstam flink kan uitgroeien, is een regelmatige snoeibeurt aan te raden. Het beste tijdstip om een pruimenboom te snoeien is in de zomermaanden net nadat de vruchten geplukt zijn. Een pruimenboom kan er niet goed tegen als hij in de wintermaanden gesnoeid wordt. Houd hier rekening mee, want de kans op aantasting door ziektes wordt aanzienlijk verkleind door hem in de zomermaanden te snoeien. Knip scheuten van het afgelopen seizoen nooit helemaal weg, maar laat altijd 10 tot 15 cm staan. Aan deze jonge scheuten komen na verloop van tijd vruchten te hangen.

Pruimenboom laagstam aanplanten

Een pruimenboom laagstam kan het beste in de (moes)tuin aangeplant worden. Voor aanplant in een pot is de mini pruim veel beter geschikt. Zorg ervoor dat de standplaats zonnig is en dat er voldoende ruimte is voor de kroon om zich te kunnen ontwikkelen. Maak een royaal plantgat dat zowel in de breedte als in de diepte ruim groter is dan de kluit / pot van de pruimenboom laagstam. Meng aanplantgrond door de aarde in uw tuin en gebruik dit mengsel om het plantgat weer mee aan te vullen. Aanplantgrond zorgt voor een goede start van de wortels. Geef vooral in het eerste jaar na aanplant op tijd en voldoende extra water tijdens warme en droge periodes. Een boompaal en -band is bij een pruimenboom laagstam doorgaans niet nodig. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.