Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over zwarte bamboe

De Phyllostachys nigra (ook wel zwarte bamboe genoemd) groeit in een groot gebied van de Himalaya tot Japan en trekt vooral de aandacht door zijn mooie, lange, glimmende, zwarte stengels. Laat u niet misleiden door de nieuwe scheuten; die geven eerst groene stengels, verkleuren naar bruingroen en zijn pas na drie jaar glanzend zwart. Hoe meer zon hoe zwarter de stengels, dus vooral de buitenste stengels worden gitzwart, wat dan extra mooi afsteekt tegen de jonge, frisgroene scheuten. Phyllostachys is goed winterhard, maar bij strenge vorst kunnen de bladeren bruin verkleuren. In de lente herstelt dit zich wel. Het is een prachtige plant die in de volle grond een mooie dichte haag vormt.

 

Het weghalen van oude stengels stimuleert de groei van korte uitlopers en de bamboe hersteld zich snel en zeker op een beschutte plek zal de plant weer snel een nieuwe stengel maken en die stengel gaat eerst recht omhoog en dan zullen er halmen uit komen die zich weer tot het fris groene blad ontwikkelen.

 

Als u de phyllostachys nigra in een pot gaat aanplanten zorg dan voor een beschutte plek zodat het blad in de winter niet verdroogd de zwarte stengels komen in een pot of potten ook mooi tot zijn recht en zeker in de half schaduw met een lichte achtergrond geeft dit een mooi effect met deze plant.

 

Zwarte bamboe (ook wel phyllostachys nigra genoemd) planten

Phyllostachys nigra staat het liefst op een enigszins beschutte plaats in een voedselrijke, vochtige grond en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Deze bamboe doet het goed zowel in de volle zon, half schaduw en in de schaduw. Zwarte bamboe is erg geschikt als solitaire tuinplant in de border of gazon maar kan ook in een grote pot of royale kuip op het balkon of terras.

 

De wortels van de Zwarte bamboe kunnen gaan woekeren, daarom moet u voor het aanplanten in uw tuin voorzorgsmaatregelen nemen die het woekeren tegengaan. Tuinplastic, wortelbegrenzer of worteldoek houden de uitlopers (rizomen) vaak niet tegen; het ingraven van een bak op kuip is een betere oplossing.

 

Maak in ieder geval de grond goed los, maak een plantgat dat wat groter is dan de pot, strooi hier wat aanplantgrond in en meng dit. Giet onderin alvast wat water en haal de pot van de plant (als dit moeilijk gaat een paar keer stevig in de pot knijpen, de pot omdraaien en een flinke klap op de onderkant van de pot, zodat de tuinplant eruit valt). Zet de Zwarte bamboe in de bodem, vul aan met omliggende aarde en druk het geheel stevig aan. Geef na het aanplanten nog een keer water. Ook in droge periodes krijgt deze bamboeplant graag regelmatig water.

 

Zwarte bamboe snoeien

Het belangrijkste bij het onderhoud van Phyllostachys nigra is het beheersen van de kruipende wortelstokken die lange uitlopers kunnen maken. Knip in het groeiseizoen alle ongewenste en oude stengels in het voorjaar met een sterke snoeischaar of takkenschaar helemaal tot op de grond weg. De groei van de tuinplant blijft zo beheersbaar en nieuwe, jonge scheuten krijgen meer licht en ruimte. Na een jaar of 7 moeten oude, uitgedroogde stengels van de Zwarte bamboe in zijn geheel worden weggeknipt.

 

Veelgestelde vragen over de Zwarte bamboe (Phyllostachys nigra)

Hebben de onderste zijscheuten ook zwarte stengels?

Antwoord: De jonge scheuten zijn eerst groen, verkleuren naar bruingroen en zijn pas na drie jaar glimmend zwart. Hoe meer zon hoe zwarter de stengels, dus vooral de buitenste stengels worden gitzwart, wat dan extra mooi afsteekt tegen de jonge, frisgroene scheuten.

 

Wat zijn de beste niet woekerende bamboes?

Antwoord: Als de standplaats voor uw bamboeplant beperkt is, kiest u eventueel voor de Fargesia.

 

Hoe hoog wordt zwarte bamboe?

Antwoord: Het is een stevige plant die tot 5 meter hoog en 1,5 meter breed kan worden.

 

Hoe ver moet bamboe van de erfgrens staan?

Antwoord: Deze bamboe wordt vrij groot, daarom adviseren we een haag minstens 50 - 100 cm van de erfgrens te planten. Om te voorkomen dat de wortels de verkeerde kant opgroeien plaatst u een stevige wortelbegrenzer die met de bovenkant iets boven de grond uitkomt. Zo kunt u controleren of er geen nieuwe uitlopers naar de buren ontsnappen.

 

Zwarte bamboe online kopen bij tuinplantenwinkel.nl

Wij bezorgen alle bestellingen met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de planten en bomen met zorg zijn ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de planten is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw bestelling komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

Kun je Zwarte bamboe afhalen?

Naast bezorging kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw bestelling bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de bestelling door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

 

U bent natuurlijk ook van harte welkom op onze kwekerij voor direct contact met onze professionele en enthousiaste medewerkers en een heerlijk kopje koffie of thee.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.