Informatie over zwarte bamboe

Zwarte bamboe met zijn Latijnse naam Phyllostachys nigra(=zwart) groeit in een groot gebied van de Himalaya tot Japan en trekt vooral de aandacht door zijn mooie, lange, glimmende, zwarte stengels. Laat u niet misleiden door de jonge scheuten; die zijn eerst groen, verkleuren naar bruingroen en zijn pas na drie jaar glimmend zwart. Hoe meer zon hoe zwarter de stengels; dus vooral de buitenste stengels worden gitzwart, wat dan extra mooi afsteekt tegen de jonge, frisgroene scheuten. Phyllostachys is winterhard, maar bij strenge vorst kunnen de bladeren bruin verkleuren. In de lente herstelt dit zich wel.

Zwarte bamboe planten

Phyllostachys nigra staat het liefst op een enigszins beschutte plaats in een voedselrijke, vochtige bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Zwarte bamboe is erg geschikt als solitaire tuinplant in de border of gazon maar kan ook in een kuip op het balkon of terras. Zwarte bamboe kan gaan woekeren, daarom moet u voor het aanplanten in uw tuin voorzorgsmaatregelen nemen die het woekeren tegengaan. Tuinplastic, wortelbegrenzer of worteldoek houden de uitlopers (rizomen) vaak niet tegen; het ingraven van een bak op kuip is een betere oplossing. Maak in ieder geval de grond goed los, maak een plantgat dat wat groter is dan de pot, strooi hier wat aanplantgrond in en meng dit. Giet al vast wat water in het plantgat. Haal de pot van de plant (als dit moeilijk gaat een paar keer stevig in de pot knijpen, de pot omdraaien en een flinke klap op de onderkant van de pot, zodat de tuinplant eruit valt). Zet de Zwarte bamboe in het plantgat, vul aan met omliggende aarde en druk het geheel stevig aan. Geef daarna nog een keer water.

Zwarte bamboe snoeien en verzorgen

Het belangrijkste bij het onderhoud van Phyllostachys nigra is het beheersen van de kruipende wortelstokken. Knip in het groeiseizoen alle ongewenste en verouderde scheuten in het voorjaar met een sterke snoeischaar of takkenschaar helemaal tot op de grond weg. De groei van de tuinplant blijft zo beheersbaar en nieuwe, jonge scheuten krijgen meer licht en ruimte. Na een jaar of 7 moeten oude, uitgedroogde stengels van de Zwarte bamboe in zijn geheel worden weggeknipt.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.