Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over bolhortensia

Onder de boerenhortensia’s zijn de bolvormige variëteiten het meest populair. De bloemen worden gevormd door tientallen schutbladeren, die de meest bijzondere kleuren aannemen. Tussen de schutbladeren in zitten de echte bloemknopjes. Bij een schermbloemige soort staan de schutbladeren in een krans rondom de echte bloemen.

Bolhortensia versus Annabelle

Vanwege de vorm van de bloem wordt deze groep ook wel bolhortensia’s genoemd. Gemakshalve wordt de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ daar soms ook toe gerekend maar dit is een heel ander type hortensia.

De meeste struiken worden tussen de één en anderhalve meter hoog met uitzondering van enkel dwergsoorten zoals de Hydrangea macrophylla ‘Tovelitt’ en de Little-serie. De struiken houden van een plek in de halfschaduw of schaduw en een vochthoudende bodem zodat de bloemen niet verdrogen.

Bolhortensia snoeien en verzorgen

Deze tuinplant bloeit normaliter op het hout dat de plant in het vorige jaar heeft ontwikkeld. Nieuwere cultivars zoals de Forever & Ever hortensia en de Endless-summer hortensia bloeien ook op de nieuwe scheuten. Met het snoeien is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Als u in het voorjaar bij klassieke bolvormige soorten veel takken wegsnoeit heeft u in de zomer waarschijnlijk weinig tot geen bloemen. Snoei altijd met mate en laat wat takken van het afgelopen jaar staan. Bij het snoeien van de Forever & Ever of de Endless-summer hortensia hoeft u hier geen rekening mee te houden.

Een veel gestelde vraag is waarom blauwe hortensia soms roze kleuren of vice-versa. Dit heeft de maken met de bodem waarop de planten groeien. Op een zure bodem met een hoog ijzergehalte kleuren de bloemen van roze hortensia’s blauwer en blijven blauwe hortensia’s blauw. Op een minder zure bodem en met een laag ijzergehalte (kleigrond) kleuren blauwe hortensia’s minder blauw of roze. De exacte bloemkleur blijft lastig te voorspellen. Als u blauwe exemplaren koopt raden we aan om tuinturf te gebruiken bij het aanplanten. Tuinturf kunt u via de website bestellen.

 

ouderwetse boeren bolhortensia

 

Inspiratie Bolhortensia:

bloeiende bolhortensia

 

Bolhortensia kunt u het beste planten in de schaduw.

schermbloem van bolhortensia

 

Een Hortensia in een mooie ronde bolvorm of als schermbloem.

 

een hortensia geeft erg veel kleur aan uw tuin

 

Bolhortensia's zijn er in ontzettend veel verschillende kleuren, maten en soorten.

 

Bolhortensia

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.