Informatie over prunus persica

Ondanks dat het Nederlandse klimaat niet ideaal is voor de Prunus persica wordt de Perzikboom, want daar gaat het hier om, regelmatig aangeplant. Met de juiste verzorging moet het lukken om er ook in Nederland lekkere vruchten aan te kweken.

 

Is de Prunus persica hetzelfde als de nectarine?

Nee, de Perzik (Prunus persica) en nectarine (Prunus nucipersica) zijn verschillende vruchten. Het grootste en makkelijkst te herkennen verschil zit hem in de schil van de vrucht. De schil van de Prunus persica is behaard / viltig terwijl die van de Nectarine glad en glimmend is. Ze zijn echter wel directe familie van elkaar en behoeven dezelfde verzorging en standplaats.

 

De Prunus persica als platte perzik, wat is dat?

Steeds vaker zie je de platte perzik in de supermarkt liggen. Het is een variëteit van de Prunus persica waarbij de vrucht een wat plattere vorm heeft dan de ronde vruchten die we al kenden. Op Tuinplantenwinkel.nl wordt het ras Prunus persica 'Saturn' aangeboden. De naam Saturn komt van de gelijknamige planeet Saturnus. Deze planeet heeft ook een wat platgedrukte bolvorm. Door de ringen om de planeet, lijkt hij nog platter waardoor de vorm van de platte perzik er, zonder al teveel fantasie, wel wat van weg heeft.

 

Is de Prunus persica winterhard?

De Prunus persica is tot op zekere hoogte winterhard, maar kan het beste wel op een zonnige plek uit de wind aangeplant worden. Staat hij in een boomgaard tussen de andere fruitbomen, dan kan een Prunus persica tijdens strenge vorst in de winter vorstschade aan de takken oplopen. Daarnaast bloeit een Prunus persica al heel erg vroeg in het voorjaar. Als er op het moment van bloeien vorst optreedt, dan bestaat de kans dat de bloesem bevriest en er geen bestuiving plaatsvindt. Hoe beschutter hij staat, hoe kleiner de kans op vorstschade tijdens het bloeien. 

 

De Prunus persica en de perzikbladkrulziekte

De Prunus persica heeft in het Nederlandse klimaat last van de zogenaamde perzikbladkrulziekte. Het is een schimmel die in de knoppen van de Prunus persica overwintert en vooral goed gedijt als het vroeg in het voorjaar als de knoppen gaan zwellen grijs en vochtig weer is met weinig zon. De ziekte kan bestreden worden door op het moment dat de knoppen beginnen te zwellen ze te bespuiten met zogenaamd spuitzwavel en dit daarna een aantal keer te herhalen. Ook kan de ziekte bestreden worden door aangetast blad zo snel mogelijk van de boom te plukken en weg te gooien in de afvalbak. Geef de Prunus persica daarnaast tijdig een keer voeding in de vorm van bijvoorbeeld koemestkorrel of Culterra. Dat houdt de boom gezond en minder vatbaar voor ziektes.

 

Veelgestelde vragen over Prunus persica:

Hoe hoog wordt Prunus persica of perzik boom?

Antwoord: De hoogte van de perzikboom is afhankelijk van de soort en standplaats. Een mini perzik blijft natuurlijk lager dan een gewone perzikboom. De hoogte varieert van 150 en 300 cm.

 

Hoe moet ik een perzikboom planten?

Antwoord: Een perzik boom staat het liefst op een warme beschutte standplaats dus in de volle zon zou helemaal perfect zijn. Een perzik boom kun je het beste planten met potgrond of met aanplantgrond in het plantgat. Bij een halfstam zou men het beste een boompaal kunnen zetten.

 

Kunnen perziken in Nederland groeien?

Antwoord: Zeker kunnen perzik bomen in Nederland groeien en aangeplant worden. Zorg dat er in een warme periode voldoende water water beschikbaar is zo dat de boom goed kan groeien. De perzikboom staat graag in de volle zon zodat de vruchten kunnen uitgroeien tot sappige vruchten. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat er met een late nachtvorst de bloemen bevriezen. Het nadeel daar van is dat er geen vruchtzetting plaats zal vinden.

 

In de loop van het groeiseizoen kan het zijn dat ze voedingsstoffen nodig hebben. Het beste kan men koemest korrel of Culterra geven. Zorg er wel voor als men mest geeft dat men dan ook meteen water bij geeft. Een beschutte plek in de tuin vinden ze bomen heel fijn. In droge periodes moet men er wel voor zorgen dat men water bij geeft.

 

Hoe zorg je er voor dat een perzikboom bloeit?

Antwoord: Als de bloemen niet door strenge vorst beschadigen dan komen er vruchten aan. Er zijn verschillende soorten perzikbomen daardoor is de pluktijd ook verschillend. Er zijn perzik bomen die hun vruchten al in juni - juli geven maar een soort die later is geeft ze bijvoorbeeld pas in augustus. Deze fruitboom heeft een mooie sierwaarde in een moestuin of kleinere tuinen. Perzikbomen en nectarine bomen zijn steenvruchten. Het vruchtvlees is vaak gelig van kleur rond om de pit. De meeste bloemen van de Prunus persica zijn wit maar een enkel soort heeft een rode kleur van bloem. Het is altijd een mooi gezicht als er heerlijke vruchten in de boom hangen.

 

Kan men een perzikboom snoeien?

Antwoord: Het snoeien van een perzik boom kan het beste geburen in de zomer. Als de sappige perziken van de boom zijn is dit het beste. Als men ziet dat er krulziekte in de boom zit mag men de aangetaste bladeren gerust terug snoeien. De bomen zijn verkrijgbaar als half stam en niet als hoogstam.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.