Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over halfstam perzikboom

Een perzikboom behoort, net zoals nectarine bomen, Abrikozen en Amandelbomen, tot de zuidvruchten. Het Nederlandse klimaat is eigenlijk net te koud om deze bomen goede vruchten te kunnen laten geven. Aanplanten in een boomgaard wordt om die reden ook afgeraden. Het beste kan een halfstam perzikboom op een zonnige plek in de tuin aangeplant worden waar hij beschut staat tegen harde wind. De kans op bevriezing van de bloesem wordt daarmee aanzienlijk verkleind. Daarnaast blijft een beschutte plek langer warm, waardoor de vrucht grotere kans maakt om goed af te rijpen. Houd hier rekening mee met het maken van de keuze voor een perzikboom. Als er wel een zonnig en beschutte plek is, maar deze niet groot genoeg is voor een halfstam perzikboom, dan kunt u ook kiezen voor een laagstam perzikboom of mini perzikboom. Vooral de mini perzikboom blijft een stuk kleiner. 

Halfstam perzikboom snoeien en verzorgen

Om te voorkomen dat ziektes kans maken om zich in de boom te nestelen, is het van belang om een halfstam perzikboom niet in de wintermaanden te snoeien. Doe dit in de zomermaanden. De kans bestaat dat u dan enkele waardevolle vruchten weg moet snoeien, maar de boom heeft dan veel minder kans op het oplopen van ziektes en dat is voor het behoud van een gezonde boom belangrijk. Zorg dat u bij het snoeien van de kroon een open kroon aanhoudt. Op deze manier kan er ook zonlicht bij dieper in de kroon groeiende vruchten komen.

Een van de ziektes die in een halfstam perzikboom kunnen voorkomen, is de perzikblad krulziekte. Deze schimmelinfectie komt tijdens koude, vochtige periodes in de boom en uit zich in het voorjaar op het nieuw uitgelopen blad. Naast preventief behandelen van het blad met spuitzwavel is er nagenoeg geen bestrijding mogelijk. Mocht de krulziekte toch in de halfstam perzikboom komen, pluk het aangetaste blad dan zo snel mogelijk weg en gooi dit in de kliko. Een gezonde boom heeft minder kans om ziektes op te lopen. Geef de halfstam perzikboom daarom een paar keer per jaar wat extra meststof. Dit kan Culterra of Koemestkorrel zijn. U kunt beter een paar keer een beetje geven, dan eenmaal (te) veel. 

Halfstam perzikboom aanplanten

Een standplaats tegen een zuidmuur is de beste plek voor het aanplanten van een halfstam perzikboom. De muur beschermt tegen kou tijdens de vroege bloeiperiode en tegen vochtige omstandigheden in de wintermaanden. Daarnaast weerkaatst de muur de warmte van het zonlicht, zodat de vruchten een grotere kans maken om goed af te rijpen. U kunt de takken van de halfstam perzikboom ook uitleiden tegen de muur. Dit wordt ook wel eens uitwaaieren genoemd. Knip takken die naar voren groeien weg van de kroon en gebruik de naar links en rechts groeiende takken om uit te waaieren tegen de muur. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.