Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over hoogstam kweepeer

Kweeperen worden veel geteeld in Mediterrane landen zoals Turkije en Griekenland. In België en Nederland is deze delicatesse minder bekend. De boom geeft vrij grote vruchten die rijping geel kleuren. Zowel het vruchtvlees als de schil kunnen worden gebruikt voor verwerking in gelei, compote of vruchtendranken (ook likeur). Ze zijn niet geschikt om direct te consumeren.

De vruchten lijken vaak op peren, maar er zijn ook appelvormige vruchten zoals bij het ras 'Leskovacz' (ook wel 'Leskovacka' genoemd). De bomen zijn zelfbestuivend maar dragen nog beter met een andere boom in de buurt. Dit kan ook bij de buurman zijn of in de buurt want die afstand mag zomaar 100 meter bedragen.

 

Hoogstammen zijn echte bomen met een hoge stam van ongeveer 180 centimeter. U kunt hier dus meestal onderdoor lopen. De kweepeer vormt een vrij brede, maar lage kroon. Meestal wordt de boom niet hoger dan 3 tot 5 meter. De stamhoogte is eventueel nog te verlengen door op den duur de onderste takken weg te snoeien.

Hoogstam kweepeer kopen

Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u 2 verschillende variëteiten hoogstam kweepeerbomen. De Vranja geeft peervormige vruchten en die van een Leskovacz zijn appelvormig. Beide vruchten kunnen uitgroeien tot flinke exemplaren van wel 1 kg zwaar. Doorgaans zijn de vruchten van de Vranja iets groter. Ook het blad is bij de laatstgenoemde variëteit iets groter.

 

De bomen zijn jaarrond te planten, behalve bij vorst in de grond of bij extreme hitte. De bomen houden van een plaats in de zon en staan graag in iets vochtige grond. Kleigrond is vaak het meest geschikt. Op zandgrond is het toevoegen van extra humus aan te raden. Bij het planten kunt u hiervoor aanplantgrond gebruiken.

Veranker de bodem ook goed in de aarde door een boompaal te plaatsen. Hierdoor waait de boom niet scheef en kunnen de jonge wortels goed aanhechten.

Hoogstam kweepeer onderhouden en snoeien.

Deze boomsoort houdt van een goed vochthoudende bodem. Dek de bodem daarom rondom de stam af met mulch. Dit zorgt er voor dat de bodem beter vochtig blijft. Daarnaast zorgt het afgebroken materiaal voor extra voeding. Mulch kan ieder jaar of elke twee jaar opnieuw worden aangebracht. Als u de boom in gazon plaatst, houd dan altijd een ruimte vrij rondom de stam van ongeveer 50/60 cm doorsnede. Na ongeveer 4 jaar kunt u het gazon tot aan de stam laten groeien. De boom zal dan normaliter voldoende zijn aangeworteld en goed doorgroeien.

 

Snoeien kan het hele jaar door en dient vooral om dood hout te verwijderen. Door te snoeien in augustus kunt u de groei afremmen. Snoei hierbij de jonge scheuten terug tot 1/3 deel. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.