Informatie over cydonia oblonga

Cydonia oblonga is de Latijnse naam van de kweepeer. Bij het uitzoeken van verschillende fruitboomsoorten wordt lang niet altijd aan de Kweepeer Cydonia oblonga gedacht. En dat terwijl er eigenlijk geen enkele reden is om hem niet aan te planten. Of het moet zijn dat de vruchten niet zo gegeten kunnen worden maar altijd verwerkt worden tot bijvoorbeeld jam, compote of gelei. De kweepeer Cydonia oblonga Vranja is een boom met een goede winterhardheid. De Kweepeer Cydonia oblonga komt uit de rozenfamilie en dit is te zien aan de bloemen. Kweeperen bloeien in het voorjaar met witroze bloemen. De bloei trekt bijen en vlinders aan.

 

In de herfst volgt dan het fruit van de Kweepeer Cydonia oblonga. De peren rijpen af in de maand oktober. Voor een goede kwaliteit peren, is het belangrijk dat de vruchten in de zomermaanden voldoende zon gehad hebben. Hoe meer zon, hoe beter te vruchten afrijpen. Het fruit kan niet uit de hand gegeten worden. Het moet worden gekookt. Meestal wordt er compote van gemaakt. Als het fruit geplukt is, beginnen de bladeren van de bomen te vallen. Zodra alle bladeren gevallen zijn, is de boom in rust en zijn de bomen klaar voor de winter. De winterhardheid van kweeperen is goed.

 

Kweeperen hebben het liefst een standplaats in de volle grond. Ze hebben geen bestuiving nodig van een andere struik of boom om een vrucht te maken, u kunt de kweepeer fruitbomen gewoon laten groeien en er zijn verschillende cultivars, waaronder bijvoorbeeld de Cydonia oblonga Vranja. Daarnaast is een standplaats in de zon aan te raden. Hoe meer de standplaats in de zon is, hoe beter de vruchten zullen rijpen.

 

De Kweepeer, een langzame groeier maar blijft het ook een kleine boom?

De Kweepeer is een langzame groeier. Dit betekent dat deze plant niet snel groeit. De fruitboom maakt per jaar scheuten van ongeveer 20 tot 25 cm. Maar dit betekent niet dat hij klein blijft. De Kweepeer boom is er bijvoorbeeld ook als hoogstam en kan in de loop van de jaren uitgroeien tot een boom van 5 tot 10 meter hoogte. De kroon van de Kweepeer is rond, dus kan ook een flinke diameter krijgen.

 

Cydonia oblonga snoeien in het vroege voorjaar

Als er voldoende ruimte is, dan kan de Kweepeer Cydonia oblonga zonder snoei uitgroeien tot een (hoogstam) boom. Mocht er minder ruimte zijn, dan verdraagt de Kweepeerboom snoei wel. Eventueel kunnen elkaar kruisende takken op den duur weggeknipt worden.

 

Dat snoeien van de takken doe je het beste in de winter of het begin van het voorjaar, als de bomen in rust zijn. De bladeren zijn dan van de bomen gevallen, waardoor er een beter zicht is op de vorm van de kroon. Meestal is december of januari een mooi moment maar het moet niet te hard vriezen. Als de weersomstandigheden het niet toelaten, dan kunt u beter wachten met snoeien van de bomen tot bijvoorbeeld maart. Vormsnoei, zowel in de hoogte als in de breedte is dus prima mogelijk.

 

De Kweepeer Cydonia oblonga is er niet alleen in boomvorm, maar worden ook als struiken aangeboden. Deze struiken van de Kweepeer Cydonia oblonga kunnen makkelijk in vorm gesnoeid worden. Hiermee kan hij prima een plekje krijgen tussen andere bloeiende heesters.

 

Verschillende rassen van Kweepeer cydonia oblonga

Net zoals bij andere fruitsoorten, bestaan er bij de Cydonia oblonga ook verschillende rassen met elk hun specifieke eigenschappen. Op Tuinplantenwinkel.nl worden twee sterke rassen aangeboden. Dit zijn de Cydonia oblonga 'Vranja' & Cydonia oblonga 'Leskovacz'. Beide zijn zelfbestuivend, maar als er ruimte is voor beide bomen, dan bestuiven ze elkaar ook. Dit resulteert meestal in een nog grotere oogst. Het verschil tussen deze twee rassen zit hem vooral in de grootte van de vruchten. De Cydonia oblonga Vranja krijgt nog grotere vruchten dan de Cydonia oblonga 'Leskovacz' die weer ronder van vorm zijn (lijken op een appel). Daarnaast zijn de vruchten van de Cydonia oblonga Vranja ook nog eens geurend. 

 

Cydonia oblonga als meerstammige boom en leiboom

De grillige groeiwijze van de Cydonia oblonga leent zich uitstekend voor het vormen van een prachtige, decoratieve meerstammige boom. De grote maat struikvorm die op Tuinplantenwinkel.nl wordt aangeboden begint al direct aan de grond met vertakken, waardoor hij kan uitgroeien tot een mooie meerstammige kweepeerboom. Daarnaast hebben we ook een leivorm van de Cydonia oblonga in het assortiment. Deze kan bijvoorbeeld perfect tegen een muur of schutting worden gezet of worden gecombineerd met andere tuinplanten en leivormen.

 

Veelgestelde vragen over Cydonia oblonga

Hoe groot wordt de kweepeer Cydonia oblonga?

Antwoord: De Cydonia oblonga Vranja is een langzame groeier, niet zo snel als bijvoorbeeld een appel- of kersenboom. Als hij de tijd krijgt en in de volle grond kan een Kweepeer boom uitgroeien tot een boom van zo'n 5 - 8 meter hoog. De vertakkingen groeien ook flink in de breedte. Bij een hoogte van 3 meter is de kroon zeker ook 3 meter breed, vaak zelfs nog breder. Als er weinig ruimte is voor de groei van een flinke kroon kan er ook gekozen worden voor een Mini kweepeer. Deze mini variant van de Cydonia oblonga groeit uit tot een boompje van uiteindelijk ongeveer 2 meter hoog en breed. 

 

Is kweepeer Cydonia oblonga Zelfbestuivend?

Antwoord: Ja, u heeft geen andere kweepeer nodig om vruchten te krijgen. De Cydonia oblonga Vranja is een zelfbestuivende plant.

 

Kun je een Kweepeer boom afhalen?

Antwoord: Naast bezorging van de Kweepeer Cydonia oblonga kunt u bij het plaatsen van een bestelling ook kiezen voor het afhalen van uw tuinplanten bij Neutkens Planten- en bomencentrum te Knegsel (Noord-Brabant). Afhalen is altijd gratis; u betaalt dus geen extra kosten. Zodra de Kweepeer Cydonia oblonga door ons is verzameld en ingepakt, krijgt u van ons een mail dat uw bestelling klaarstaat.

 

Cydonia oblonga kopen

Bestel eenvoudig uw Kweeperen bij Tuinplantenwinkel bieden we diverse rassen, maatvoeringen en soorten kweepeer bomen aan. U kunt kiezen uit de Cydonia oblonga ‘Vranja' met heel grote peervormige vruchten en de Cydonia oblonga ‘Leskovakz' met appelvormige vruchten. Beide soorten zijn in verschillende maatvoeringen verkrijgbaar; voor iedere tuin kun je wel een kweepeerboom kopen. Kies voor een kleine boom in de vorm van de patioversie, een leivorm voor tegen een muur of als platte afscheiding, of nostalgische hoogstam bomen. Alle bomen zijn in pot verkrijgbaar en kunt u het hele jaar door te planten.

 

Wij bezorgen alle bestellingen, dus ook uw Kweepeer Cydonia oblonga met onze eigen gespecialiseerde bezorgdienst. Nadat de kweeperen boom met zorg is ingepakt, worden ze met net zoveel zorg bij u afgeleverd. Uw bestelling is dus van A tot Z in handen van een echte specialist. Schade aan de planten is op deze manier nagenoeg onmogelijk. Wij staan altijd garant voor een goede aflevering van uw Kweepeer Cydonia oblonga en leveren bestellingen door heel Nederland en een groot deel van België.

 

Onze eigen bezorgdienst werkt met een eigen Track & Trace systeem. Op de dag/avond voordat wij uw kweepeer boom komen bezorgen ontvangt u van ons een melding dat wij de bestelling komen brengen.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.