Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over cydonia oblonga

Cydonia oblonga is de Latijnse naam van de kweepeer. Bij het uitzoeken van verschillende fruitboomsoorten, wordt lang niet altijd aan de Cydonia oblonga gedacht. En dat terwijl er eigenlijk geen enkele reden is om hem niet aan te planten. Of het moet zijn dat de vruchten niet zo gegeten kunnen worden, maar altijd verwerkt worden tot bijvoorbeeld jam of gelei.

 

Hoe groot wordt de Cydonia oblonga?

De Cydonia oblonga groeit langzamer dan bijvoorbeeld een appel- of kersenboom. Als hij de tijd krijgt, kan een Kweepeerboom uitgroeien tot een boom van zo'n 5 meter hoog. De vertakkingen groeien ook flink in de breedte. Bij een hoogte van 3 meter is de kroon zeker ook 3 meter breed, vaak zelfs nog breder. Als er voldoende ruimte is, dan kan de Cydonia oblonga zonder snoei uitgroeien. Eventueel kunnen elkaar kruisende takken op den duur weggeknipt worden. Mocht er minder ruimte zijn, dan verdraagt de Kweepeerboom snoei wel. Vorm snoei, zowel in de hoogte als in de breedte is dus prima mogelijk. Als er weinig ruimte is voor de groei van een flinke kroon, kan er ook gekozen worden voor een Mini kweepeer. Deze mini variant van de Cydonia oblonga groeit uit tot een boompje van uiteindelijk ongeveer 2 meter hoog en breed. 

 

Bestaan er van de Cydonia oblonga verschillende rassen?

Ja, net zoals bij andere fruitsoorten, bestaan er bij de Cydonia oblonga ook verschillende rassen met elk hun specifieke eigenschappen. Op Tuinplantenwinkel.nl worden twee sterke rassen aangeboden. Dit zijn de Cydonia oblonga 'Vranja' & Cydonia oblonga 'Leskovacz'. Beide zijn zelfbestuivend, maar als er ruimte is voor beide bomen, dan bestuiven ze elkaar ook. Dit resulteert meestal in een nog grotere oogst. Het verschil tussen deze twee rassen zit hem vooral in de grootte van de vruchten. De 'Vranja' krijgt nog grotere vruchten dan de 'Leskovacz' die weer ronder van vorm zijn (lijken op een appel). Daarnaast zijn de vruchten van de Cydonia oblonga 'Vranja' ook nog eens geurend. 

 

Cydonia oblonga als meerstammige boom en leiboom

De grillige groeiwijze van de Cydonia oblonga leent zich uitstekend voor het vormen van een prachtige, decoratieve meerstammige boom. De grote maat struikvorm die op Tuinplantenwinkel.nl wordt aangeboden begint al direct aan de grond met vertakken, waardoor hij kan uitgroeien tot een mooie meerstammige kweepeerboom. Daarnaast hebben we ook een leivorm van de Cydonia oblonga in het assortiment. Deze kan bijvoorbeeld perfect tegen een muur of schutting worden gezet. 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.