Informatie over japanse esdoorns

Japanse esdoorns vallen vooral op door hun prachtige blad. Van stervormig tot zeer fijn ingesneden en van groen tot rood. Het is een genot om de jonge blaadjes van de Japanse esdoorn te zien uitlopen en de knoppen in het voorjaar te zien ontluiken. In het najaar wordt het dichte bladerdek van deze esdoorn kleurrijk en toont de plant tinten van felgeel tot rood, voordat hij weer zonder blad de winter ingaat.

De Japanse esdoorns zijn goed winterhard en doet het zowel in de volle grond als in potten goed. De meeste soorten hebben een voorkeur voor een plaats in de halfschaduw; dus ochtend- en/of avondzon is al genoeg. De Japanse esdoorn, zijn wetenschappelijke naam is Acer palmatum, laat zich prima combineren met andere Japanse planten zoals de Rhododendron, de Hosta, Hydrangea of tuinvarens.

In de tuin

De Japanse esdoorn groeit uit tot een compacte struik of kleine boom, afhankelijk van het soort. Bij Tuinplantenwinkel.nl vindt u een ruim aanbod. Klein blijvende soorten zijn bijvoorbeeld de Acer palmatum ‘Garnet’, ‘Dissectum’, ‘Beni Maiko’ en ‘Little princess’. Soorten die een meer opgaande vorm krijgen en kunnen uitgroeien tot een kleine (meerstammige) boom zijn bijvoorbeeld de Acer palmatum ‘Bloodgood’ en Acer palmatum ‘Atropurpureum’. Deze twee soorten zijn tevens de meest aangeplante varianten.

De herkomst van de Japanse esdoorn

Het zal u niet verbazen dat deze esdoorn zijn oorsprong kent in Japan. Ook in Korea is hij inheems. In deze landen staat hij symbool voor inspiratie en om diezelfde reden zijn de planten daar dan ook vaak in meditatietuinen of bij tempels te vinden. Behalve als een bron van meditatie ziet men de esdoorn ook als bescherming tegen onheil. Ron 1850 werd deze Japanse esdoorn voor het eerst naar Europa gehaald.

In welke grond dient u de Japanse esdoorn te plaatsen?

Japanse esdoorns houden niet van klei en harde grond, dus deze kunt u het beste vermijden. U kunt het beste gebruikmaken van potgrond. U maakt daarbij een ruim gat, waarin u een laag turfgrond plaatst. Turf houdt water en voedingsstoffen vast die anders uit de grond zouden lopen. Ook maakt het de grond luchtiger en verlaagt het de zuurgraad. De wortels van de esdoorn krijgen op deze manier tevens voldoende ruimte om door te groeien.

De verzorging van de Acer palmatum

De Japanse esdoorns of te wel de Acer palmatum vindt het niet prettig om teveel water te krijgen. Wanneer de grond goed doorlatend is, is eenmaal per week bewateren meer dan voldoende. Op warme zomerdagen kunt u deze frequentie opvoeren naar driemaal per week, mede om te voorkomen dat de punten van de bladeren door het sterke zonlicht verbranden. Verder staat de esdoorn graag op een luwe plek. Wilt u hem verplanten, dan is het vroege voorjaar daar de ideale periode voor. Wilt u deze plant bemesten, dan is dit niet vaker nodig dan tweemaal per jaar. Hiervoor kunt u koemestkorrels gebruiken.

Snoeien van de Japanse esdoorn

Waar de snoeiperiode van de meeste planten in het (vroege) voorjaar ligt, zijn de maanden juli en augustus de beste maanden om een esdoorn te snoeien. Sterker nog, snoeien in het voorjaar wordt afgeraden vanwege het plantensap dat dan uit de afgeknipte takken zal stromen, wat de gezondheid van deze struik niet ten goede komt. Het beste wat u kunt doen, is de Japanse esdoorn uitdunnen in plaats van grote, dikke takken te verwijderen. Dode punten aan het eind van deze takken kunt u wel weghalen.

Ziekteverwekkers

De Japanse esdoorn is voor relatief weinig ziekten en plagen vatbaar. Op de esdoorn kan de zwarte esdoornluis voorkomen, wat doorgaans niet ernstig is. Na een stevige regenbui verdwijnen deze meestal vanzelf, anders kan een tuinslang de oplossing bieden. Slechts één ziekte heeft bij deze plant een ernstig verloop, dat is Verticillium, ook wel bekend als de verwelkingsziekte. De schimmel die in de grond leeft wordt dan door de wortels in de plant opgenomen en weet zich middels de sapstroom te verspreiden. Dit levert zwarte takken op, die geheel moeten worden weggeknipt.

Esdoorn bestellen bij Tuinplantenwinkel.nl

Vooral naast een vijver komen ze bijzonder goed tot hun recht. De opvallende kleuren van de esdoorn zijn vaak doorslaggevend in de keuze. U kunt op deze esdoorn pagina zien welke soorten wij in ons assortiment hebben, maar u kunt ook in ons tuincentrum langskomen wanneer uw niet de juiste maat of soort vindt in onze online shop.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.