Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...

Informatie over dakplataan

De Dakplataan is de meest gekozen dakboom uit het hele assortiment, vanwege zijn snelle groei en zijn geheel gesloten bladerdek in de zomer. Dakplatanen staan het liefst in de zon of halfschaduw en groeien goed op klei,- leem- en zandgrond. Platanen roepen meteen herinneringen op aan lange boulevards in Parijs of schaduwrijke stadspleinen in de mediterrane landen. Maar ook in Nederland staan tal van eeuwenoude exemplaren.

 

Een volwassen Dakplataan krijgt een afschilferende schors, met de zeer kenmerkende boomstammen. Door zijn koepelvormige kroon en sterke groei is de Plataan erg geschikt om te leiden en te snoeien; bovendien heeft de Dakplataan geen enkele moeite met een sterke snoei. De grote, diep ingesneden bladeren verkleuren in het najaar van geel tot warmbruin.

 

Naast de snelgroeiende variant bestaat er ook een iets trager groeiende versie. Deze boom heet in het Latijns de Platanus acerifolia ‘Alphen’s Globe’. Zowel deze als de gewone plataan (Platanus hispanica) bieden wij aan als dakboom. Deze boom is ideaal om schaduw te creëren in een kleine tuin of op uw terras en vormt een groene parasol die zorgt voor verkoeling. 

Dakplataan snoeien

De sterke groei van de dakplataan vraagt om een sterke snoei. Aan de onderzijde van de bladeren zitten fijne haartjes, die loslaten als de bladeren worden aangeraakt. Deze haartjes kunnen leiden tot irritatie van de luchtwegen. Door de boom net voordat u gaat snoeien met de tuinslang vochtig maakt, voorkomt u dat deze haartjes tijdens het snoeien massaal in de lucht komen.

De dakplataan dient minimaal één keer per jaar gesnoeid te worden. Als u dit in de winter doet, dan heeft u geen last van de stof. Doorgaans wordt er ook in de zomermaanden een snoei toegepast.

De takken van de dakplataan kunnen helemaal tot aan de hoofdtakken worden terug geknipt, zodat een zeer knoestig, decoratief uiterlijk ontstaat. U kunt er ook voor kiezen de scheuten deels terug te snoeien; er komt zo een zeer dicht vertakt netwerk van dunne twijgjes, die zelfs in de winter nog wat privacy geven. In het voorjaar loopt de dakplataan spoedig weer uit.

Dakplataan kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

U heeft bij Tuinplantenwinkel.nl de keuze uit twee uitvoeringen van de gewone dakplataan. Dit is de Basic-serie en de Classic-serie. Bij de Basic-serie bestaat het rek van de dakplataan uit een gecoate stalen houder met daarin 3 bamboestokken die kruislings over elkaar heen liggen.

 

Het resultaat is een dakboom met 6 armen waaraan een tak is aangebonden. Ten opzichte van de Classic-serie is deze uitvoering iets goedkoper en de rekgrootte iets kleiner. Bij de Classic-serie is de boom aangebonden op een gecoate stalen frame van 130 x 130 centimeter.

Dakplataan

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.