Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over abrikozenboom laagstam

De abrikoos behoort tot de steenvruchten en valt daarom net als een pruim en kers onder het geslacht Prunus. In België en Nederland komt de abrikozenboom minder vaak voor vanwege het klimaat. De vruchten hebben veel warmte en zon nodig om goed te rijpen. Tegen een zuidmuur, op een beschutte warme plek en in een kas lukt het vaak toch om deze heerlijke vrucht uit eigen tuin te plukken.

 

De laagstam abrikozenboom heeft een lage vertakking en wordt soms ook wel een struikvorm genoemd. De naam laagstam betekent niet dat de boom ook laag blijft. Deze kan in gunstige omstandigheden uitgroeien tot een hoogte van 4 à 5 meter. Door te snoeien kunt u de boom echter ook kleiner houden. Tegen een muur is het zelfs mogelijk om de boom te leiden. Aan te raden is echter om de boom los te laten groeien.

Laagstam abrikoos onderhouden en snoeien

Abrikozen kunnen gesnoeid worden tussen april en eind september. De meest ideale snoeiperiode is direct na de pluk van de vruchten. Deze valt meestal rond medio/eind september. Bij een nog jonge laagstam boom snoeit u vooral om de vorm van de boom te sturen. Bij oudere bomen snoeit u het te oude hout weg zodat de boom nieuwe scheuten vormt die later vruchten zullen geven. Doorgaans geven takken van 2-4 jaar oud de meeste vruchten. Snoei een teveel aan scheutgroei weg zodat de boom luchtig blijft en alle vruchten goed kunnen rijpen. Voeding kunt u geven door jaarlijks wat organische mest rondom de voet van de boom uit te strooien. Op kalkarme grond zoals zandgronden is het ook aan te raden om jaarlijks 1 of 2 keer kalk te strooien.

 

Voordeel van een laagstam abrikozenboom is dat de boom al van onderuit vertakt en u de boom zonder ladder al kunt snoeien. Het is zelfs mogelijk om de boom in hoogte te beperken tot ongeveer 2,5 meter. Een truc die u kunt uitvoeren en er vaak voor zorgt dat de boom eerder en meer vruchten geeft is het uitbuigen van takken.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.