Informatie over sedum

Sedum is een van de gemakkelijkste tuinplanten. Sedumplanten kom je in het wild vaak tegen in rotsachtige gebieden op het hele noordelijke halfrond; in het wild op oude muren van kastelen, burchten en kerken. Een Sedum plant wordt ook wel Vetkruid genoemd en deze naam verwijst naar de vettige, grijs-roodkleurige blaadjes. Ook komt u deze plant tegen onder de naam Hemelsleutel. De Hogere varianten vind je vaak terug onder de naam Hemelsleutel. Deze tuinplant stelt weinig eisen aan de standplaats en doet het vrijwel op ieder plaats. Maar bij voorkeur staat deze plant op een zonnige, warme plek op niet te arme grond en niet in de schaduwzone van bomen en heesters. Sedum bloeit meestal rozerood, maar er zijn ook variëteiten die wit of geel bloeien. Tijdens de bloeiperiode in de late zomer, trekt deze tuinplant veel vlinders, bijen en hommels aan. Verder is Sedum een anti-slak plant.

Een Sedum plant aanplanten

Als u de standplaats heeft bepaald, dan verdeelt u de sedum over de aan te planten border of kuip, ongeveer 7 per vierkante meter. Maak altijd de grond goed los en maak het gewenste aantal plantgaten. Strooi eventueel wat aanplantaarde in de gaten en vermeng dit met de al aanwezige grond. Zet Vetkruid heel even in een emmer met water, haal de pot van de plant; knijp in de pot als de tuinplant moeilijk los laat; zet de plant daarna in het gat en vul aan met de omliggende aarde. Druk die goed met beide handen aan.

Sedum bodembedekker 

Sedum soorten zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken als bodembedekker. U kunt de Sedum snoeien tot vlak boven de grond. Het volgende jaar loopt hij weer mooi uit. Deze tuinplant is ook makkelijk te scheuren. Plant een deel (diep genoeg) terug op dezelfde plek. Eventueel overgebleven delen kunt u elders in de border zetten. Verder is er weinig onderhoud aan Sedum. Wil je een groen dak aanleggen? Dan daar regelmatig een sedumdak voor gebruikt. Deze sedum dakbedekking heeft een dubbele functie en zorgt naast een groenere omgeving ook voor betere opname van regenwater en heeft ook een isolerende werking.

Wilt u Sedum kopen?

Op zoek naar sedum om te gebruiken als bodembedekker of om een sedumdak van te maken? Dan kunt u terecht in de webwinkel van Tuinplantenwinkel.nl. Wanneer u deze multifunctionele plant bij ons besteld, komen we hem zelf bij u thuis afleveren. De sedum krijgt op ons bomen- en plantencentrum de verzorging die nodig is en wordt zo verpakt en vervoerd dat hij in goede staat bij u thuis aankomt. Dit roze vetkruid kan in iedere tuin een plek krijgen, omdat het een sterke plant is.  

 

sedum tegen slakken

 

Inspiratie Sedum:

vet blad van sedum

 

In deze border is Sedum gecombineerd met Crocosmia met Pampasgras. De bloemschermen van de wat hogere sedums bloeien in het najaar en zijn een belangrijke bron van nectar voor bijen.

 

sedum als bodembedekker

 

Sedum kom je in de natuur vaak tegen op rotsen of tussen stenen. Sempervivum zoals op deze foto wordt vaak verward met sedum. De standplaats van beide planten is gelijkend.

 

sedum kan goed tegen droogte

 

Sedum heeft ook soorten met donker rood blad. Buiten het bloeiseizoen is deze plant al zeer decoratief.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.