Menu
Geen producten gevonden

Een haag van Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ of Portugese laurier

Een haag van Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ of Portugese laurier

Op zoek naar wintergroene haagplant maar een keer iets anders dan buxus, taxus of conifeer? Dan is deze Portugese laurier een echte aanrader. Door het kleinere blad en fijne vertakking is deze soort goed te snoeien en dus uitstekend bruikbaar voor hagen.

Wat zijn de kenmerken van Prunus lusitanica 'Angustifolia'?

De Prunus lusitanica 'Angustifolia’ behoort tot de familie van de ‘prunussen’, waartoe bijvoorbeeld ook de (sier-)kers, de pruim en de abrikoos behoort. De Portugese laurier vormt een dichte struik met donkergroene spitse blaadjes; die zijn glanzend en daardoor erg decoratief. Door het kleinere blad en de fijnere vertakkingen krijgt deze laurier een compleet andere uiterlijk dan we gewend zijn van laurieren.

De Portugese laurier een wintergroene heester die heel goed gesnoeid kan worden. Daarom is deze laurier goed geschikt als haag of als solitair in een strakke vorm. Ondanks de wat tragere groei kan de Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ uitgroeien tot een flinke heester van wel twee of drie meter hoog. Volwassen exemplaren bloeien wit in mei en juni, waarbij de witte bloemtrossen wel 15 centimeter lang kunnen worden. Op een wat zonnige plek zal hij het beste bloeien. Als haag bloeit de Portugese laurier minder. De Prunus lusitanica ’Angustifolia’ stamt uit Spanje, Portugal, de Azoren en de Canarische Eilanden. Toch is deze laurier goed winterhard. Alleen bij zeer strenge vorst kan het blad bevriezen. Het blad moet zich dan opnieuw ontwikkelen. Op winderige open plaatsen raden we deze lauriersoort dus af.
 

Bekijk ons aanbod en bestel direct


Hoe past u de Portugese laurier toe?

Portugese laurier is geschikt om als haagplant te gebruiken. De gezonde donkergroene bladeren zijn jaarrond een lust voor het oog. Ook als solitair zijn het fraaie tuinplanten. In natuurlijke vorm groeit de plant kegelvormig. Met een beetje snoeiwerk maakt u er echt strakke kegels van, welke een mooi silhouet vormen in de tuin. De Portugese laurier is ook als boom verkrijgbaar. De boomvormen blijven relatief klein en zijn dus ook wintergroen.

Hoe plant u Prunus lusitanica 'Angustifolia'?

Onze webshop levert Prunus lusitanica 'Angustifolia' als struikvorm in diverse hoogtes en als boomvorm. Een deel van het assortiment staat in pot en kunt u jaarrond planten. In het winterseizoen, tussen oktober en april, kunt u ook planten uit de volle grond bestellen. Deze zijn voorzien van een kluit. Wanneer de laurierplanten als haag gebruikt gaan worden, zet u afhankelijk van de grootte van de plant 2 tot 4 planten per strekkende meter. Als solitair zet u niet meer dan één plant per m2. U vindt per product in onze webshop de aanbevolen hoeveelheden.

Het is belangrijk dat u, vóór het planten, de grond bewerkt. Maak de grond goed los met een scherpe schop. Doorbreek ook harde lagen op grotere diepte. Werk goede aanplantaarde door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. Plant niet te diep; niet dieper dan de kluit hoog is. Verwijder indien nodig de pot en plaats de tuinplant in het midden van het plantgat, vul rondom aan met grond en druk goed aan met de hak van je voet. Werk rondom af met een hark en geef bij droogte water. Licht vochtig is voldoende. De Laurierkers met een gaaslap rond de kluit zet u in het plantgat en dan knipt u daarna de gaaslap aan de geknoopte bovenzijde los. Laat de gaaslap wel rond de kluit zitten. De kluit kan namelijk uiteen vallen als u de gaaslap verwijdert.

Hoe moet u snoeien en wat heeft Prunus lusitanica 'Angustifolia' verder nodig?

Als u de Prunus lusitanica 'Angustifolia' als haag heeft, kunt u het beste tweemaal per jaar snoeien, zodat de heester een mooie compacte haag vormt. De eerste keer eind mei en een tweede keer half september, zodat de haag mooi strak het najaar en winter ingaat. Ook de bomen kunt u dan het beste in vorm snoeien. De tuinplant kunt u beter niet snoeien tijdens vorst; dat zorgt voor schade aan het blad. Knip takken met vorstschade (bruin blad) in het voorjaar weg zodat de levende delen licht krijgen en beter uitlopen. De Laurierkers is een sterke tuinplant en zal na elke snoeibeurt na een paar weken weer uitlopen. Tijdens langere perioden van droogte geeft u in de eerste jaren water. Zo weet u zeker dat de plant een gezond wortelstelsel ontwikkeld en jaren vooruit kan.

Kopen in onze webshop www.Tuinplantenwinkel.nl.

Bij Tuinplantenwinkel.nl worden de tuinplanten met de grootst mogelijke zorg verzameld en verpakt. Onze tuinplanten worden in topconditie bij u afgeleverd. De planten krijgen de juiste verzorging die ze nodig hebben tot het moment van verpakken. Haal de planten na ontvangst zo snel mogelijk uit de verpakking.

Bij Tuinplantenwinkel.nl kunt u vertrouwd online Portugese laurier kopen. Binnen 2 tot 4 dagen wordt de bestelling geleverd. Tevens krijgt u bij ons aangroeigarantie. Bij bestellingen boven de €75 is de bezorging gratis!


 

Bekijk ons aanbod en bestel direct

Reacties

 1. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Catelijne,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Prunus lusitanica 'Angustifolia' of Portugese Laurier.

  We kunnen niet garanderen dat de Portugese Laurier niet giftig zal zijn, maar voor zover we weten is hij niet meer of minder giftig dan andere Laurierplanten.

  Als er besjes aan komen (doorgaans wordt de bloesem / besjes weggesnoeid als de Portugese Laurier bedoeld is voor een haag), dan zijn deze niet eetbaar. Het blad moet ook niet gegeten worden, maar bij vastpakken etc is er niks om u zorgen over te maken.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 2. Catelijne Catelijne

  Ik lees her en der dat de Portugese laurier giftig zou zijn. Zowel het blad als de besjes. Kunt u aangeven of dat zo is? Of is er sprake van verwarring met de Prunus Laurocerasus? Ik wil het graag zeker weten ivm huisdieren en kinderen.

 3. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Dick,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Prunus lusitanica 'Angustifolia' of Portugese laurier.

  Dit is mogelijk. Een Portugese laurier zal weer uitlopen op kale takken. Het is beter om te wachten met de rigoureuze snoeibeurt tot volgend voorjaar (maart). Het is niet zeker dat de plant nu nog nieuw blad zal aanmaken na de snoeibeurt en dan zou deze Prunus lusitanica 'Angustifolia' kaal de winter in gaan en dat is niet ideaal.

  Alvast voor een deel terugsnoeien, met behoud van takken met blad kan wel, maar met de grote snoeibeurt kunt u echt beter even wachten.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 4. Dick Smits Dick Smits

  Mijn Prunus lusitanica 'Angustifolia' of Portugese laurier is rond de 5 a 6 meter hoog en te veel breed. Is het mogelijk om de solitair staande heester terug te snoeien tot p/m 3 meter? Kortom lopen de kale takken dan weer uit?

 5. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Joke,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Prunus lusitanica 'Angustifolia' of Portugese laurier.

  U mag de Portugese laurier gerust toppen om zo de plant meer in de breedte te kunnen laten groeien. Dit kunt u in deze tijd van het jaar doen. Hij zal dan dit seizoen nog nieuwe scheuten maken.

  Let er wel op dat het op het moment van snoeien bewolkt is. Anders bestaat de kans op verbranden van het blad dat na het snoeien ineens in het zonlicht komt.

  Om de aanmaak van nieuwe scheuten te bevorderen, kunt u de Portugese Laurier na de snoeibeurt een keer wat extra voeding geven. Dit kan bijvoorbeeld Koemestkorrel of Culterra zijn. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 6. Joke Joke

  Mag ik de toppen er uit knippen om hem wat in de breedte te laten groeien het is voor een heg plant heet prunus lus angustifolia vast veel dank gr joke

 7. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Els,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Prunus lusitanica 'Angustifolia' of Portugese laurier.

  Net zoals bij de Portugese laurier als haag, kunt u een bolvorm ook het beste 2x per jaar snoeien. Doorgaans gebeurt dit de eerste keer rond eind mei en de tweede keer rond half september. Het beste kunt u de plant snoeien op een bewolkte dag. Bij snoeien van de Portugese laurier op een zonnige dag, bestaat de kans op verbranden van het blad dat na het snoeien in het zonlicht komt. Dit is op zich niet erg voor de plant, maar ziet er niet fraai uit.

  Eenmaal per jaar snoeien kan ook. Daarvoor is eind juni / begin juli de beste tijd.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 8. Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl Klantenservice Tuinplantenwinkel.nl

  Beste Marion,

  Bedankt voor uw vraag in ons blogbericht over de Prunus lusitanica 'Angustifolia' of Portugese laurier.

  Als de pot ruim genoeg is, dan kan deze Portugese laurier ook in een pot groeien. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is, zodat de wortels van de kluit zich de komende jaren nog goed kunnen ontwikkelen.

  Daarnaast is het tijdens strenge vorst belangrijk om de plant te beschermen tegen de koude (wind). Planten in een pot zijn altijd wat gevoeliger voor extreme kou, dan dezelfde planten in de volle grond. Dit geldt zeker voor wintergroene planten, zoals de Prunus lusitanica 'Angustifolia'. Tenslotte heeft de plant in pot tijdens warme en droge periodes vaker extra water nodig dan de planten in de tuin. Dit ter info voor u.

  Met vriendelijke groet,
  Team Tuinplantenwinkel.nl

 9. Marion Driessen-Oud Marion Driessen-Oud

  kan de Prunus Lusitanica Augustifolia ook in een ruime pot geplant worden?>

 10. Tuinplantenwinkel.nl Tuinplantenwinkel.nl

  Het hard terug snoeien van een prunus lusitanica haag is niet altijd de beste manier.
  Vaak zie je dat de stand plaats van grote invloed is dus bijvoorbeeld als een haag onder bomen staat heb je kans op het dunner worden van de haag.

  Een druppelslang en voeding doet dan wonderen.
  Vaak is dit de beste methode. Eventueel in combinatie met een lichte snoei om de takgroei (en daarmee nieuwe bladeren) te stimuleren.

 11. Cees jongens Cees jongens

  Mijn haag staat nu 10 jaar en snoei ik twee x per jaar maar wordt van onderen dunner minder blad waardoor we hem drastish terug willen snoeien van 2 meter naar bv 1 meter zodat er weer veel licht en daarmee weer bladgroei onderop krijgt: is dit wijs of heeft u een advies en wanneer???

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

iDEAL Bancontact / Mister Cash MasterCard Visa American Express AfterPay NL B2C Digital Invoice Bank transfer AfterPay NL B2B Digital Invoice AfterPay BE B2C Digital Invoice

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.