Informatie over mediterrane bomen

Wilt u het vakantiegevoel dichtbij halen? Met mediterrane bomen brengt u de vakantiesfeer en een tropisch tintje naar uw eigen mediterrane tuin. Deze bomen zorgen voor een exotisch en warm tintje. De verscheidenheid binnen deze plantengroep is groot en varieert van naaldbomen tot loofbomen met kleurrijke bloesem. De Italiaanse bomen zijn in het Nederlandse klimaat redelijk winterhard, ondanks dat ze vooral afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied en zuiden van Europa. In een strenge winter kunt u de bomen echter wat extra beschutting geven in de vorm van vliesdoek. Indien de mediterrane bomen in een pot komt te staan, bedekt u de binnenzijde van de pot met noppenfolie. Ook kunt u deze tijdelijk extra aanbrengen aan de buitenzijde van de pot tijdens een vorstperiode.

 

Mediterrane bomen planten

Zoals gezegd houden de meeste mediterrane bomen van een zonnige plaats, voedzame grond en een beschutte standplaats uit de wind. Bij tuinplantenwinkel.nl koopt u verschillende soorten mediterrane bomen (waarvan vele wintergroen), zoals de Portugese laurier (Prunus lusitanica), Steeneik (Quercus ilex), Vijgenboom (Ficus carica) Olijfbomen (Olea europaea), Perzische slaapboom (Albizia julibrissin) en Palmbomen (Trachycarpus fortunei en Chamaerops humilis). Hieronder vindt u meer specifieke informatie over de diverse soorten.

 

 De Photinia fraseri Red Robin is wintergroen en houdt van wat zuurdere grond, gebruik daarom daarbij wat tuinturf in plaats van aanplantgrond. Deze zakken grond en turf voegt u in onze webshop eenvoudig aan uw bestelling toe. Evenals een boompaal met bijbehorende boomband om de boom extra stevigheid te geven na het aanplanten.

 

 Wanneer u op zoek bent naar een winterharde terrasboom of een boom in pot voor kleine tuinen is een mediterrane boom hier geschikt voor. In warme periodes is water geven dan echter wel heel belangrijk en een boom in een pot of bak zal minder groot worden dan een boom in de volle grond. Olijfbomen staan regelmatig in een pot en zijn hier zeker geschikt voor. Alleen bij strenge vorst hebben ze wat extra bescherming nodig.

 

Hoe snoeit u een mediterrane boom?

De snoei van mediterrane bomen is afhankelijk van de soort; de Olijfwilg boom, Photinia fraseri Red Robin en Steeneik verdragen snoei wat beter en kunt u ook best wat flinker snoeien. Geef de bomen, zeker kort na de aanplant, voldoende water in warme periodes. Ondanks dat ze uit een mediterrane omgeving afkomstig zijn, willen ook deze zonaanbidders niet verdrogen. 

 

Wat zijn mediterrane bomen?

Een olijfboom is een typische boom die mensen associëren met mediterrane taferelen.  Het is bij uitstek de boom die mensen op vakantie in Italië, Griekenland of Spanje tegen zijn gekomen en daardoor een zonnige herinnering bij ze oproept. Er zijn echter nog tal van andere Italiaanse bomen die een mediterrane tint aan uw tuin kunnen geven.

 

 De volgende soorten zijn perfect om uw eigen tuin de uitstraling te geven van de landschappen in het Zuiden van Europa. De Judasboom (Cercis),  Italiaanse cipres (Cupressus sempervirens) of Parasolden (Pinus Pinea) zijn bomen die direct zorgen voor de juiste sfeer. Maar ook de Olijfwilg en Photinia fraseri Red Robin zijn groenblijvende bomen die door hun veelzijdigheid met grote regelmaat in Belgische en Nederlandse tuinen te zien zijn.

 

 Bent u op zoek naar een Italiaanse boom met roze bloemen? Dan brengt de uitbundige bloesem van de Perzische slaapboom (Albizia julibrissin), Lagerstroemia of de Magnolia deze kleurenpracht naar uw tuin. Een palmboom is tropisch, maar brengt wel degelijk ook de relaxte sfeer van een Spaans eiland, de Middellandse zee of een verkoelend zwembad met zich mee.  

 

Krijg uw bomen bezorgd door Tuinplantenwinkel.nl

De eerder genoemde mediterrane bomen zijn te verkrijgen in verschillende hoogtes en varianten. Op Tuinplantenwinkel.nl zijn de mediterrane bomen duidelijk voor u uitgesplitst en treft u zowel hoogstam, beveerde als meerstammige varianten aan. Ook vindt u de bloeitijd van de gewenste boom terug, zodat u hier bij het aanplanten rekening mee kunt houden.

 

 Een Mediterrane leiboom of dakboom zorgt voor extra privacy of schaduw terwijl u zich op uw eigen terras in Italië of Spanje waant. De boom van uw keuze wordt door een van onze eigen chauffeurs met aandacht bij u thuis bezorgd. Zo hoeft u zelf niet voor het transport te zorgen en is het aanplanten het enige dat u zelf moet doen.

 

Veelgestelde vragen over mediterrane bomen

Welke bomen in mediterrane tuin?

Antwoord: De verscheidenheid binnen deze plantengroep is groot en varieert van naaldbomen tot loofbomen met kleurrijke bloesem. Bij tuinplantenwinkel.nl koopt u vele soorten mediterrane bomen zoals b.v.:

 • Portugese laurier (Prunus lusitanica)

 • Steeneik (Quercus ilex)

 • Vijgenboom (Ficus carica)

 • Olijfbomen (Olea europaea)

 • Perzische slaapboom (Albizia julibrissin)

 • Palmbomen (Trachycarpus fortunei en Chamaerops humilis),

 • Judasboom (Cercis),

 • Italiaanse cipres (Cupressus sempervirens)

 • Parasolden (Pinus Pinea)

 • Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei)

 •  Glansmispel (Photinia fraseri Red Robin) 

 •  Lagerstroemia

 • Zuidelijke Magnolia (Magnolia grandiflora) 

 

Wat lijkt op een olijfboom?

Antwoord: De Pyrus salicifolia 'Pendula' of wilgbladige sierpeer is een mooie boom met hangende takken en klein, grijs blad die zeer geschikt is voor de kleine tuin. Hij is goed winterhard.

 

Waar houden mediterrane bomen niet van?

Antwoord: natte grond, schaduw en een koude winterwind zijn niet goed voor deze exotische planten.

 

Hoe winterhard is een olijfboom?

Antwoord: De Italiaanse bomen zijn in het Nederlandse klimaat redelijk winterhard, ondanks dat ze vooral afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied en het zuiden van Europa. In een strenge winter kunt u de bomen wat extra beschutting geven in de vorm van vliesdoek.

Koop nu direct uw Mediterrane boom bij Tuinplantwinkel.nl

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.