Informatie over pinus mugo

Pinus mugo, oftewel de Bergden is een traaggroeiende variant uit de Dennenfamilie. De Pinus mugo is daarom de beste dennensoort om in gangbare tuinen aan te planten. Hij is er in vele varianten en kan daardoor in elke border wel een plek krijgen. De Bergden dankt zijn Nederlandse naam aan de natuurlijke verspreiding in bergachtige gebieden. Ook in de Alpen en andere bergachtige gebieden in Europa komt hij van nature voor.

 

Pinus mugo planten in een kleine tuin.

De Pinus mugo is er in verschillende cultivars. Zo is er de Pinus mugo ‘Varella'. Deze soort groeit uit tot een bijna perfecte bolvorm en heeft lange naalden. Daarnaast is er bijvoorbeeld de Pinus mugo ‘Wintergold' met prachtig donkergeel gekleurde naalden, of de Pinus mugo ‘Benjamin' een nog kleinere cultivar die nog kleiner blijft en een compactere groeiwijze heeft dan de originele soort. Ook de naalden van deze benjamin zijn nog een stuk kleiner. Alle soorten Pinus mugo lenen zich bij uitstek voor aanplant in de Japanse tuin. Vanwege hun vorm en grootte passen ze daar perfect. Zorg voor een goed vocht doorlatende grond. Voeg zo nodig turf toe in het plantgat; De Pinus mugo houdt van een lichtzure grond, het aanbrengen van tuinturf zorgt hiervoor. In grotere borders kan de Pinus mugo heel mooi tot zijn recht komen als deze in groepen wordt aangeplant.

 

Pinus mugo snoeien en verzorgen

Pinus mugo hoeft niet gesnoeid te worden. Voor het behoud van de karakteristieke vorm van deze tuinplant, is het zelfs aan te raden om niet te snoeien. Laten uitgroeien in de natuurlijke vorm is het beste. Mocht een lichte vormsnoei nodig zijn, snoei dan in het vroege voorjaar en vooral ook niet te ver. Bij de Pinus mugo op stam is het van belang om in de gaten te houden of de kroon niet te groot wordt ten opzichte van de dikte van het stammetje. Mocht dit uit verhouding raken, snoei dan de kroon licht terug en laat deze pas groter worden als de stam groter in omvang geworden is.

 

Kan een Pinus mugo in bergachtige gebieden aangeplant worden?

Een Pinus mugo kan in de volle grond heel goed in een heuvelachtig of bergachtig gebied aangeplant worden. Hij kan zowel in de schaduw als in de zon. Het is een product dat groenblijvend is. Hij is zeer winterhard en kan daarom goed in een bergachtig gebied. Daarom heet hij ook de bergden. De standplaats van de Pinus mugo kan zowel in een pot als in de grond. Hij groeit niet uit zoals andere pinus planten tot een boom. De takken van deze Pinus mugo zijn net als bij Pinus bomen bedekt met een laagje schors. Het soort mugo kan ook gesnoeid worden. Stel u heeft hem aangeplant in plantenbakken dan moet u hem goed in de gaten houden dat hij bij droogte geen naalden laat vallen, dus eventueel water bijgeven. Zijn voorkeur gaat echter naar aanplant in de volle grond. De grondsoort maakt per saldo niet uit, als de grondsoort maar luchtig is. Snoei kan nodig zijn, maar is niet noodzakelijk, maar het mag wel. Dus als de plant wat langere takken krijgt en u heeft hem als vakbeplanting aangeplant is het soms mooier om een mooi wintergroen beeld de krijgen dat u de pinus mugo met een heggenschaar in model knipt. De pinus mugo is een mooie aanvulling in elke tuin, zeker ook voor grote vakvullingen. De naalden zijn geen scherpe naalden, en deze plant is ook makkelijk te onderhouden. De uiteindelijke hoogte is dus goed onder controlle te houden. De Pinus mugo houd minder van kleigrond, maar dat geld voor bijna elke dwerg conifeer.

 

Veelgestelde vragen over Pinus mugo:

Hoe hoog wordt Pinus Mugo?

Antwoord: De hoogte van een Pinus Mugo is afhankelijk van standplaats en grondsoort. De volgroeide hoogte zal ongeveer 60 centimeter zijn.

 

Hoe snoei ik een Pinus Mugo?

Antwoord: Een Pinus Mugo mag u snoeien, doe dit als het niet erg zonnig is. Dit kan namelijk zorgen voor brandschade. U kunt de groeitoppen knippen met een heggen- of snoei schaar.

 

Pinus mugo is een groenblijvende naaldachtige struik

 

Inspiratie Pinus mugo:

pinus mugo behoord tot de traag groeiende dennen

 

Pinus mugo is het beste dennen soort om te te passen in de meeste tuinen. Doordat het een traag groeiend soort is wat in vele varianten te verkrijgen is.

 

Pinus mugo ook met donkere gele naalden die hij niet verliest

 

De Bergden met donker gele naalden, zoals de Pinus mugo 'Wintergold', ook toepasbaar in een pot op het terras of balkon.

 

kleine lage dennen struik is pinus mugo voor een kleine tuin of balkon

 

De Pinus mugo staat graag op een zonnige of halfschaduw plaats in een goed doorlatende, maar iets vochthoudende voedselrijke bodem.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.