Producten laden Producten laden
Toon volgende 12 producten...


Informatie over pinus nigra

Van oorsprong is de Pinus nigra een den, die van zeeniveau tot op 2000 meter hoog in het wild voorkomt en wel 55 meter hoog en 500 jaar oud kan worden. Hij komt veel voor in het Middellandse Zeegebied. De naam zwart den (nigra betekent zwart) heeft de den gekregen vanwege zijn meer zwartbruine schorsdelen waardoor de boom een stuk donkerder lijkt dan bijvoorbeeld een grove den.

 

Hij is dan kegel- of schermvormig. Tuinplantenwinkel.nl heeft een aantal kweekvormen in het assortiment. Enkelen worden wat hoger en er zijn dwergvormen. Er zijn ook Zwarte dennen met een meer zuilvormige groei, waardoor deze tuinplant geschikt is voor een kleine ruimte, zeker ook de dwergvormen. Een Pinus nigra heeft vrij korte takken (8 t/m 16 cm) met daaraan stijve, scherpe naalden die twee aan twee aan deze takken staan. Vrouwelijke bloemen hebben iets weg van die van de pijnboom en de mannelijke bloemen zijn iets groter. Uiteindelijk ontstaan er kegels (dennenappels), die wel 4 - 9 cm groot kunnen worden. Er zijn exemplaren, die in een groep aangeplant in een park of grotere tuin tot hun recht komen. Maar ook in de rotstuin, of elke andere tuin tussen bodembedekkers of andere vaste planten is de Zwarte den een aanrader.

Pinus nigra planten en verzorgen

Pinus nigra geeft de voorkeur aan een standplaats in de volle zon en halfschaduw en stelt geen specifieke eisen aan de bodem. Deze tuinplant is bestand tegen sterke wind en extreme koude. Als u gaat planten, maakt dan eerst de grond goed los. Graaf daarna een plantgat, dat net iets groter is dan de pot. Om het aangroeien te bevorderen kunt u wat aanplantaarde door de grond in het gat mengen. U haalt vervolgens de tuinplant uit de pot en zet die in het gat, doe er een flinke scheut water bij en maak het gat dicht met de omliggende aarde. Die drukt u aan met de voet. Snoei de Zwarte den door de top er uit te knippen als hij voor uw tuin te hoog wordt. 

 

Pinus nigra heeft langere naalden dan de meeste andere dennen

 

Inspiratie Pinus nigra:

De naalden van Pinus nigra blijven jaarrond aan de plant zitten en blijven ook groen van kleur tijdens de wintermaanden

 

Op latere leeftijd kan de boom dennenappels geven. Dwergvormen geven doorgaans geen tot zeer weinig vruchten.

 

Naast de gewone boomvorm zijn er ook compact groeiende en zuilvormige variëteiten verkrijgbaar

 

De Pinus nigra kan uitgroeien tot een grote boom, maar er zijn ook compact groeiende planten verkrijgbaar die uitgroeien tot een kleine of middelgrote struik. In dit voorbeeld is de struik opgesnoeid waardoor een meerstammig model is ontstaan.

 

Pinus nigra houdt van een zonnige en warme standplaats

 

De zuilvormige Pinus nigra heeft een slanke groeiwijze met dicht opeen staande takken. Dit zorgt voor een mooi verticaal accent in de tuin.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.