Informatie over grove den

De Grove den heeft als Latijnse naam Pinus sylvestris. Deze soort komt van nature voor in een groot deel van Europa. De boom kenmerkt zich dan vaak door de lange stammen met bovenin het loof (de boom heeft geen bladeren, maar naalden). Deze groeiwijze komt vanwege de vele bomen die in grote groepen (bossen) naast elkaar staan. De enige plek waar licht is, is van boven en daar groeien ze naartoe.

Als deze boom solitair wordt aangeplant, dan zullen zich van onderaf takken met naalden ontwikkelen. Dit geeft een veel mooier beeld. De Grove den is zeer winterhard, hij is bestand tot temperaturen beneden de -40 graden.

 

De jonge twijgen van de Grove den heeft aan de uiteinden licht gedraaide naalden staan. Deze naalden staan in paren bijeen en vormen tezamen een boom die groenblijvend is. Oudere takken zijn grillig uitgroeiend en zorgen ervoor dat de boom uiteindelijk een ronde/ parasolvormige kroon krijgt. De schors van de stam van de Grove den is opvallend oranjebruin van kleur. Ook kan de schors in de loop van de jaren in grove stroken gaan afbladderen. De stam geeft de boom daarmee een mooie extra sierwaarde. Ten slotte krijgt de Grove den in de loop van de jaren kegels als vruchten. Deze kegels beginnen groen, maar verkleuren naar grijs.

 

Van nature kan de Grove den voorkomen op plekken met 'extreme omstandigheden'. Hij groeit goed op een droge grond, maar kan eventueel ook een korte natte periode prima doorstaan. Elke vocht doorlatende grondsoort is geschikt. Omdat hij op zoveel plekken en ook voedselarme gronden uit de voeten kan, wordt de Grove den ook wel een pioniersboom genoemd. In Nederland zie je hem op de zandverstuivingen als eerste boomsoort verschijnen.

 

De Gove den een naaldboom die qua groeiomstandigheden in elke tuin past, maar qua groeisnelheid juist niet. De originele soort kan uitgroeien tot een grote boom. Houd hier zeker rekening mee als u van plan bent om een Grove den aan te planten.

 

Grove den of Pinus sylvestris planten

De beste plek om Grove den te planten is op een zand grond op een standplaats met voldoende ruimte, zodat de plant zich tot zijn uiteindelijke grootte kan ontwikkelen. In een kleine tuin kan de Grove den niet groeien. Het is daar geen passende oplossing. Plant hem aan in bosschages of achterin een grote tuin. Bent u op zoek naar een wintergroene boomachtige, maar is er niet voldoende ruimte voor de ontwikkeling van een Grove den, kijk dan eens naar andere coniferen soorten die zo nodig te snoeien en daarmee in toom te houden zijn.

 

Het planten van bomen is geen specialistisch werk. Dit kunt u gewoon zelf doen! Graaf een voldoende groot plantgat, zodat de wortels van de kluit zich in losse grond kan ontwikkelen. Meng voordat u start met het aanplanten, aanplantgrond door de grond uit het plantgat. Aanplantgrond zorgt voor een goede start van de kluit en de wortels en zorgt ervoor dat de boom direct vanaf het begin goed groeit. Als de boom is aangeplant, dan kunnen direct naast de kluit eventueel boompalen gezet worden. Deze palen geven de boom houvast tijdens harde wind.

 

Grove den snoeien en onderhouden

De Grove den Pinus sylvestris heeft, net zoals de andere dennensoorten geen specifieke snoei nodig. Mocht er wel snoei nodig zijn, beperk dit dan tot lichte vormsnoei. Snoei geen grote dikke takken uit de boom. Een Grove den, Pinus sylvestris verdraagt droge periodes redelijk tot goed, maar let wel op dat nieuwe aanplant de eerste jaren tijdens warme en droge periodes wel extra water krijgen. Het wortelgestel is dan nog niet voldoende ontwikkeld.

 

Grove den kopen bij Tuinplantenwinkel.nl

Op Tuinplantenwinkel.nl worden verschillende cultivars van de Grove den aangeboden. Zo is er een soort met grijs/blauwe naalden (de Pinus sylvestris ‘Glauca'). Daarnaast is er ook een breedgroeiende Grove den, maar ook de originele Pinus sylvestris hebben we in het assortiment. Let op dat deze soort voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen.

 

Nadat de bomen een aantal jaar op de kwekerij hebben gegroeid, kan de kweker ze op een gegeven moment gaan rooien. Grote maten van de Grove den met een grote stamomtrek krijgen een draadkluit, maar bij Tuinplantenwinkel.nl worden de bomen altijd in pot geleverd. Zodra u de bestelling geplaatste heeft zorgen wij ervoor dat de bestelling netjes bij u bezorgd wordt. Wij verzorgen het transport met onze eigen bezorgdienst, zodat schade van de bomen tijdens het transport vrijwel onmogelijk is en we de transportkosten laag kunnen houden. We bezorgen in heel Nederland en delen van België (onder andere Vlaams Brabant).

 

Veelgestelde vragen over de Grove den:

Hoe groot wordt een grove den?

Antwoord: De Grove den is een boom die tot een flink formaat kan uitgroeien. Let er op dat onder de kroon van de grove den moeilijk nog andere tuinplanten kunnen groeien. Als u heesters heeft geplant onder de Grove den, dan moeten deze het hele jaar door voldoende extra water krijgen. De kroon met zijn groenblijvende naalden laat nagenoeg geen regenwater door. Zeker als de boom op hogere zandgronden is geplant, is begroeiing rondom de voet van de bomen niet aan te raden.

 

Hoe oud kan een grove den worden?

Antwoord: Ondanks dat de Grove den een pioniersboom is, kan het een oude boom worden. Eenmaal aangeplant, staan de bomen er voor jaren. In de bosbouw wordt de Grove den aangeplant op open stukken in het bos. Als deze boom zich goed ontwikkeld heeft, komen er pas andere soorten kijken.

 

Ik wil een Grove den als hoogstam boom planten, kan dat?

Antwoord: De Grove den Pinus sylvestris worden meestal verkocht als kleine bomen. In de bosbouw zie je juist vaak bomen op hoogstam met een stamhoogte van soms wel enkele meters. Dit komt doordat de bomen dicht op elkaar staan en allemaal naar het licht willen groeien. Hiervoor maken de bomen vooral scheuten omhoog en nagenoeg niet in de breedte. De takken en naalden waar geen zonlicht op valt, sterven af, waardoor er een boom op hoogstam ontstaat. Aangeplant als solitair in de tuin, wordt de Grove den van nature een boom met naalden en vertakkingen tot onderaan de stammen. Als u een grotere stamhoogte wenst, dan kunnen in de loop van de jaren steeds de onderste paar takken bij de stam worden gesnoeid.

 

Is de Grove den Groenblijvend?

Antwoord: Ja de Grove den behoort tot de groep van de groenblijvende bomen. Wilt u een boom aanplanten, waarvan het blad in de winter aan de boom blijft zitten, dan adviseren wij de Grove den niet als eerste. De groei wijze en eigenschappen van deze boom, zorgen ervoor dat hij niet vaak in kleinere tuinen gebruikt wordt. Er zijn betere soorten die beter in een kleine tuin past. In plannen voor grote tuinen of struwelen, wordt de Grove den juist vaak wél ingetekend. Daar is het een ideale boomsoort voor.

 

Grove den hebben lange naalden

 

Inspiratie Grove den:

Latijnse naam voor grove den is pinus sylvestris

 

De Grove den is zeer winterhard en ook nog de gehele winter groen. 

Snoeien van een grove den is bijna niet nodig

 

Als een solitair in de tuin is deze plant erg geschikt, dan ontwikkelt de grove den ook vanuit onder naalden.

 

de grove den kan uitgroeien tot een grote en brede boom of struik

 

De Latijnse naam van een Grove den is Pinus sylvestris.

 

© Tuinplantenwinkel.nl

Alle prijzen zijn inclusief BTW

Webshop keurmerk

 

IDEAL MISTERCASH BANKTRANS MASTERCARD VISA AMEX In3 AfterPay

Door gebruik te maken van Tuinplantenwinkel.nl, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer weten? Bekijk ons privacy policy.